Ohjeet etäyhteydellä tehtäviin koesuorituksiin

Tämän ohjeen avulla saat liityttyä hakukohteesi etätilaisuuteen yliopiston Zoom-palvelussa.

Ennen varsinaista tilaisuutta saatetaan järjestää erillinen yhteyden testausaika, jolloin voit kokeilla etäyhteyden toimivuutta. Jos sinulle ei järjestetä erillistä testaustilaisuutta, voit testata yhteyden toimivuutta saamasi etätilaisuuden linkin kautta jo etukäteen. Tällöin pääset testaamaan äänilaitteiden toimivuutta alla olevan ikkunan kautta

Linkin lisäksi saatat tarvita salasanan, jos sellaista käytetään – tällöin se toimitetaan sinulle sähköpostitse.

Zoom-ohjelman asentaminen (suositeltua)

Mene verkkoselaimella (Chrome) osoitteeseen: https://uniarts.zoom.us ja valitse “Zoom client for Meetings” kohdan alta Download.

Asenna ohjelma koneellesi.

Zoom-palvelun käytössä ei ole suuria eroavaisuuksia asennetun ohjelman tai verkkoselaimessa (Chrome) toimimisen välillä, mutta suosittelemme asennettavan ohjelmiston käyttämistä!

macOS 10.14 (Mojave) ja macOS10.15 (Catalina) luvitus

Uusimmissa macOS-käyttöjärjestelmissä sinun tulee antaa erityisoikeudet Zoom-ohjelmistolle käyttää tietokoneen ääni- ja videolaitteita. Luvitus vaatii ylläpitäjän oikeudet tai ylläpitäjätunnuksen.

Ohjeet luvituksen tekemiseen löytyvät Zoomin tukisivustolta: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360016688031-Using-the-Zoom-Client-and-Zoom-Rooms-with-macOS

Zoom-tilaisuuteen liittyminen

Saat sähköpostissa kutsulinkin etätilaisuuteen. Liittyäksesi tilaisuuteen avaa kutsulinkki selaimessa (Chrome). Jos olet asentanut Zoom-ohjelmiston koneellesi, selain ehdottaa tapaamisen avaamista ohjelmistossa.

Käytä Zoomia vieraana tai kirjautumalla Zoomin palveluun esimerkiksi Google- tai Facebook-tunnuksellasi. Palvelun käyttö vieraana ei vaadi sinulta muuta kuin näyttönimesi kertomisen etätilaisuuteen liittyessäsi.

• Jos Zoomissa on ongelmia tai häiriö, odota hetki ja yritä uudelleen
  • Jos tilaisuudessa on käytössä odotushuone, odota hetki että sinut päästetään etätilaisuuteen.
  • Jos tilaisuus ei ole vielä alkanut, odota hetki – pääset tilaisuuteen kun kutsuja on saapunut paikalle (kts. kuva alla)

Kun pääset liittymään tilaisuuteen valitse ensin ”Join with Computer audio” – muuten tietokoneesi tai siihen liitetyt äänilaitteet eivät toimi.

Nyt olet Zoom-tilaisuudessa! Alla esimerkki tilaisuuden näkymästä.

Zoom-tilaisuudessa toimiminen

Kun olet Zoom-tilaisuudessa, löydät sen ala- tai ylälaidasta mustasta palkista seuraavat toiminnot (vie kursori alueelle, jotta palkki näkyy):

Unmute / mute: (oma mikrofoni pois päältä / päälle) – väkäsestä ^ lisää valikkoa

Start / stop video: (oma kamera päälle / pois päältä) – väkäsestä ^ lisää valikkoa

Chat: (tilaisuuden keskustelu, jossa voit esim. pyytää puheenvuoroa)

End meeting: (tästä poistut tilaisuudesta)

Zoomin Breakout Roomit

Zoom-tilaisuudessa saatetaan käyttää Breakout Room toimintoa. Siinä osallistujat siirretään erillisiin huoneisiin tilaisuuden sisällä, esim. haastattelua varten. Kun tilaisuuden ylläpitäjä (host) pyytää sinua liittymään Breakout Roomiin näytöllesi tulee tästä pyyntö. Hyväksy se. Tilaan siirtyminen kestää hetken, odota rauhassa. Poistut Breakout Room -huoneesta valitsemalla ”Leave Breakout room” jolloin palaat takaisin päätilaisuuteen.

Voit pyytää apua hostilta ”Ask for help” –toiminnon kautta jonka löydät Breakout room -tilassa ollessasi Zoomin toimintapalkista.

Vinkkejä äänenlaadun parantamiseen Zoomissa

Äänen selkeys Zoomissa paranee, jos käytät kuulokkeita. Voit myös käyttää erillistä mikrofonia tai mikrofoni+kuuloke -yhdistelmää. Tarvittaessa voit myös säätää Zoomin ääniasetukset niin, että Zoom vaikuttaa mahdollisimman vähän äänenlaatuun (Original sound -toiminto – kts. tarkempi ohje alta). Tällä ei ole merkitystä suhteessa tavalliseen puheääneen, mutta jos tilaisuudessa esiinnytään äänellä livenä (esim. näytellään/lauletaan), on toiminnosta hyötyä.

Miten käytän erillistä mikrofoni+kuuloke-yhdistelmää Zoomissa?

Voit käyttää sankaluureja (headset) tai mobiililaitteen mikrofoni-kuulokkeet-yhdistelmää. Kytke ne tietokoneen kuulokelähtöön tai USB-porttiin ja varmista Zoom-tilaisuuden hallintapaneelista.

Miten otan käyttöön Original Sound -toiminnon?

• Liity tilaisuuteen käyttäen Zoom-ohjelmistoa
  • Avaa valikko Zoom-ikkunan vasemman alakulman mikrofonikuvakkeen nuolesta ja valitse Audio Settings > Advanced.
  • Laita rasti kohtaan Show in-meeting option to ”Enable Original Sound” from microphone
  • Valitse Disable valikosta Suppress Persistent Background Noise
  • Valitse Disable valikosta Suppress Intermittent Background Noise
  • Valitse Auto valikosta Echo Cancellation
  • Sulje Settings-ikkuna.
  • Paina Zoom-ikkunan vasemman yläkulman valintaa Turn On Original Sound niin, että tilalla lukee Turn Off Original Sound.

Vinkkejä Zoom-palvelun käyttöön

• Ota mikrofonisi pois päältä aina kun et puhu. Näin estät ylimääräiset häiriöäänet.
  • Puhu kameralle jos käytätte tilaisuudessa videokuvaa.
  • Zoomin chat ei ole yksityinen ja chat-historia ei tyhjenny jos haastateltava vaihtuu. Huomioithan tämän! Chat on hyvä puheenvuorojen pyytämiseen tai ongelmatilanteiden kommunikoimiseen.
  • Laita tietokoneesi virtalähteeseen kiinni etätilaisuuden ajaksi.

Kysymyksiä, ongelmia?

Ota yhteyttä siba.hakijapalvelut@uniarts.fi