Näyttelijäntaiteen koulutus 75 vuotta
Vuonna 1943 perustettu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelma juhlii 75-vuotista taivaltaan uudella julkaisulla ja akatemian ulkopuolelle laajentuvalla esitystoiminnalla. Kokonaisuudella halutaan kiittää näyttelijäntaiteen koulutukseen vaikuttaneita opettajia ja opiskelijoita.
Tervetuloa juhlavuoden tapahtumiin!
Juhlavuotenaan näyttelijäntaiteen koulutusohjelma toimittaa julkaisun ja esitystoiminta laajenee Teatterikorkeakoulun ulkopuolelle sekä Lavat auki!- kiertueella että Helsingin kaupunginteatterin kanssa aloitetulla yhteistyöllä. Juhlavuosi huipentuu Suomen Kansallisteatterissa syyskuussa järjestettävään, kutsuvieraille tarkoitettuun juhlagaalaan.
Juhlavuoden esitykset
Juhlavuoden esitykset
Oresteia
Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijat paneutuvat antiikin Kreikan klassikkoon vierailevan ohjaajan Mikko Roihan johdolla.
Ensi-ilta: 18.4.2018 klo 19 (Brotfabrik /Berliini) ja 19.4. klo 19
Suomen kiertue:
Suomen Kansallisteatteri la 29.9. klo 19 ja su 30.9. klo 12
Kouvolan Teatteri ti 2.10. klo 19 ja ke 3.10. klo 12
Oulun kaupunginteatteri ti 9.10. klo 19 ja ke 10.10. klo 13
Lue lisää Oresteia-esityksestä.
Agapetus: Syntipukki
Mitä tapahtuu kun perinteinen suomalainen komedia esitetään joka ilta ilman etukäteen sovittua roolijakoa? Näyttelijäopiskelijat heittäytyvät haasteeseen yhdessä Santeri Kinnusen ja Jouko Klemettilän kanssa. Näytelmä on yhteistuotanto Helsingin kaupunginteatterin kanssa. Ohjaajana toimii Pentti Kotkaniemi.
Ensi-ilta: 18.9.2018 Studio Pasila
Muut esitykset: 20.9.-27.10.
Lisätietoa: hkt.fi/esitykset/syntipukki
Katkera paita
Ohjaus Seppo Kumpulainen ja Malla Kuuranne
Ensi-ilta to 22.11. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa
Muut esitykset 23.-30.11.
Lue lisää tapahtumasta.
Juhlavuoden seminaari 26.11. ja julkaisu "Kesken"
Juhlavuoden seminaari 26.11. ja julkaisu "Kesken"
Risteyksessä
Risteyksessä-julkaisu on tutkimus 2000-luvulla opiskelleiden kokemuksista työelämässä ja parhaillaan opiskelevan sukupolven työelämän odotuksista valmistumisen jälkeen. Julkaisun kunniaksi järjestetään myös seminaari maanantaina 26.11. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Haapaniemenkatu 6, Helsinki).
Yhteistyössä TINFOn kanssa.
Kesken
Juhlaseminaarin yhteydessä julkistettava Kesken-teos kertoo näyttelijänkoulutuksen sisällöistä tänään ja siitä, mitkä asiat ovat muuttuneet. Tämänhetkisen professori- ja lehtorikunnan näköala yltää liki neljänkymmenen vuoden taakse, osalla omiin opiskeluvuosiin 1980- ja -90-luvuille. Teos tarjoaa laajan näkökulman taideopettamisen haasteisiin ja jatkuvan muutoksen vaatimuksiin. Teos lähestyy aihettaan tekijyys-näkökulmasta: opettajien omaääninen reflektio ja keskinäinen kollegiaalinen oppiminen tulevat vahvasti esille. Julkaisu avaa oppimisen kokemusta; miten oppiminen tapahtuu ja miten asioita käsitellään kunkin oppiaineen näkökulmasta. Teos kuvaa myös opettamista; miten opiskelijaa houkutellaan ja suostutellaan matkan aikana ajatteluun, taidon ja tiedon äärelle sekä kokonaisuuksien ymmärtämiseen.
Tervetuloa Kirjamessuille tapaamaan kirjoittajia! Lauantaina 27.10.2018 klo 14 Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla keskustellaan näyttelijän ja ohjaajan yhteistyöstä. Näyttelijä ja näyttelijäntaiteen lehtori Tiina Pirhonen ja elokuvaohjaaja Saara Cantell pohtivat tuoreiden julkaisujensa pohjalta, miten ohjaaja voi auttaa näyttelijää antamaan parastaan ja missä menevät rajat vallan käytön ja vastuun kantamisen välillä. Keskustelu pohjautuu Kesken-julkaisuun sekä Cantellin teokseen Lähikuvan lumo. Pirhosta ja Cantellia haastattelee ohjaaja Piia Peltola. Kesken-julkaisun kirjoittajia voi tavata ennen keskustelua Taideyliopiston messuosastolla la klo 13-13.45.
Näyttelijäntaiteen koulutusohjelman historiaa
Näyttelijäntaiteen koulutusohjelman historiaa
Yleistä
Suomenkielinen näyttelijänkoulutus käynnistyi syksyllä 1943 samana vuonna perustetussa Suomen Teatterikoulussa. Koulun aloittaessa näyttelijälinja oli koulun ainoa opiskeltava ala. Vuodesta 2013 näyttelijäntaiteen koulutusohjelma on ollut osa Taideyliopistoon kuuluvaa Teatterikorkeakoulua.
Näyttelijänkoulutuksessa on vuosina 1943-2018 opiskellut yhteensä 1167 henkilöä. Heistä iso osa edustaa aikansa eturivin suomalaista näyttelijäkaartia. Tällä hetkellä koulutusohjelman viidellä vuosikurssilla opiskelee yhteensä 76 henkilöä.
Ensimmäisenä vuonna 1943 koulutusohjelmaan haki 80 henkilöä, ja heistä 15 valittiin opiskelijoiksi. Nykyisin koulutusohjelmaan hyväksytään vain noin prosentti hakijoista. Vuonna 2018 koulutusohjelmaan haki 1209 henkilöä, ja heistä 12 hyväksyttiin opiskelijoiksi.
Koulutusohjelman historia
Näyttelijänkoulutuksen kehitysvaiheisiin ja koulukuntiin vaikuttivat alkuvuosikymmeninä suuresti Suomen Teatterikoulun rehtorit, jotka toimivat myös näyttelijäopiskelijoiden pääopettajina. Ensimmäisenä rehtorina toimi vuosina 1943-1963 Wilho Ilmari. Hänen aikanaan koulun opetuksen suurimpia vaikuttimia olivat venäläisen teatterin, erityisesti Stanislavskin, opit, sekä Shakespeare. Wilho Ilmarin aikakaudella näyttelijäntaiteen opiskeluun sisältyi paljon fyysistä toimintaa, voimistelua ja rytmiikkaa.
Seuraavan rehtorin Jouko Paavolan kausi oli vuosina 1963-1968. Hänen aikanaan opetuksen vaikuttimia saatiin Stanislavskin ja Shakespearen lisäksi erityisesti Brechtiltä. Tänä aikana International Theatre Institute ITI järjesti useita merkittäviä kansainvälisiä symposiumeja, jotka toivat uusia impulsseja myös näyttelijäntaiteen koulutukseen. Opetukseen lisättiin muun muassa akrobatiaa ja improvisaatiota.
Vuosina 1968-1971 koulun rehtorina toimi Kalle Holmberg, joka oli paitsi maan johtava nuori ohjaaja myös yhteiskunnallisia kipupisteitä käsittelevän teatterin kiihkeä edustaja. Holmbergin kaudella perustettiin Tikapuuteatteri, joka on nykyisen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Opetusteatterin esiaste.
Vuosina 1971-1979 Suomen Teatterikoulu ryhtyi valmistautumaan korkeakouluaikaan. Näyttelijänkoulutuksen johtajana toimi Eero Melasniemi. Tällä ajanjaksolla esityksiin ryhdyttiin soveltamaan enenevästi ilmaisuteknisiä aineita.
Teatterikorkeakoulu perustettiin vuonna 1979 ja rehtoriksi tuli Eero Melasniemi. Näyttelijänkoulutus sai ensimmäisen professorinsa Jouko Turkan, joka toimi tehtävässä ajanjaksolla 1979-1983. Tästä alkoi niin kutsuttu Turkan kausi, joka päättyi vuonna 1988, kun Turkka lähti Teatterikorkeakoulusta.
Turkka siirtyi Teatterikorkeakoulun rehtoriksi vuonna 1983 ja ohjaajantyön professoriksi 1985. Turkka vaikutti kuitenkin edelleen vahvasti näyttelijäntyön opetukseen ohjaajantyön, dramaturgian ja näyttelijäntyön laitosten tiiviin yhteistyön johtajana. Ajanjaksolle tyypillistä oli opetuksen rankka fyysisyys ja opiskelijoiden välisen kilpailun korostaminen. Esiintyminen yleisölle oli koulutuksen ytimessä.
Seuraava näyttelijäntyön laitoksen johtaja oli Kari Heiskanen, joka toimi tehtävässä vuosina 1988-1992. Tänä aikana panostettiin erityisesti opetussuunnitelmien toimivuuteen sekä tutkinnon suorittamiseen koulutuksen tavoitteena.
Vuosina 1992-1998 koulutusta johtivat professorit Kari Heiskanen ja Kari Väänänen. Tällä ajanjaksolla koulutusohjelma kansainvälistyi, tuotantojen koko kasvoi ja opetukseen lisättiin muun muassa musiikki- ja tanssiteatteria sekä klovneriaa.
Vuosina 1998-2005 koulutusta johtivat professorit Marcus Groth, Vesa Vierikko, Kati Outinen ja Raila Leppäkoski. Opetusteatterin merkitys korostui tällä ajanjaksolla ja lisäksi näyttelijät alkoivat tehdä työharjoitteluita koulun ulkopuolisissa ammattiteattereissa.
Vuoden 2005 jälkeen koulutusohjelmajohtajina ovat toimineet Hannu-Pekka Björkman (2013-2018) sekä nykyiset johtajat Elina Knihtilä (2013-) ja tammikuussa 2018 aloittanut Kristian Smeds. Nykyisen murroksen keskellä koulutusohjelmassa tähdätään sydämellään tuntevien, sekä klassiset taidot että radikaalin mielen omaavien näyttelijöiden kouluttamiseen.
Juhlavuoden kuulumisia
Haastattelussa näyttelijäalumneja eri vuosikymmeniltä
Medialle
Median yhteydenotot:
Emilia Koivunen
viestintäpäällikkö
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
emilia.koivunen(at)uniarts.fi
p. 046 921 5364.