Turvallisuusohjeet Taideyliopiston tiloissa työskentelyä varten
Nämä turvallisuusohjeet on laadittu Taideyliopiston tiloissa työskentelyä varten.

Päivitetty 12.1.2022
Suojele itseäsi ja muita – pidä turvaväli
- Yliopistolle ei voi tulla sairaana. Jos sinulla on kuumetta, flunssan oireita, mahaoireita tai muita koronaan viittaavia oireita, et voi tulla kampukselle.
- Pidä vähintään kahden metrin etäisyys toisiin aina, kun mahdollista.
Huolehdi käsihygieniasta
- Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti ainakin 20 sekunnin ajan.
- Vältä kaikkea pintojen, kahvojen kaiteiden yms. tarpeetonta koskettamista.
- THL:n infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjeita
Puhdista yhteiskäyttöisten työlaitteiden kosketuspinnat
- Yhteiskäytössä olevat laitteet suositellaan puhdistamaan ennen käyttöä pyyhkäisemällä ne saippuavesiliuoksella tai alkoholipitoisella puhdistusaineella. Monitilatoimistoissa sitä on jaettu työpisteiden läheisyyteen. Lisää puhdistusvälineitä voit noutaa infosta.
- Soittimien puhdistusta varten voit noutaa puhdistusvälineet ja -ohjeet M-, R-, N-talojen sekä Kookoksen infosta ennen soittoharjoittelusi alkua.
Käytä kasvomaskia
Opiskelijoiden ja henkilöstön on käytettävä yliopiston tiloissa kasvomaskia, mikäli siihen ei ole terveydellisiä esteitä. Ryhmätilanteissa käytetään FFP2-maskeja, joita on saatavilla infopisteillä.
Myös taiteellisen toiminnan harjoittelussa ja muussa työskentelyssä on käytettävä kasvomaskia.
Tartuntatilanteessa toimiminen
Jos epäilet saaneesi koronatartunnan
Kun sairastut flunssaoireisiin, jää heti kotiin, koska tartuttavuus on suurinta 2–3 ensimmäisenä päivänä, joiden aikana on tärkeää välttää läheisiä kontakteja muihin ihmisiin sekä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
THL:n sivuilla mainittuja koronavirustartunnan oireita ovat mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.
Muut turvallisuutta lisäävät toimenpiteet
Jos joudutaan työskentelemään ilman maskia, on hyvä harkita, voivatko turvavälit olla pidempiä kuin kaksi metriä. Myös lähikontaktin kestoa rajaamalla ja tilojen hyvästä ilmanvaihdosta huolehtimalla voidaan pienentää riskiä.
Kotitestien vapaaehtoinen käyttäminen on mahdollista välttämättömäksi luokitellussa lähiopetuksessa. Niitä voidaan hankkia ja jakaa akatemioissa ja Avoimella kampuksella niille kursseille ja taiteellisen toiminnan työryhmille, joissa turvavälien ja kasvomaskien käyttäminen ei ole osaamistavoitteiden näkökulmasta mahdollista. Testipakkauksen saanut vastaa itse testin toteutuksesta, tulosten tulkinnasta ja toiminnastaan testituloksen pohjalta.
Huomioitavaa kotitestistä:
- Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos oireet ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon. Oireisena tulee aina pysytellä pois kampukselta, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.
- Sinun tulisi kuitenkin välttää vapaaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin kymmenen vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta.
Lisätietoa
- TTL:n ohjeet työpaikoille
- Suositus kasvomaskien käytöstä (THL)
- Suu-nenäsuojainten ja FFP-luokan hengityksensuojainten käytön rajoitukset ja ohjeet Työterveyslaitoksen sivuilla.
- Taideyliopiston ohje kotitestien käytöstä (vaatii kirjautumiseen intraan)