Vanha musiikki, klassinen instrumentti, kandidaatti ja maisteri

Syvenny vanhan musiikin erityispiirteisiin ja periodisoittimiin suuren soitinkokoelman avulla huippukoulutuksessa, jossa uskotaan yhdessä soittamiseen.

Opiskelijat soittavat nokkahuiluja

Miksi meille?

Tule opiskelemaan yhteen maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista! Vanhan musiikin opiskelijana perehdyt musiikkiin renessanssista romantiikkaan unohtamatta periodisoittimille sävellettyä oman aikamme musiikkia. Sinulla on käytössäsi suuri soitinkokoelma, josta löytyvät kaikki barokkiorkesterin soittimet sekä joukko renessanssin ja klassismin ajan soittimia. Uskomme siihen, että yhdessä soittaminen on paras tapa oppia.

Katso vanhan musiikin aineryhmän esittelyvideo

Sisältö ja tavoitteet

Vanhan musiikin aineryhmässä pääinstrumenttisi voi olla:

  • cembalo
  • luuttu
  • viola da gamba
  • nokkahuilu
  • traverso
  • barokkiviulu
  • barokkisello
  • barokkioboe
  • barokkifagotti (maisteriopinnot)
  • barokkitrumpetti (maisteriopinnot)
  • luonnontorvi (maisteriopinnot)

Voit opiskella myös barokkilaulua sekä sivuinstrumenttina barokkialttoviulua, barokkifagottia, barokkipasuunaa, violonea, fortepianoa ja klavikordia. Opinnoissamme perehdyt eri aikakausien esittämiskäytäntöihin ja opit toimimaan erilaisissa kokoonpanoissa ja muusikon rooleissa. Opiskelun ytimessä ovat oman soittimen hallinta ja konsertointi. Soolo-ohjelmiston lisäksi syvennyt yhteissoittoon muun muassa omassa barokkiorkesterissamme ja erilaisissa kamarimusiikki-kokoonpanoissa. 

Järjestämme vuosittain useita Barokkiakatemia-kursseja, teemoitettuja kamarimusiikkiviikonloppuja Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksessa yhteistyössä Taideyliopiston Avoimen yliopiston ja Collegium ry:n kanssa. Syksystä 2022 kevääseen 2024 meillä toimii vierailevana professorina kapellimestari Justin Doyle. Opinnot valmistavat työelämään yhdistämällä taiteilijana toimimisen ja tutkimuksen, seminaarityöskentelyn ja pedagogiset opinnot. Halutessasi voit opiskella laajasti instrumenttipedagogiikkaa ja hankkia opettajan yleisen kelpoisuuden. Voit valita opintojaksoja Sibelius-Akatemian lisäksi myös muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä tarjonnasta. 

Kandidaattivaihe

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana opiskelet pääinstrumenttisi ja yhteissoiton lisäksi musiikin hahmotustaitoja, musiikin historiaa ja pedagogiikkaa. Myös sivuinstrumenttiopinnot ovat luonteva osa opintojasi. Lisäksi opiskelet haluamiasi valinnaisia opintoja. 

Maisterivaihe

Maisterivaiheessa jatkat pääinstrumenttisi opintoja. Valinnaisilla opinnoilla voit joko syventää osaamistasi kiinnostuksesi mukaan tai kehittää osaamistasi laaja-alaisesti.

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia.

Avoimen yliopiston kautta hakeminen

Voit hakea vanhan musiikin tutkintokoulutuksiin myös suorittamalla ensin 30 op Taideyliopiston Avoimen yliopiston vanhan musiikin väyläopintoja. Nämä hakijat hyväksytään suoraan valintakokeen toiseen vaiheeseen. 

Tohtorikoulutus

Pedagogiamme tähtää muusikon tutkimustaitojen kehittämiseen, sillä alalla toimiminen edellyttää lähteiden, lähdekritiikin, historiantutkimuksen ja historiallisesti tiedostavan esittämisen vahvaa osaamista.

Koulutuksellamme onkin mittavat perinteet tutkimuksen ja taiteellisen työn hedelmälliselle yhdistämiselle. Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin.

Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon. Monet opiskelijoistamme ja alumneistamme suuntaavatkin jatko-opintoihin, jotka syventävät osaamista taiteilija-tutkijana musiikin kentällä ja monipuolistavat esittämisen kaanonia.

Vanhan musiikin alalla tohtorintutkintojaan suorittavat tällä hetkellä Marianne Henriksson, Minna Hovi, Matias Häkkinen ja Anthony Marini.

Tutustu opiskelun arkeen

Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri on vakiintunut tärkeäksi osaksi vanhan musiikin koulutusta. Orkesteri konsertoi joka lukukausi ja tekee yhteistyötä muun Sibelius-Akatemian koulutuksen kanssa muun muassa ooppera- ja oratorioproduktioiden muodossa.

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Musiikin maisteri (MuM)
5,5 vuotta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2024 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2024.

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Annamari Pölhö

    Lehtori, cembalo, Vanhan musiikin aineryhmä, Sibelius-Akatemia
    annamari.polho@uniarts.fi

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Kysy hakemisesta

siba.hakijapalvelut@uniarts.fi