Turvallisuusohjeet Taideyliopiston tiloissa työskentelyä varten

Nämä turvallisuusohjeet on laadittu Taideyliopiston tiloissa työskentelyä varten.

käsi pitää kynää kankaan edessä

Päivitetty 5.3.2021

Suojele itseäsi ja muita – pidä turvaväli​

 • Yliopistolle ei voi tulla sairaana. Jos sinulla on kuumetta, flunssan oireita, mahaoireita tai muita koronaan viittaavia oireita, et voi tulla kampukselle. ​
 • Pidä vähintään kahden metrin etäisyys toisiin. Käytä tervehtimiseen muita tapoja kuin kättely tai halaaminen.​
 • Pidä turvaetäisyys kulkiessasi portaikoissa ja käytävillä.​ Noudata turvavälejä mahdollisuuksien mukaan hisseissäkin. Suosi hissien sijasta portaita – älä mene täyteen hissiin.

Huolehdi käsihygieniasta​

 • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti ainakin 20 sekunnin ajan. ​
 • Pese kädet ainakin ​
  • kun tulet ulkoa sisään​
  • ennen ruokailua​
  • wc-käynnin jälkeen ​
  • yskimisen tai aivastamisen jälkeen​
 • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta​
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.​
 • Aivasta ja yski kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, aivasta tai yski hihaan, älä käsiin.​
 • Vältä kaikkea pintojen, kahvojen kaiteiden yms. tarpeetonta koskettamista.
 • THL:n infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjeita

​Puhdista yhteiskäyttöisten työlaitteiden kosketuspinnat​

 • Puhdista yhteiskäytössä olevat laitteet ennen käyttöäsi pyyhkäisemällä ne saippuavesiliuoksella tai alkoholipitoisella puhdistusaineella. Monitilatoimistoissa sitä on jaettu työpisteiden läheisyyteen. Lisää puhdistusvälineitä voit noutaa infosta.​
 • Soittimien puhdistusta varten voit noutaa puhdistusvälineet ja -ohjeet M-, R-, N-talojen sekä Kookoksen infosta ennen soittoharjoittelusi alkua.​

Kasvomaskit

 • Lähtökohtana on, että opiskelijat ja henkilöstö käyttävät maskia kaikissa tilanteissa, joissa ovat yliopistolla, ja muita henkilöitä on paikalla, eikä ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Sen, ettei maskia käytä, tulee olla aina erikseen harkittu poikkeus. Taideyliopisto tarjoaa kertakäyttö- ja kasgasmaskeja henkilökunnalle ja opiskelijoille. Maskeja voi noutaa yliopiston pääkiinteistöjen (M-, N- ja R-talot, Kookos, Kuvataideakatemia) infopisteistä.  

Tartuntatilanteessa toimiminen

Jos epäilet saaneesi koronatartunnan

Kun sairastut flunssaoireisiin, jää heti kotiin, koska tartuttavuus on suurinta 2–3 ensimmäisenä päivänä, joiden aikana on tärkeää välttää läheisiä kontakteja muihin ihmisiin sekä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. 

THL:n sivuilla mainittuja koronavirustartunnan oireita ovat mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Yliopiston henkilöstön koronatestaus

Voit ottaa yhteyttä Mehiläisen digiklinikkaan tai puhelinvarausnumeroon:  

 • Digiklinikka  
 • OMATyöterveyspalvelu palvelee numerosta: 010 414 0777  

Mehiläisen päivittämää tietoa koronaviruksesta löytyy heidän verkkosivuiltaan. Testinäyte otetaan Digiklinikalla tai hengitystieinfektioklinikalla tehdyn lääkärin harkinnan mukaan potilaalta, jonka oirekuva sopii COVID-19:n aiheuttamaan infektioon.

Opiskelijoiden koronatestaus

Ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia. YTHS ei toistaiseksi tee koronatestejä sillä tehtävä kuuluu tartuntalain nojalla julkiselle sektorille.

Helsinkiläiset ja espoolaiset voivat tehdä oirearvion ja ajanvarauksen Omaolo.fi -digipalvelussa. Uudenmaan asukkaat voivat tehdä oirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotissa.

Neuvonta

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Yleistä tietoa koronaviruksesta: 0295 535 535

Helsingin kaupungin koronavirusneuvonta helsinkiläisille: 09 310 10024. Numero palvelee arkisin klo 7–20. Muina aikoina numero on 116 117.

Jos sairastut ja/tai testituloksesi on positiivinen

Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona vähintään 10 vuorokauden ajan ja vältä lähikontaktia muihin ihmisiin. Jos testitulos on positiivinen, kotikuntasi tartuntatautiviranomainen on sinuun yhteydessä ja antaa ohjeet karanteenista.

Ilmoita positiivisesta testituloksesta myös välittömästi yliopiston koronapäivystäjälle:

 • korona@uniarts.fi
 • soita numeroon 02 9447 4100 (tähän numeroon ei voi viestiä tekstiviestillä)

Kun vastaat koronajäljitystä tekevän viranomaisen kysymyksiin, kerro, että yliopiston koronayhteyshenkilö vastaa heille edellä mainitusta osoitteesta ja puhelimesta avustaakseen heitä jäljitystyössä.

Ilmoita tartunnasta lisäksi joko omalle koulutusohjelma- tai ainejohtajallesi, opetusaluejohtajallesi tai esihenkilöllesi.

Yliopistolle voit palata eristyksen päätyttyä, kuitenkin aikaisintaan kahden oireettoman päivän kuluttua.

Negatiivinen testitulos

Testin tulos kertoo tilanteesta näytteenottohetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saa tartunnan tai että tartunta on itämässä.

Jos testi on otettu oireiden vuoksi, eikä oireita ole enää testituloksen valmistuessa tai ne ovat selvästi vähentyneet, voi palata normaaliin arkeen. Jos oireita tulee uudelleen ja/tai oireet pitkittyvät, tulee herkästi hakeutua uudelleen testiin. 

Altistuminen koronavirukselle

Jos henkilö todetaan positiiviseksi, kotikunta tekee tartunnanjäljityksen, jonka perusteella lähikontaktit katsotaan altistuneiksi ja heidät määrätään tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Muut henkilöt, joita ei katsota lähikontakteiksi, voivat jatkaa normaalia elämää.

Jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita, hänet ohjataan koronavirustestiin. Oireettomia henkilöitä ei testata. Jos henkilö on altistunut varmistetulle koronatapaukselle negatiivinen testitulos ei ole peruste karanteenin purkamiselle, vaan kampukselta on pysyttävä pois tartuntatautilääkärin määräämän ajan.

Toimi näin, jos saat Koronavilkku-sovelluksesta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta

Jos saat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa sinulle toimintaohjeita muun muassa testiin hakeutumisesta. On tärkeää, että seuraat vointiasi seuraavan 14 päivän ajan, vältät kontakteja ja huolehdit hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Voit tulla yliopistolle opiskelun tai työn edellyttämän välttämättömän läsnäolon vuoksi. Suosittelemme kuitenkin opiskelijoita sopimaan asiasta oman aineensa/koulutusohjelmansa/opetusalueensa johtajan kanssa ja henkilökuntaa oman esihenkilönsä kanssa.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon omaolo.fi -oirearvion kautta tai puhelimitse, jotta testaustarve voidaan arvioida. Oireiset ohjataan heti testiin. Myös oireettomana ota yhteyttä terveydenhuoltoon Omaolon oirearvion kautta tai puhelimitse, jotta testaustarve voidaan arvioida. Seuraa vointiasi altistumisilmoituksen poistumiseen asti ja hakeudu uuteen testiin, jos saat oireita, vaikka olisit aiemmin saanut oireettomana negatiivisen testituloksen.

Jos Taideyliopiston opiskelijoilla tai henkilökunnan jäsenellä todetaan koronatartunta, toimitaan seuraavan ohjeistuksen mukaan:  

Näin toimimme, jos opiskelijalla tai henkilökunnan jäsenellä todetaan koronatartunta:

 1. Kunnan tartuntatautiviranomainen jäljittää tartuntaketjuja ja asettaa altistuneet karanteeniin. Avustamme viranomaisia jäljitystyössä heiltä saatujen ohjeiden mukaan.
 2. Esihenkilö lähettää koronapäivystäjän tuella sähköpostin koronatartunnasta ja mahdollisesta altistumisesta tartunnan saaneen lähimmälle opiskelu- tai työyhteisölle. Kerran viikossa Artsissa julkaistaan tartuntatilanneuutinen.
 3. Varotoimenpiteenä voimme Taideyliopistossa suositella tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleita opiskelijoita ja työntekijöitä siirtymään 10 päivän ajaksi kokonaan etäopetukseen ja -työskentelyyn.

Tapahtumien osalta noudatamme seuraavaa ohjeistusta:

 1. Kunnan tartuntatautiviranomainen jäljittää tartuntaketjuja ja asettaa altistuneet karanteeniin. Avustamme viranomaisia jäljitystyössä heiltä saatujen ohjeiden mukaisesti.
 2. Koronatartunnasta ja mahdollisesta altistumisesta ilmoitetaan yliopiston viestintäkanavissa. Mahdolliset mediapyynnöt ohjataan viestintään.  
 3. Neuvottelemme tartuntatautiviranomaisten kanssa ja noudatamme heiltä saatuja ohjeita.

Lisätietoa