Reissussa Romaniassa: SibAn opiskelijat Europa Season -festivaalilla

|
Blogg

Olimme joulukuun alussa Romaniassa Philharmonia Oltenian kutsumina edustamassa Sibelius-Akatemiaa Europa Season -festivaalilla. Festivaali järjestettiin Craiovassa, noin 200 kilometriä Bukarestista länteen. Sen tarkoituksena on kutsua orkesterin vieraaksi viikoksi kerrallaan 28 eri Euroopan maasta kapellimestari ja solisti sekä opiskelijoita esiintymään ja kertomaan omasta yliopistostaan sekä maansa musiikkikulttuurista. Meidän lisäksemme orkesterin kanssa työskentelemään oli Suomesta kutsuttu kapellimestari Jukka Iisakkila ja huilisti Sami Junnonen.

Kun pääsimme Bukarestiin, saimme matkamme aluksi tutustua paikalliseen ajokulttuuriin, joka tuntui suomalaisen näkökulmasta jokseenkin hurjalta... Paikallisesta vieraanvaraisuudesta tosin kertoi se, että Suomen suurlähetystöstä oli lähetetty autokuski meitä varten. Ajomatkamme kulki Romanian maaseudun halki, ja oli mielenkiintoista katsella silmänkantamattomiin jatkuvaa aromaisemaa auton ikkunan läpi. Toisaalta emme voineet olla huomaamatta suuria elintasoeroja kaupunkilaisten ja maaseutuväestön välillä. Koko Romanian-matkamme jännittävin osuus taisi olla kuskin hurjapäinen ohittelutekniikka mutkittelevilla maaseututeillä. Onneksi selvisimme ehjin nahoin konsertoimaan!

Saimme pitää oman konsertin upeassa taidemuseossa. Tilaisuudessa saimme soittaa noin 40 minuutin ohjelmiston ja teosten välissä meitä haastateltiin koskien opiskeluamme sekä maamme musiikkikulttuuria. Runsaslukuista yleisöä kiinnosti erityisesti Sibelius ja hänen vaikutuksensa suomalaisuuteen. Yleisö saikin kuulla Sibeliuksen Nocturnon, ja ohjelmistossamme oli myös Frank Martinin Balladi sekä Sergei Prokofievin sonaatti. Konsertti oli lämminhenkinen ja rento tilaisuus. Paikallinen yleisö oli kiinnostunutta ja vastaanottavaista ja meidät otettiin vastaan lämpimästi ja vieraanvaraisesti. Meitä varten oli paikalla myös paikallisesta koulusta kaksi nuorta, jotka innostuneina olivat läsnä sekä harjoituksissa että konsertissa. Miten liikuttavaa!

Matkamme oli organisoitu hyvin orkesterin puolesta. Saimme yöpyä uudessa upeassa hotellissa. Orkesterin yhteyshenkilö Claudia esitteli meille kaupunkia ja huolehti käytännön asioista perinpohjaisesti. Meillä oli todella hauskaa Claudian kanssa ja kävimme syvällisiä ja mielenkiintoisia keskusteluja taiteesta ja elämästä paikallisen, erinomaisen ruuan äärellä. Konserttipäivämme sattui Romanian kansallispäivälle, joten pääsimme seuraamaan paikallista juhlaa. Kadut täyttyivät armeijan paraatista sekä ihmisvilinästä. Craiova oli kaunis historiallinen kaupunki, jota saimme ihailla upeassa auringonpaisteessa.

 

Martta Jämsä, 3. vuoden huilunsoitonopiskelija, SibA
Niina Ranta, 3. vuoden pianonsoitonopiskelija, SibA

 

Ämnesord