Leevi Haapala Kuvataideakatemiaan professoriksi

Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelman professoriksi on nimitetty FT Leevi Haapala. Kaksivuotinen kausi alkaa elokuun alussa.

Leevi Haapala (s. 1972) on kuraattori ja nykytaiteen tutkija, joka on väitellyt taidehistorian oppiaineesta Helsingin yliopistosta vuonna 2012. Erikoisalueena hänellä on psykoanalyyttinen taiteentutkimus, modernismin ja nykytaiteen kohtaaminen, liikkuvan kuvan teokset sekä nykytaiteen kokoelmat.

Leevi Haapala työskentelee amanuenssina Nykytaiteen museo Kiasmassa, ja on toiminut sitä ennen tutkijana Kuvataiteen keskusarkistossa (Kansallisgalleria). Hän on ollut kuratoimassa muun muassa lukuisia Kiasman kokoelma- ja vaihtuvia näyttelyitä. Keväällä 2014 hän kuratoi FocusFinland-osuuden ARCO-taidemessuille Madridissa. Lisäksi Haapala on luennoinut ja kirjoittanut laajasti nykytaiteesta sekä toimii IHME-nykytaiteen festivaalin työryhmän jäsenenä.

 Kuvataideakatemian Praxis -maisteriohjelma käynnistyi syksyllä 2012, ja sen ensimmäisenä professorina on toiminut Maaretta Jaukkuri. Kaksivuotisessa ohjelmassa painottuvat taiteen teoreettinen tuntemus, taiteen historia, taiteen esillepano, kritiikki ja taidehallinto.  

Uusi valokuvauksen professuuri

Kuvataideakatemiassa valokuvauksen lehtorin tehtävä muutetaan professuuriksi, ja siitä käynnistyy avoin hakumenettely. Sen ajaksi valokuvauksen professorin tehtävään on nimitetty kaksi henkilöä, TaT, Kuvataideakatemian varadekaani, valokuvauksen lehtori Marjaana Kella ja valokuvaaja, kuvataiteilija Veli Granö. Molemmat hoitavat professuuria 50% osuudella, ja elokuussa alkava kausi kestää 31.7.2015 asti.

 

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on kuvataiteisiin keskittynyt kansainvälinen taideakatemia, joka on kouluttanut kuvataiteilijoita vuodesta 1848. Opiskelijoita Kuvataideakatemiassa on noin 270. Kuvataideakatemia on osa Taideyliopistoa yhdessä Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian kanssa.