Sommarakademi

24.-30.8.2015

Sibelius-Akatemian kansainvälinen kesäakatemia järjestetään 24.8.-30.8.2015

Kurssi huipentuu kahteen päätöskonserttiin.

Esittely

Piano

  • Matti Raekallio (Juilliard School, Hochschule für Musik und Theater Hannover)
  • Erik T. Tawaststjerna (Sibelius-Akatemia)

Lied

  • Barbro Marklund (laulu, Norges Musikhögskole / Oslo)
  • Gustav Djupsjöbacka (piano, Sibelius-Akatemia)

Kamarimusiikki

  • Hermann Stefansson (klarinetti, Kungliga Högskolan / Tukholma)
  • Marko Ylönen (sello, Sibelius-Akatemia)

Matti Raekallion ja Erik T. Tawaststjernan pianokurssille oppilaiksi otetaan 12–14 opiskelijaa, Barbro Marklundin ja Gustav Djupsjöbackan kurssille 6–8 duoa ja kamarimusiikkikurssille 4–5 yhtyettä (puupuhaltimet, jouset, piano, laulu). Opiskelijaksi voi hakea useammalle kuin yhdelle kurssille.

Kesäakatemiassa on mahdollista suorittaa Kamarimusiikki 1 – ja/tai mestarikurssiopintojakso (2 op). Kurssien päätöskonsertit järjestetään perjantaina 28.8. ja lauantaina 29.8.

 


Kesäakatemia järjestetään Svenska Kulturfondenin merkittävällä tuella.

Päätöskonsertit

Opettajat

Gustav Djupsjöbacka

Gustav Djupsjöbacka

GUSTAV DJUPSJÖBACKA (s. 1950) opiskeli Sibelius-Akatemiassa Maija Helasvuon luokalla ja jatkoi opintojaan Prahassa Jan Panenkan sekä Wienissä Hilde Langer-Rühlin johdolla. Pianodiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 1977 ja ensikonsertti oli 1978. Vuosina 1977-88 hän toimi kosketinsoitinten soittajana Radion Sinfoniaorkesterissa.

 

Ominta aluettaan, liedin tulkintaa hän opiskeli Pentti Koskimiehen, Erik Werban ja Irwin Gagen kursseilla ja vuonna 1988 hänet valittiin Sibelius-Akatemian liedmusiikin lehtoriksi. Sen jälkeen hän on pitänyt runsaasti mestarikursseja useissa musiikkikorkeakouluissa Saksassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Venäjällä, USA:ssa ja Japanissa. Vuonna 2005 hän suoritti musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa aiheena Toivo Kuulan lauluja. Vuosina 2004-12 hän toimi Sibelius-Akatemian rehtorina.

 

Djupsjöbacka on konsertoinut ja levyttänyt useiden suomalaisten huippulaulajien kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Edesmenneen Tom Krausen kanssa hän on levyttänyt Sibeliusta ja Schubertin Winterreisen. Ritva Auvisen kanssa hän teki Sibelius-levyn ja Madetojan laulujen kokonaislevytykset Helena Juntusen ja Gabriel Suovasen kanssa. Vuosien varrella on tullut tuomaristotehtäviä, mm. Maj Lind-kilpailun 2007 ja tänä keväänä 3. Sibelius -laulukilpailujen tuomariston puheenjohtajana sekä jäsenenä Pietarin Rimski-Korsakov- ja Bratislavan Hummel -pianokilpailujen tuomaristoissa. Vuonna 2000 WSOY julkaisi hänen oppaansa "Istumme ilokivelle"- 100 suomalaista yksinlaulua. Hän on myös toimittanut useita laulukokoelmia. Festivaalikentällä hän on 1980- ja 90-luvuilla toiminut taiteellisena johtajana Joroisissa ja Joensuussa.

 

Luottamustehtävistä mainittakoon valtion musiikkitoimikunnan jäsenyys 2012-14 ja puheenjohtajuus 2015-17. Madetoja-säätiötä hän on johtanut sen perustamisesta asti 1997. Hän toimi aikaisemmin puheenjohtajana Yrjö Kilpinen –seurassa sekä parhaimmillaan varapuheenjohtajana Sibelius-Seurassa. Viime vuosina kansainväliset musiikkikorkeakoulujen arviointitehtävät ovat työllistäneet häntä, mm. Ruotsin ja Norjan musiikkikorkeakoulujen kokonaisarvioinnin asiantuntijajäsenenä, ja akkreditointitehtäviä on ollut eri Euroopan maissa. Finland Festivalsin hallituksen puheenjohtajana sekä Paulon säätiön hallituksen jäsenenä hän on toiminut vuoden 2014 alusta.

Barbro Marklund-Pedersone

Barbro Marklund-Pedersone

BARBRO MARKLUND-PETERSONE työskentelee Norjan musiikkiakatemian laulumusiikin professorina ja opettaa myös Oslon ja Tukholman oopperakorkeakouluissa. Vuonna 2006 Marklund-Petersone nimitettiin Latvian Jazeps Vitols -musiikkiakatemian kunniatohtoriksi.

Marklund-Petersone on opiskellut laulua ja laulun tulkintaa seuraavien opettajien johdolla: Erik Saedén, Geoffrey Parsons, Vera Rosza, Paul Hamburger, Gérhard Souzay, Dalton Baldwin, Oren Brown ja Lorraine Nubar.

Marklund-Petersone on ollut kysytty esiintyjä 40 jo vuoden ajan. Hän on myös toiminut tuomarina, tutkintojen vastaanottajana, luennoitsijana, kilpailujen puheenjohtajana sekä vierailevana opettajana ja pitänyt noin 10 mestarikurssia vuosittain eri maissa.

Marklund-Petersone on ollut kiinnitettynä useissa maissa eri puolilla maailmaa, ja laulajat matkustavat hänen oppiinsa joka puolelta maailmaa.

Marklund-Petersonen repertoaariin sisältyy resitaaliohjelmistoa, liedejä, kamarimusiikkia, laulusarjoja ja muuta orkesterimusiikkia, oratorioita, messusarjoja, sielunmessuja, ooppera-aarioita, hengellistä musiikkia, yhtyemusiikkia sekä nykymusiikin kantaesityksiä. Ohjelmistot ovat hänen erikoisalaansa ja hän onkin kysytty asiantuntija eri yhteyksissä.

Marklund-Petersonella on esiintynyt mm. seuraavien orkestereiden solistina: Göteborgin sinfoniaorkesteri, Viron sinfoniaorkesteri, Guildford Philharmonic Orchestra (Lontoo), Gävleborgin sinfoniaorkesteri, Umeå Sinfonietta, Viron barokkijouset, Stora Teaterns Orkester (Göteborg), Pohjois-Kalotin sinfoniaorkesteri, Tukholman nuorisosinfoniaorkesteri, Oslon sinfoniaorkesteri, Norrbottenin kamariorkesteri, Barrat Due Baroque Strings ja Ensemble BIT20.

Marklund-Petersone on tehnyt yhteistyötä mm. seuraavien kapellimestareiden kanssa: Neeme Järvi, Nicholas Cleobury, Peeter Lilje, András Mihály, Richard Cooke, Mika Eichenholz, Simon Streatfield, Robin Page, Kurt Lewin, Cecilia Rydinger-Alin, Vladimir Matej, Rolf Ericzon, Tomas Rimul, Ole Kristian Ruud ja Viesturs Gailis.

Marklund-Petersone on vuosien ajan toiminut Norjan laulunopettajien yhdistyksen (NSPF) kansainvälisten asioiden koordinaattorina ja Latvian laulunopettajien yhdistyksen (LATS) pohjoismaisena yhteyshenkilönä. Hän toimii ääniasiantuntijana sekä laulunopettajana ja on vastannut roolituksista monissa pohjoismaisissa oopperaprojekteissa. Hän toimii myös konserttisarjojen projektipäällikkönä ja tuottajana.

Vuosina 1990–1993 Marklund-Petersone toimi Piteån musiikkijuhlien toimitusjohtajana ja Piteån kansainvälisen kesäakatemian johtajana. Vuosina 2000–2005 hän oli Oslon kansainvälisen kirkkomusiikkifestivaalin johtokunnan jäsen ja vuosina 2001–2004 Euroopan laulunopettajien yhdistyksen EVTA:n varapuheenjohtaja ja kansainvälisten asioiden koordinaattori.

Kaudella 2014–2015 Marklund-Petersone konsertoi Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Gran Canarialla ja Italiassa. Mestarikursseja hän pitää Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa sekä Hollannissa (Haag), Saksassa (Karlsruhe), Liettuassa (Vilna), Georgiassa (Tbilisi) ja Itävallassa (Wien).

Matti Raekallio

Matti Raekallio

MATTI RAEKALLIO on opiskellut Suomessa ja sen lisäksi Maria Curcion johdolla Lontoossa, Dieter Weberin johdolla Wienin musiikkiakatemiassa sekä Leningradin (nyk. Pietarin) konservatoriossa.

Raekallion Yhdysvaltojen-debyytti tapahtui vuonna 1981 New Yorkin Carnegie Recital Hallissa. Konserteissaan Raekallio on esittänyt Beethovenin, Skrjabinin ja Prokofjevin pianosonaattisarjoja sekä 62 pianokonserttoa. Hän on levyttänyt noin 20 CD:tä, mm. arvostetun sarjan Prokofjevin sonaatteja.

Raekallio toimi opettajana Sibelius-Akatemiassa 30 vuoden ajan. Samanaikaisesti hän työskenteli myös väliaikaisena professorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja Western Michigan Universityssä Yhdysvalloissa. Vuonna 2005 Raekallio nimitettiin professoriksi Hannoverin Hochschule für Musik, Theater und Medieniin. Kaksi vuotta myöhemmin hänet kutsuttiin opettajaksi New Yorkin Juilliard Schooliin. Vuosina 2012–2014 Raekallio toimi amerikkalaisen Bard College Conservatoryn professorina. Muutaman vuoden ajan Raekallio jakoi aikansa Yhdysvaltojen ja Euroopan kesken, mutta vuodesta 2015 lähtien hän on keskittynyt opettamaan vain Juilliardissa. Useat Raekallion oppilaat ovat voittaneet merkittäviä kansainvälisiä kilpailuja. Raekallio itse toimii säännöllisesti kilpailujen tuomarina ja pitää mestarikursseja Yhdysvalloissa sekä Euroopan ja Aasian maissa.

Tohtorinväitöksessään Raekallio tutki pianonsoiton sormitusten historiaa. Myöhemmin Raekallio on tutkinut kansainvälisen tutkimusryhmän jäsenenä pianistien sormitusstrategioita kognitiivisen psykologian näkökulmasta. Raekalliolle on myönnetty tanskalaisen Leonie Sonning -säätiön apuraha vuonna 1980. Viisivuotisen valtion taiteilija-apurahan Raekallio on saanut kolmesti. Raekallio oli kolme vuotta (1998–2000) Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan jäsen. Vuonna 2009 hänet nimitettiin Viron musiikkiakatemian kunniatohtoriksi.

Hermann Stefánsson

Hermann Stefánsson

Islantilainen HERMANN STEFÁNSSON on toiminut sooloklarinetistina vuodesta 1995 Tukholman kuninkaallisessa filharmonisessa orkesterissa sekä Stockholm Sinfonietta -orkesterissa, ja sitä ennen samassa tehtävässä Helsingborgin sinfoniaorkesterissa. 

Stefánsson on myös kuninkaallisten filharmonikkojen puhallinkvinteton sekä Serenadensemblen-yhtyeen jäsen. Hän on ollut useiden ruotsalaisten ja ulkomaalaisten orkesterien, kuten Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen sekä Islannin sinfoniaorkesterin, solistina. Lisäksi hän esiintyy säännöllisesti Tukholman konserttitalon kamarimusiikkisarjoissa.

Stefánsson toimii apulaisprofessorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, ja aiemmin hän oli apulaisprofessorina Sarajevon musiikkiakatemiassa. Hän on myös toiminut opettajana Malmön musiikkikorkeakoulussa ja Piteåssa sekä vierailijaluennoitsijana Euroopan ja USA:n yliopistoissa. Stefánsson on uuden tammikuussa 2016 käynnistyvän RSPO Orchestra Academy -koulutusohjelman koordinaattori.

Erik T. Tawaststjerna

Erik T. Tawaststjerna

ERIK T. TAWASTSTJERNA började sin musikutbildning i Helsingfors, tog privatlektioner i Moskva för Genrietta Mirvis och utexaminerades från Musikakademin i Wien där han studerade för Dieter Weber, samt från Juillard School i New York, där hans lärare var Sascha Gorodnitzki. Dessutom har han en doktorsexamen från New York University där han studerade för Eugene List. Han har deltagit i mästerklasser av Wilhelm Kempff och Dmitri Bashkirov. 1968 vann Tawaststjerna andrapriset i Maj Lind-pianotävlingen i Helsingfors och har sedan dess gett konserter världen runt. 1981 spelade han Leonard Bernsteins ”Age of Anxiety” för första gången i Finland. Han har varit solist med alla stora orkestrar i Finland. 1990 fick han en förfrågan om att uppträda för kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko i Imperial Palace i Tokyo.

Tawaststjerna har gjort åtskilliga inspelningar, bland annat en serie med åtta inspelningar av Jean Sibelius kompletta produktion för piano för skivbolaget BIS. Sedan 1982 arbetar han som lärare vid Sibelius-Akademin i Helsingfors där han 1986 blev ordinarie professor i piano. Många av hans elever har fått topplaceringar i internationella pianotävlingar. Själv har han varit jurymedlem i flera sådana tävlingar, som New York International Piano Competition, José Iturbi-tävlingen i Valencia, Ciurlionis-tävlingen i Vilnius, Axa internationella pianotävling i Dublin, Liszt-tävlingen i Weimar, Maria Canals-tävlingen i Barcelona, London International Piano Competition och internationella Beethoven-tävlingen i Wien. Han har gett mästerklasser bland annat vid Guildhall School of Music i London, vid Universität der Künste i Berlin, Tokyo College of Music och Universität für Musik i Wien. Han spelar också i en pianoduo med sin taiwanesiska fru, Hui-Ying Liu-Tawaststjerna. 2006 utsågs han till årets professor av Professorsförbundet i Finland.

Marko Ylönen

Marko Ylönen

Jo viisitoistavuotiaana MARKO YLÖNEN soitti Turun sellokilpailujen finalistina. Myöhemmin hän saavutti 2. palkinnon Pohjoismaisissa sellokilpailuissa Turussa 1990 sekä palkintosijan Moskovan Tsaikovski-kilpailujen finaalissa samana vuonna. Keväällä 1996 hän voitti 1. palkinnon Concert Artists Guild -kilpailussa New Yorkissa.

Marko Ylönen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Suomea, useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Ylönen soittaa säännöllisesti kaikkien suomalaisten orkestereiden solistina. Keski-euroopassa hän on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, English Chamber Orchestran, Hollannin Kamariorkesterin ja Prahan kamariorkesterin solistina. Resitaaleja hän on soittanut monissa merkittävissä konserttitaloissa, joista mainittakoon Weill Recital Hall at Carnegie Hall New Yorkissa ja Concertgebouw Kleine Zaal Amsterdamissa.

 

Hän on myös toiminut Tapiola Sinfoniettan äänenjohtajana, Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellistinä ja Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä.

 

Ylösellä on läheinen suhde kamarimusiikkiin, jota hän on soittanut eri kokoonpanoissa monien Suomen ja maailman eturivin muusikoiden kanssa, joista mainittakoon Natalia Gutman, Gerhard Schulz, Gary Hoffmann, Samuel Sanders, Leif Ove Andsnes ja Hagri Shaham. Hän toimi myös Korsholman musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2003, 2008 ja 2010-12, ja hän on LuostoClassic-tapahtuman taiteellinen  johtaja 2014-2015 .

 

Ylönen toimii kamarimusiikin professorina Sibelius-Akatemiassa. Mestarikursseja hän on pitänyt mm. Australiassa, Egyptissä, Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa.

 

Klassisen kantaohjelmiston lisäksi Ylönen on esittänyt myös nykymusiikkia, ja hän on soittanut useita suomalaisten sävellysten kantaesityksiä.

 

Marko Ylösen levytysluettelo sisältää sekä uusia sellokonserttoja että perinteistä ohjelmistoa Ondine-, BIS- ja Finlandia-levymerkeillä. Viimeisimpinä on julkaistu Sibeliuksen kaksi lyhyttä sellokappaletta sisältävä CD (Lahti Sinfonia/Vänskä, BIS), Peteris Vasksin sellokonserton levytys (Tampere Filharmonia/Storgårds, Ondine) ja Joonas Kokkosen sellokonsertto (RSO/Oramo, Ondine) sekä Chopinin ja Rahmaninovin sellosonaatit (Arto Satukangas, Alba).

 

Ylönen on opiskellut Csaba Szilvayn, Erkki Raution, Heikki Rautasalon ja Heinrich Schiffin oppilaana. Ylösen soitin on Cappa-koulun sello 1720-luvulta.

 

 

 

Hakeminen

Hakemukset ohjelmistoineen tämän lomakkeen kautta 15.5. mennessä.

Kursseille valitut julkistetaan viikolla 21. 

Ilmoittautumismaksu

Kursseille valituilta peritään ilmoittautumismaksu (30€), jolla katetaan kurssin päätöstilaisuuden tarjoilut. Svenska Kulturfondenin tuki mahdollistaa sen, että kurssien opetus on maksutonta Sibelius-Akatemiassa ja muissa pohjoismaisissa musiikkikorkeakouluissa opiskeleville. Muille kuin pohjoismaisten musiikkikorkeakoulujen opiskelijoille kurssin hinta on 150€. Maksuja ei palauteta jos peruutus tapahtuu 15.7. jälkeen.

 

Tilinomistaja: Taideyliopisto
Pankin nimi ja osoite: Nordea, Mannerheimintie 7, 00100 Helsinki
IBAN: FI16174530001578 77
BIC: NDEAFIHH
Viestikenttään kurssille osallistujan nimi sekä tunnus SA-15702-3222

Tilat ja majoitus

TILAT

Kaikki opetus, kurssien aloitustapaaminen, konsertit ja loppujuhla järjestetään Sibelius-Akatemian tiloissa ja konserttisaleissa.  Harjoitusluokkia voi varata Musiikkitalolta sekä N- ja T-taloilta. Lista käytössä olevista huoneista jaetaan aloitustapaamisessa. 

 

MAJOITUS

Jokainen opiskelija vastaa itse tarvitsemansa majoituksen varaamisesta ja maksuista. 

Yhteystiedot

Nina Lackman
Koordinaattori
Sibelius-Akatemia
+358 46 922 0647
nina.lackman(at)uniarts.fi