Nils Schweckendiek

Professori, S/Musiikin johtaminen

+358503792587
Esittely

Nils Schweckendiek opiskeli musiikkitiedettä sekä orkesterin- ja kuoronjohtoa Cambridgessa, Freiburgissa ja Helsingissä. Hän debytoi menestyksekkäästi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2006 johtaen Richard Straussin Ruusuritari -oopperan, jonka jälkeen hän johti samassa talossa lukuisia ooppera- ja balettiesityksiä. Hän on vieraillut Leipzigin Oopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, sekä Bernin, Bielefeldin ja Vaasan Oopperoissa. Vuosina 2009-2013 hän toimi Ulmin Oopperan kapellimestarina Saksassa, johtaen mm. Don Carlon, Ariodanten, Romeo ja Julian, Der Ring an einem Abendin ja Kevätuhrin ensi-iltoja. Viime aikana hän on vieraillut mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Lapin Kamariorkesterin, Suomalaisen Barokkiorkesterin sekä defunensemblen johtajana.

Nils Schweckendiek on aikamme musiikin puolestapuhuja ja hän on johtanut tähän mennessä noin 90 ensiesitystä, mukaan lukien musiikkiteatteri-, orkesteri-, kuoro- ja soitinyhtyeteoksia. Vuonna 2013 hänen johtamansa Einojuhani Rautavaaran Vigilia -esitys telvisioitiin kansainvälisellä ARTE-kulttuurikanavalla. Hänen johtamansa CD-levy "Beat Furrer: Works for Choir and Ensemble" valittiin vuoden 2016 parhaiden levyjen listoille mm. Saksassa (Preis der deutschen Schallplattenkritik), Iso-Britanniassa (The Sunday Times), ja Suomessa (Hufvudstadsbladet, YLE).

Vuodesta 2007 Nils Schweckendiek on vastannut Helsingin kamarikuoron taiteellisesta toiminnasta ja hän on vienyt kuoron kiertueille mm. Yhdysvaltoihin, Pohjoismaihin, Belgiaan, Venäjälle ja Viroon. Vuodesta 2014 hän on toiminut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professorina ja vuonna 2017 hän aloittaa Musiikkitalon Kuoron taiteellisena johtajana. Hän on vieraillut SWR Vokalensemble Stuttgartin, Tanskan radion konserttikuoron, Mannheimin oopperakuoron, Alankomaiden radiokuoron ja Kroatian radiokuoron johtajana. Hän on myös Kansainvälisen Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun perustaja ja taiteellinen johtaja. Kilpailu on tähän mennessä järjestetty kaksi kertaa, vuosina 2012 ja 2016.

Www-sivut