Tunne orkesterisi -luentosarja: Ohjaajantaide, näyttämö ja monttu

torsdag, november 14, 2019 - 16:30 till 18:00
Musikhuset, Harjoitussali Paavo
Luento
Fritt inträde
Vieraana ohjaaja Ralf Långbacka ja kapellimestari John Storgårds

Syyskaudella 2019 suosittu yleisöluentosarja Tunne orkesterisi tutkii Salat julki -teemalla oopperaorkesterin saloja: orkesterin syntyjuuret ovat oopperassa, 1600-luvun alkuvuosien uudessa teosmuodossa. Oopperassa orkesteri myös kehittyi, kunnes itsenäistyi siitä ”konserttiorkesteriksi” 1700-luvun mittaan. Tämän jälkeenkin monet orkesterin ja sen soittimiston uudistukset kehittyivät oopperassa ja baletissa ja siirtyivät sieltä sinfonioihin.

Konserttiorkesterin ja teatteriorkesterin työnkuva on jonkin verran erilainen – lähtien siitä, että oopperassa muusikot ovat montussa puolittain piilossa. Minkälaista on muusikon työ oopperaorkesterissa? Mitä erityispiirteitä ooppera- ja balettimusiikissa on konserttimusiikkiin verrattuna? Millaista on oopperaorkesterille säveltäminen, sen johtaminen tai siinä soittaminen? Näihin kysymyksiin syksyn Tunne orkesterisi -luennot tarjoavat vastauksia.

Vieraiksi kutsutaan tuttuun tapaan kapellimestareita, säveltäjiä, soittajia, ohjaajia, koreografeja ja kouluttajia. Isäntänä toimii muusikko, tutkija Ville Komppa.

Lisätietoja: tunneorkesterisi.com.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Mer information:
Mari Karjalainen, 050 384 3452, mari.karjalainen@uniarts.fi