Photo: Jussi Tiainen

Professori Tarja Pitkänen-Walterin teos Kylmäkosken vankilaan

Kuvataideakatemian maalauksen professori, taidemaalari Tarja Pitkänen-Walterin maalaussarja Päin seiniä on sijoitettu Kylmäkosken vankilan pääsisäänkäynnin ala-aulaan. Portaiden seinustoilla ja ylä-aulassa kattoon asti ulottuva teos on toteutettu paksuhko muovimaalin ja akryylimaalin sekoituksella. Teoksen ylä-osassa on maaliin liimatut, teoksen väreihin sovitetut käytetyt miesten lenkkikengät.

Teoksen muotokieleen on vaikuttanut aulan sisääntulo-seinä, joka koostuu lähes kokonaan suorakaiteen muotoisista ikkunoista. Teoksen väriraidat seuraavat ikkunoiden ruudukon rytmiä, ikään kuin värittäen ruudukon heittovarjoja.

– Ruudukko saattaa muistuttaa kaltereita. Nämä ”kalterit” ovat kuitenkin ilmavat, katkeilevat, ja väreissään pikemminkin avaavat kuin sulkevat, kuvailee Pitkänen-Walter teostaan.

Kylmäkosken teoksen nimi Päin seiniä viittaa kapinaan tai pieleen menemiseen. Seinä ei ole kuitenkaan muodostunut esteeksi kululle, vaan sitä pitkin on jatkettu matkaa ylös asti. Teos on sijoitettu niin, että myös vangeilla on liikuntahalliin ja vankilan kirkkoon mennessään mahdollisuus nähdä se.

Valtion taideteostoimikunta myönsi tänä vuonna rahoituksen viiteen teokseen, joista kaksi tuli Kylmäkosken vankilaan. Kaiken kaikkiaan luonnoksia ja ehdotuksia Kylmäkosken vankilaan sijoitettavista taideteoksista esitti kymmenkunta taiteilijaa, joista valtion taideteostoimikunta valitsi toteutettavaksi Pitkänen-Walterin teoksen lisäksi Aaron Heinon veistoksen vankilan pihalle.