Kansallisooppera ja Sibelius-Akatemia käynnistivät KapuApu-yhteistyön

Kapellimestariopiskelijat perehtyvät oopperaan Michael Güttlerin johdolla.

Suomen Kansallisooppera ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ovat aloittaneet kapellimestariopiskelijoiden koulutusyhteistyön. KapuApu-koulutuksen päämääränä on vahvistaa opiskelijoiden valmiuksia johtaa oopperaa ja ymmärtää produktion valmistamisprosessia sekä laajentaa opiskelijoiden ohjelmistotuntemusta.

Kansallisooppera ja Sibelius-Akatemia nimeävät vuosittain 2–3 kapellimestariopiskelijaa, jotka seuraavat oopperoiden musiikki- ja näyttämöharjoituksia ylikapellimestari Michael Güttlerin johdolla. Pääpaino on orkesteriharjoituksissa, mutta tutuksi tulee produktion musiikillinen valmistamisprosessi aina solistien musiikkiharjoituksista ja ohjausharjoituksista alkaen. Läpi prosessin Güttler mentoroi ja ohjaa opiskelijoita.

Maaliskuussa 2014 alkaneen yhteistyön ensimmäiset opiskelijat ovat Jutta Seppinen ja Andreas Vogelsberger. Kevään aikana he tutustuvat Giacomo Puccinin La Bohèmeen ja Richard Straussin Ruusuritariin. Seuraavat opiskelijat valitaan esityskaudella 2014–2015.

"Olemme maan suurin työnantaja oopperakentällä, ja yhteistyömme Sibelius-Akatemian kanssa tulee osaltaan varmistamaan, että koulutusputken päättyessä kapellimestareilla on tarvittavat valmiudet jatkaa taitojensa kehittämistä ammattilaisena. KapuApu on kädenojennuksemme tulevaisuuden maestroille", sanoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, joka ideoi koulutusyhteistyön yhdessä Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almilan kanssa.

"Kapellimestarikoulutuksessa haluamme painottaa sen merkitystä, että musiikin johtaja osallistuu oopperaproduktion harjoittamiseen alusta asti”, kertoo Almila. ”Tämä pilottiprojekti antaa opiskelijoille mahdollisuuden seurata oopperatyöskentelyä jo pianoharjoitusvaiheessa. Suomen Kansallisooppera on kansainvälisen tason ammattimainen laitos, ja tilaisuus tutustua sen toimintaan sisältäpäin uutta teosta valmistettaessa on kullanarvoinen.”

Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen toteaa uudesta yhteistyöstä: "On hienoa, että opiskelijamme saavat todellista työelämäkokemusta jo opintojen aikana. Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Kansallisoopperan kanssa. Toivottavasti se synnyttää kapellimestareita, jotka orientoituvat oopperaan jo opiskeluvaiheessa. Tästä syntyy hieno lisä koulutusyhteistyöhön, jota teemme alan toimijoiden kanssa myös Musiikkitalossa ja muualla Suomessa."

Lisätietoja:

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi
p. (09) 4030 601, lilli.paasikivi (at) opera.fi

Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila
p. 0400 452 770, atso.almila (at) siba.fi

 

Jutta Seppinen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta opiskeltuaan laulua, kuoronjohtoa ja musiikinteoriaa. Syksystä 2011 hän on opiskellut orkesterinjohtoa Leif Segerstamin johdolla. Kevään 2013 hän opiskeli Leipzigin Musiikki- ja teatterikorkeakoulussa Ulrich Windfurin oppilaana. Opettajien joukossa ovat myös Jorma Panula, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Mikko Franck, Ennio Nicotra ja Atso Almila. Jutta Seppinen on johtanut monia Suomen kaupungin-orkestereita, Tapiola Sinfoniettaa, Keski-Pohjanmaan ja Lapin kamariorkestereita, Leipzigin sinfoniaorkesteria ja Leipzigin oopperan Musikalische Komödi -orkesteria. Keväällä 2014 hän johtaa Sibelius-Akatemiassa Mozartin Così fan tutte -oopperan. Tulossa on myös Bachin h-mollimessu Helsingin barokkiorkesterin kanssa. Seppinen toimii naiskuoro Lyranin taiteellisena johtajana. Hän on menestynyt kuoronjohtokilpailuissa ja konsertoinut useissa maissa. Laulajana Seppinen on esiintynyt festivaaleilla, konserttisarjoissa ja oopperaproduktioissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on esittänyt runsaasti nykymusiikkia ja kantaesittänyt hänelle kirjoitettuja teoksia.

 

Saksalaissyntyinen Andreas Vogelsberger opiskeli orkesterinjohtoa Freiburgin musiikkikorkeakoulussa Scott Sandmeierin johdolla vuosina 2007–2011. Perustamansa Junge Sinfonietta Freiburg -kamariorkesterin musiikillinen johtaja hän oli vuoteen 2011 asti. Vuodesta 2012 Andreas Vogelsberger on opiskellut Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Leif Segerstamin ja Atso Almilan johdolla. Tänä aikana hän on työskennellyt myös Mikko Franckin, Susanna Mälkin, Sakari Oramon, Osmo Vänskän ja Jorma Panulan kanssa. Syksyllä 2013 hän johti Straussin Lepakon esityksiä Sibelius-Akatemian oopperassa. Kesällä 2011 Vogelsberger opiskeli Italiassa Spoleton festivaalin kapellimestariohjelmassa Mark Gibsonin johdolla, kesällä 2012 Yhdysvalloissa Pierre Monteux’n kapellimestarikoulussa Michael Jinbon johdolla ja kesällä 2013 Aspenin musiikkijuhlien American Academy of Conducting -koulutuksessa Robert Spanon johdolla.