Paavali Jumppanen, piano

onsdag, mars 9, 2016 - 19:00 till 20:45
Musikhuset, Camerata
Konsert
Biljettförsäljningen börjar 18.12.2015 09:00
Biljetter: 6,50-17,50€
På sin solokonsert spelar gästprofessorn på Sibelius-Akademin, pianisten Paavali Jumppanen Claude Debussys pianopreludier I och II.

Verken utgör hörnstenarna i den franska impressionismen: 1900-talets musik vore otänkbar utan denna samling av 24 färgstarka pianominiatyrer. Preludierna, samlade i två volymer, har inspirerat många generationer av tonsättare och har på ett unikt sätt inbjudit såväl pianoamatörer som de mest legendariska pianovirtuoserna att ta sig an samma repertoar.

Hela Debussys tonsättargärning präglades av ett sökande efter ett nytt tonspråk. Han påbörjade ett flertal projekt där han förenade olika konstformer men som övergavs ofullbordade, däribland miniatyrerna – till en början sångerna men senare särskilt pianoverken – som erbjöd honom en estetisk tillflyktsort. De preludier som tillkom före första världskriget, under åren 1909–1913, speglar världen såväl som den franska exotismen och en europeiskhet som försmäktar i kolonialismens grepp.

Paavali Jumppanen har fått internationellt erkännande som uttolkare av fransk musik. Jumppanen gästar regelbundet Messiaenfestivalen och har även spelat in Pierre Boulez sonater på skiva på kompositörens egen begäran. Jumppanen förbereder som bäst en skivinspelning av Debussys preludier, och under innevarande säsong framför han även serien bl.a. i Australien och USA.

Mer information:
Terhi Luukkonen, 040 710 4368, terhi.luukkonen@uniarts.fi