A Counter Order of Things -seminaari Venetsiassa 25.–26.10.2013

Kuvataideakatemian järjestämä A Counter Order of Things -seminaari on osa Falling Trees -näyttelyn ohjelmaa 55. Venetsian biennaalissa.

A Counter Order of Things -seminaarin lähtökohta on tietoisuus siitä, että von Linnén taksonominen luokittelu on menettämässä merkitystään.

Michel Foucault'n teoksessa Sanat ja asiat: Ihmistieteiden arkeologia luokittelevaa järkeä ja ihmiskunnan ylemmyyttä symboloinut tieteellisen luokittelun puu on nykyaikana joutunut metafyysisiä juuriaan myöten tungettelevien voimien, kuten spekulatiivisen realismin, ekosofisen aktivismin, objektiorientoituneen ontologian, politiikan ja posthumanismin, hyökkäysten kohteeksi. Kyseiset voimat näyttävät panevan pisteen ihmiskeskeiselle maailmankuvalle vaatimalla uuden egalitaarisen ajatustavan omaksumista.

Ajattelijoiden ja taitelijoiden esitelmien kautta seminaarissa perehdytään aiheisiin, joiden käsittely voi johtaa entistä ajankohtaisempaan ja dynaamisempaan tutkimuksen käsitteen määritelmään sekä taiteen, tieteen ja aktivismin väliseen vuorovaikutukseen, joka pohjautuu erilaiseen 
maailmassa-olemiseen kuin von Linnén tieteellinen luokittelu.

A Counter Order of Things -seminaari on osa Falling Trees -näyttelyn ohjelmaa. Näyttely on esillä Suomen paviljongissa 55. Venetsian biennaalissa. Näyttelyn tarina alkoi Aalto-paviljongin murskanneesta kaatuvasta puusta. Falling Trees -näyttelyn teemat ovat tietoisuus epävarmuudesta ja se, miten luonto osoittaa erillisyytensä luokittelevaan ja ihmiskeskeiseen tietoisuuteen nähden.

Seminaarin järjestää Taideyliopiston Kuvataideakatemia yhteistyössä Visuaalisen taiteen keskus Framen, Venetsian yliopiston (IUAV) ja EARN-verkoston (European Artistic Research Network) kanssa.

A Counter Order of Things -seminaari 25.–26.10. 2013
Järjestäjät: Henk Slager, Jan Kaila ja Terike Haapoja


 / Taideyliopiston Kuvataideakatemia
Tapahtumapaikka: Venetsian yliopisto (IUAV), Aula Tafuri, Palazzo Badoer, San Polo 2468