Kontakt!-kompositionskonsert

Under Kontakt! konserten får vi lyssna till Helsingfors Kammarorkester som uppträder med fräscha nykomponerade verk av fyra unga kompositörer.

Covid-pass krävs på alla konserter

Enligt den order som Regionförvaltningsverket i Södra Finland utfärdade den 2 december 2021 krävs covid-pass för alla evenemang vid Sibelius-Akademin. Covid-pass kontrolleras från hela publiken vid alla våra offentliga evenemang som rymmer mer än 20 personer. Begränsningen gäller våra Helsingfors-platser. Om du inte har ett covid-pass har du rätt till återbetalning av din biljett. Ticketmaster är i kontakt med kunder.

Konsertens namn Kontakt! återspeglar dess tema av en delad samförståelse och självrannsakan. I varje verk hörs kompositörens egen röst och hens reflektion av kontakt som ämne.

Den självproducerade konserten ordnas av Sibelius-Akademins kompositions studeranden Leevi Räsänen, Robert Ruohola, Rolf Gustavson och Touko Niemi samt Helsingfors Kammarorkester.

Vi önskar vår publik välkommen att spegla sig i rymdens tomhet, måla sina drömmar, att stanna upp i stillhet och att fylla på sina energiförråd.

Artister

James Salomon Kahane, dirigent
Helsingfors Kammarorkester

Program

  • Leevi Räsänen: Thinking about the immortality of the crab (2021) uruppf.
  • Robert Ruohola: Kosmos och konsonans (2021) uruppf.
  • Rolf Gustavson: Dream Painting (2020)
  • Touko Niemi: Unimetsä (2017)
  • Touko Niemi: Nytt verk (2021) uruppf.

Robert Ruohola är en fräsch kompositör vars influenser sträcker sig från Sibelius till minimalism. I hans nya orkesterverk Kosmos och konsonans ser han till himlarna och lyssnar på ljudet som ekar ner från rymden och skapar en berättelse om universum. J.R.R. Tolkiens skapande myt har fungerat som inspiration för detta orkesterverk, som är en tondikt om kosmos, där det i början inte fanns ord utan ljud.

Leevi Räsänen har under de senaste åren lutat mot att uttrycka intimitet, intuition och personlighet i sin musik. I sitt nya orkesterverk vill Räsänen möta sina egna känslor och tankar i förhållande till döden och rädslan för den. Rädslan för döden upplevs ofta endast privat och därför är det intressant att producera en gemensam upplevelse av fenomenet.

Starka känslor av ångest, spänning och rädsla känns inifrån som fysiska känslor, rysningar, kyla och värme, samt hjärtklappningar. Jag har upplevt mycket liknande känslor under orkesterkonserter och elektroniska spelningar som exempel – jag ser ett intressant sammanflöde här. ” säger Räsänen.

Rolf Gustavson är en kompositör och orkestratör baserad i Helsingfors där han studerar komposition vid Sibelius-Akademin med Matthew Whittall. Hans oändliga nyfikenhet mot liv, konst och teknologi har erbjudit honom möjligheter att utforska ett stort spektrum av konstnärliga världar, allt från att komponera spelaktiga kammarmusikstycken till att orkestrera musik för långfilmer.

Allt började med drömmar om färger …
Orkesterverkets genomgående tråd är konceptet av stillheten i rörelse. Även om texturens yta är fylld med rörelse, snabba skalor och raska repetitioner är de underliggande strömmarna, särskilt de harmoniska, ofta långsamma och rätt meditativa.Verket handlar i sista hand om att måla sin fantasi -med texturer och färger, med former och sonoriteter- samtidigt som man strävar efter en drömlik frihet och hyllar glädjen i att skapa musik.
…och allt slutade med färgernas drömmar.

Touko Niemi är en klassiskt utbildad ung kompositör. Han är en hårt arbetande individ som uppskattar höga standarder. Han har komponerat musik för konsertsalen samt för kortfilmer, i hans repertoar hittar vi även en musikal. Unimetsä (2017) leder lyssnaren till en resa in i en drömlik tonvärld, där olika melodiska motiv leker omkring. Resan fortsätter alltid bara djupare, tills det enda alternativet är att återvända med styrka. Det nyt verket som kommer att få sin premiär är en översikt av Niemis nuvarande estetik. Den kombinerar element från olika musikstilar på ett sätt som är både omedelbart tillgängligt samt fräscht klingande.

Helsingfors Kammarorkester är en finsk orkester baserad i Helsingfors och specialiserad i kammarorkesters repertoar som sträcker sig ända från tidig musik till nutida musik. Orkestern arbetar för att ordna kammarmusikkonserter som är både musikaliskt och programmatiskt av hög kvalitet, för att göra konserter tillgängliga för ny publik och hämta fram ett varierat utbud av kammarmusiklitteratur, som framhäver utbudet av musikgenrer och mera sällan framförda verk.

James Salomon Kahane är en ung fransk-tysk dirigent som för närvarande innehar positionen som chefdirigent för Helsingfors kammarorkester samt fungerar som dirigent för Polytech Orchestra i Finland. Som 21-åring utsågs han som den första assisterande dirigenten för Helsingfors stadsorkester, där han tjänstgjorde vid chefdirigent Susanna Mälkkis sida ända till hösten 2018. James är en av de tre unga dirigenterna i filmen “Orkesterin edessä”, som utkom i februari 2020.

Mer information: Leevi Räsänen

Musik, av den lite senare sorten

Studerandena vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi uppträder årligen på över 700 konserter. Konserterna vid den internationellt uppskattade akademin utgör ett skyltfönster för framtida toppmusikers arbete och erbjuder oförglömliga konstupplevelser.

Tid

14.12.2021 kl 19:30 – 21:00

Plats

Musikhuset

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Sonore

Biljetter

6,5-18 €

Mer information


Vi vill skapa en säker händelseupplevelse även under korona. Läs säkerhetsanvisningarna här innan du anländer till evenemanget.

Plats på kartan

Se vägbeskrivning