Sommarens unga artister: Johanna Tarkkanen

På sin konsert överför kompositören, pianisten och folkmusikern Johanna Tarkkanen estetiken i gammal karelsk musik för liten kantele till pianot

Pianots dova klang i rummet ger lyssnaren möjlighet att i stillhet vända sig inåt. I början och slutet av konserten lyssnar vi tillsammans på tystnaden. Kan vi förstå människan bortom tiden? Kan vi på något sätt se in i den tid där dagens utmaningar redan har fått en lösning eller där de aldrig ens har funnits?

På konserten får vi höra det en timme långa soloverket för piano, S u p e r s y m m e t r y för Steinway D-flygel och akustiskt rum. Tarkkanen har utvecklat verket under åren 2016–2020 med målet att utföra estetiken i musik för liten kantele på piano. I sin musik utforskar Tarkkanen rummet där man spelar för sig själv och där musiken är viktigast.

Den Östersjöfinländska musikkulturens kärna har varit ett minimalistiskt fenomen med sparsamma toner som grundat sig på upprepning och en meditativ, medveten närvaro. De gamla kantelespelarna spelade sin egen makt. De spelade i första hand för sig själva och när ingen egentligen lyssnade.

Hörde musikerna rösten av evig vishet i sin inre verklighet? Var det den de tolkade i sin fysiska verklighet med sin tysta kantele? Vilken roll spelade kantelemusiken för musikern och gemenskapen när den omgivande vardagen dominerades av tystnad och musiken var en organisk del av gemenskapens vardag? Har den arkaiska kantelemusiken något att ge till den moderna människan?

Tarkkanen arbetar just nu med en konstnärlig studie vid doktorandskolan MuTri om temat Att spela för sig själv – estetiken i musiken för liten kantele på piano.

Artister

Johanna Tarkkanen, piano 

Mer information: Tiina Halonen, tiina.halonen@uniarts.fi

Serien Sommarens unga artister presenterar nyutexaminerade studerande på Konstuniversitetets Sibelius-Akademi som varit mycket framgångsrika i sina studier.

Musik, av den lite senare sorten

Studerandena vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi uppträder årligen på över 700 konserter. Konserterna vid den internationellt uppskattade akademin utgör ett skyltfönster för framtida toppmusikers arbete och erbjuder oförglömliga konstupplevelser.

Tid

21.9.2021 kl 19:00 – 20:00

Plats

Musikhuset

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Camerata

Biljetter

6,50–11,50 €
Biljettförsäljningen startar den 10 september 2021 kl 9. Biljetterna kommer att säljas till hälften av den totala kapaciteten.

Köp biljetter

Mer information


Vi vill skapa en säker händelseupplevelse även under korona. Läs säkerhetsanvisningarna här innan du anländer till evenemanget.

Plats på kartan

Se vägbeskrivning