Photo: Moe Mustafa

Lavat auki!

Lavat auki! -hankkeessa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat saatetaan yhteen vahvan ja omakielisen ammattiohjaajan kanssa kansainvälisessä kontekstissa. Ulkomaan harjoittelu- ja esitysjakson jälkeen esitys jatkaa kotimaan kiertueella.

Lavat auki! 2018: Oresteia

”Siinä on meri. Ja kuka sen nyt kuivaa? Zeus, Zeus, kaiken täyttäjä – täytä rukoukseni! Tee se nyt, minkä aion! Näytä toteen!”

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännessä Lavat Auki! -tuotannossa paneudutaan antiikin Kreikan klassikkoon Oresteia. Antiikin Kreikan ainoa kokonaisena säilynyt näytelmätrilogia kertoo tuhoon tuomituista suvuista, verikoston päättymisestä, oikeusvaltion synnystä, demokratian valitsemisesta. Ensi-ilta on 18.4. Berliinissä. Vuoden 2018 Lavat Auki! juhlistaa samalla näyttelijäntaiteen koulutusohjelman 75-vuotista taivalta. Lue opiskelijoiden valmistautumisesta Lavat auki! -blogista.

Teksti: Aiskhylos
Suomennos: Kirsti Simonsuuri
Sovitus ja ohjaus: Mikko Roiha
Ohjausassistentti: Laura Mattila (Oma)
Pukusuunnittelu: Taina Sivonen
Äänisuunnittelu: KITCH-ensemble 
Lavastussuunnittelu: Mikko Roiha
Graafinen suunnittelu, valokuvat: Moe Mustafa

Näyttämöllä: Eric Barco, Emma Castrén, Geoffrey Erista, Katariina Lantto, Myy Lohi, Anni Pesonen, Roosa Söderholm, Sampsa Timoskainen ja Juho Uusitalo (kaikki Nma)

Ensi-ilta: 18.4.2018 klo 19 (Brotfabrik /Berliini) ja 19.4. klo 19

Kiertue 
Suomen Kansallisteatteri la 29.9. klo 19 ja su 30.9. klo 12 (www.kansallisteatteri.fi)
Kouvolan Teatteri ti 2.10. klo 19 ja ke 3.10. klo 12 (www.kouvolanteatteri.fi)
Oulun kaupunginteatteri ti 9.10. klo 19 ja ke 10.10. klo 13 (https://teatteri.ouka.fi)

Esitys on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Vapaan Teatterin yhteistuotanto. Käännöksen esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma -  Nordic Drama Corner Oy.
 

Aiemmat tuotannot

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kolmas Lavat auki! -teos Baikal Brothers Ky (2017) oli suuri pakomatka Suomen Helsingistä Trans-Siperian junalla aina Jumalan selän taakse. Toukokuussa 2017 esityksen tekijät matkustivat kahdeksi viikoksi Siperiaan näytelmän löytöretkelle. Käsikirjoittajana ja ohjaajana toimi Leea Klemola.

Vuoden 2016 produktiossa Kärpäset ja herrat opiskelijat tutustuivat tallinnalaiseen taidekenttään Juhan Ulfsakin johdolla. Kärpäset ja herrat -esityksen ensi-ilta oli Teatterikorkeakoulussa 21.9.2016. Lue opiskelijoiden blogi 2016.

Vuonna 2015 kokonaisuuden ohjaajana toimi Mikko RoihaRoberto Zuccon ensi-ilta oli Berliinissä 11.4.2015. Lue opiskelijoiden blogi 2015
.