Jouset

Onko unelmanasi kehittää soittotaitoasi mahdollisimman pitkälle parhaiden opettajien johdolla? Haaveiletko toimivasi orkesterimuusikkona, solistina, kamarimuusikkona tai soitonopettajana? Sibelius-Akatemiassa voit kehittää osaamisesi huippuunsa kansainvälisesti korkeatasoiseksi arvioidussa ympäristössä.

Koulutus pähkinänkuoressa

  • Tavoitetutkinto: Musiikin kandidaatin ja maisterin tutkinto, Musiikin maisterin tutkinto
  • Tutkinnon laajuus: Kandi + maisteri, 180 + 150 op. (3v. + 2,5v.), Maisteri, 150 op (2,5v.)
  • Taiteenala: Musiikki
  • Järjestäjä: Sibelius-Akatemia
  • Opetuskieli: suomi, ruotsi, englanti
  • Seuraava hakuaika: tammikuu 2019
  • Aloituspaikkojen lukumäärä: noin 25
  • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa
  • Tutkinto-ohjelmasta vastaava henkilö:  Ainejohtaja Päivi Arjas

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Pääaineena voit opiskella viulun, alttoviulun, sellon tai kontrabasson soittoa. Valmistuttuasi tunnet oman instrumenttisi keskeisen ohjelmiston, tyylit, tekniikat ja tulkintatavat sekä länsimaisen taidemusiikin keskeisen orkesteriohjelmiston. Saat tarvittavat taidot oman instrumenttisi tehokkaaseen ja järkevään harjoitteluun sekä itsenäiseen opiskeluun.

Opinnot suoritettuasi voit työskennellä solistina, kamari- ja orkesterimuusikkona ja olet saavuttanut vähintään pedagogiset perusvalmiudet. Voit halutessasi suorittaa opettajan yleisen kelpoisuuden tuottavat opinnot. Yhteistyössä pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitosten kanssa järjestettävissä syventävissä pedagogiikkaopinnoissa perehdyt oman instrumenttisi soitonopetukseen alkeispedagogiikasta ammattiin valmistavaan koulutukseen.

Vuonna 2015 käynnistetty Musiikkitalon orkesteriakatemia tarjoaa mahdollisuuden saada työelämäkokemusta ja verkottua ammattiorkesterien muusikoiden kanssa jo opintoaikana. Sibelius-Akatemian kouluttamia jousisoittajia työskentelee sekä ammattitaitoisina pedagogeina että orkesterimuusikkoina, kamarimuusikkoina ja solisteina. Heitä työllistävät käytännössä kaikki kotimaiset ammattiorkesterit. Maailmalla muun muassa Sächsische Staatskapelle Berlin, London Symphony Orchestra, Oslo Filharmonier sekä Sveriges Radios Symfoniorkesteri ovat valinneet muusikoikseen nykyisiä ja entisiä Sibelius-Akatemian jousisoitinopiskelijoita.

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Saat pääinstrumenttisi henkilökohtaista opetusta 90 minuuttia viikossa. Oman opettajasi opetuksen lisäksi voit osallistua säännöllisesti vierailevien opettajien mestarikursseille.

 

Kolmevuotisissa kandidaatin opinnoissa valmistat B-tason ohjelmasuorituksen oman instrumenttisi tasokuvausten mukaisesti. Opiskelet kamarimusiikkia ja osallistut Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin toimintaan heti ensimmäisenä opintovuonnasi. Opinnot sisältävät myös musiikin hahmotustaitoja, musiikin historiaa, pedagogiikkaa, kieliopintoja, valinnaisia opintoja ja sivuaineopintoja. Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä tarjonnasta.

 

Maisterivaiheessa jatkat pääinstrumenttisi opintoja ja valmistat A-tason ohjelmasuorituksen. Valinnaisissa opinnoissa voit kehittää osaamistasi laaja-alaisesti tai syventyä kiinnostuksesi mukaan esimerkiksi orkesterisoittoon ja kamarimusiikkiin, nykymusiikkiin tai vanhan musiikin soittimiin ja esittämiskäytäntöihin. Osaamistasi jousisoittajana voit vahvistaa koesoittovalmennuksen, äänenjohtaja- ja stemmakoulutuksen tai konserttimestarin koulutuksen valinnaisilla opintojaksoilla.

 

Opettajat

Viulu

Professorit
Kaija Saarikettu
Réka Szilvay


Lehtorit
Jaakko Ilves
Pekka Kauppinen
Arja Yurtseven (viulupedagogiikka)
Tero Latvala
Päivyt Meller
Merit Palas


Tuntiopettajat
Petri Aarnio
Yvonne Frye (viulupedagogiikka)
Janne Malmivaara
Minna Pensola
Silja Raitio-Heikinheimo
Mari Tampere-Bezrodny
Antti Tikkanen
Seppo Tukiainen
Jari Valo


Alttoviulu

Lehtorit
Teemu Kupiainen
Lilli Maijala


Tuntiopettajat
Atte Kilpeläinen
Tiina Konttinen (alttoviulupedagogiikka)
Atso Lehto
Hanna Pakkala
Pirkko Simojoki
Helge Valtonen


Sello

Professorit
Martti Rousi
Marko Ylönen (kamarimusiikin professori, myös sellonsoiton opetusta)


Lehtorit
Hannu Kiiski
Roi Ruottinen
Raimo Sariola


Tuntiopettajat
Timo Hanhinen
Jaani Helander
Tapani Heikinheimo (sellopedagogiikka)
Tuomas Lehto
Samuli Peltonen
Tuomas Ylinen


Kontrabasso

Lehtori
Lasse Lagercrantz


Tuntiopettajat
Aapo Juutilainen
Jiri Parviainen
Panu Pärssinen
Taru Tiusanen (kontrabassopedagogiikka)

Kamarimusiikki

Professori
Marko Ylönen

Dosentti
Paavo Pohjola

Lehtori
Martti Rautio


Esiintymis- ja oppimisvalmennus

Lehtori
Päivi Arjas (ainejohtaja)

Hakeminen

Seuraava hakuaika Taideyliopistoon on tammikuussa 2019. Ohjeet hakemiseen ja akatemiakohtaiset valintaoppaat löytyvät Hae opiskelijaksi -sivulta.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

Aineryhmäjohtaja, lehtori Päivi Arjas
Vara-aineryhmäjohtaja, lehtori Raimo Sariola

 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi