Elokuva- ja pelimusiikin äänitystä opeteltiin yli oppiainerajojen

|
Video

Maaliskuussa Sibelius-Akatemian elokuva- ja pelimusiikin score-äänitykseen ja äänituotannon kursseille osallistuneet opiskelijat viettivät viikonlopun Musiikkitalon Paavo-salissa tehden harjoitusäänityksiä. Kurssi on tuonut yhteen Sibelius-Akatemian osaamista yli oppiainerajojen – mukana ovat niin musiikkiteknologit, kuoronjohdon opiskelijat kuin sävellyksen opiskelijatkin.

– Tällaista yhteistyötä kokeillaan nyt pilottimuodossa. Toistaiseksi emme ole tehneet musiikkia olemassa oleviin elokuviin, vaan demoversioita, kertoo lehtori Päivi Takala.

Mukana on viisi säveltäjää, joiden työ alkoi muutamia kuukausia sitten. Heidän mentorinaan on toiminut Pessi Levanto. Äänitysvaiheessa mukaan ovat tulleet myös professori Atso Almila sekä musiikkiteknologian lehtori Miikka Huttunen. Yksi äänitettävä score on pelimusiikkia. Sen ohjaavana opettajana on ollut Sandra Mahlamäki. Kevään mittaan äänityksiä jatkojalostetaan ja miksataan yhdessä säveltäjien kanssa.

Etenkin klassisen musiikin edustajat ovat tutustuneet elokuva- ja pelimusiikin maailman puitteissa itselleen entuudestaan tuntemattomampiin uriin. Kurssin mittaan on valjennut muun muassa, mikä on klikki eli click-track. Sillä tarkoitetaan äänityksiin rakennettua temporaitaa, joka kuuluu toistuvina iskuina muusikoille ja kapellimestareille kuulokkeisiin. Tämän temporaidan avulla eri aikaan soitetut instrumentit voidaan synkronoida täysin tarkasti keskenään ja myös kuvan kanssa. Klikkiraita määrää musiikin tempon, jota kapellimestarit ja muusikot joutuvat orjallisesti noudattamaan.

Professori Atso Almila ennakoi, että orkesterit tulevaisuudessa tulevat yhä enemmän tekemisiin elokuva- ja pelimusiikin maailman kanssa. Siksi siinä ympäristössä toimiminen on tärkeää myös kapellimestareille. Videolla lehtori Päivi Takala haastattelee kurssille osallistuneita sävellyksen opiskelija Vili Ollilaa ja Tuomas Kettusta sekä kapellimestariopiskelija Kara Koskista.