Musiikkiteknologia

Musiikkiteknologian opiskelijana saat tiedot ja taidot toimia asiantuntijana vaativissa alan tehtävissä. Opiskelun arjessa yhdistyvät musiikkiteknologian sekä luovan ja esittävän säveltaiteen opinnot ja niiden tutkimus.

Koulutus pähkinänkuoressa

 • Tavoitetutkinto: Musiikin kandidaatin ja maisterin tutkinto, Musiikin maisterin tutkinto Tutkinnon laajuus: Kandi + maisteri, 180 + 150 op. (3v. + 2,5v.), Maisteri, 150 op (2,5v.)
 • Taiteenala: Musiikki
 • Järjestäjä: Sibelius-Akatemia
 • Seuraava hakuaika: tammikuu 2019 (uusia opiskelijoita valitaan joka toinen vuosi)
 • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa
 • Tutkinto-ohjelmasta vastaava henkilö: Ainejohtaja Marianne Decoster-Taivalkoski
 • Tutkinto-ohjelman muut vastuuhenkilöt/pääopettajat: Lehtorit Päivi Takala (Soveltava musiikki), Otto Romanowski (Musiikkiteknologian pedagogiikka), Miikka Huttunen (Musiikin äänitys ja äänituotanto), Alejandro Olarte (Elektroakustinen musiikki), Matti Heinonen (Klassisen musiikin äänitys ja äänituotanto), Yliasistentti Kalev Tiits (musiikin ja teknologian luovan työn välineet metodit ja kehitystyö), Professori Andrew Bentley (yhdessä Tiitsin ja Olarten kanssa: äänitaiteen eksperimentaalisten instrumenttien rakentaminen ja niillä esiintyminen), vastuuopettaja Niko Laasonen (Konserttien saliäänentoisto)

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Musiikkiteknologian opinnoista saat valmiudet työskennellä monenlaisissa musiikkialan ammateissa kuten äänittäjänä, tuottajana, äänentoiston järjestelmäsuunnittelijana, saliäänimiksaajana, elokuva-, näyttämö- ja pelimusiikin tai elektroakustisen musiikin säveltäjänä, äänitaiteilijana, esiintyvänä muusikkona, digitaalisten soitinten suunnittelijana, digitaalisen äänisignaalin käsittelijänä ja asiantuntijana tai musiikkiteknologian työkalujen kehittäjänä. Työnkuvia yhdistää musiikin eri tyylilajien, äänimateriaalin, äänen käyttäytymisen ja vaikutusten, musiikkiteknologien työkalujen ja työtapojen tuntemus, monipuolinen musiikin kuuntelu sekä kyky perustella omia taiteellisia valintojaan. Musiikkiteknologian alan monipuoliset uramahdollisuudet edellyttävät sinulta aktiivista roolia oman urasi ja opintopolkusi rakentamisessa. Kansainvälinen opiskelu, työharjoittelu ja kokemus ovat tärkeä osa osaamisen muodostumisessa.

Katso musiikkiteknologian aineryhmän MuTeFest-festivaalin esittelyvideo!

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Musiikkiteknologian opinnot jakautuvat eri sisältöalueisiin, jotka tarjoavat näkökulmia musiikin teknologiseen asiantuntijuuteen.

 • Äänitys ja ääni/musiikkituotanto
 • Saliäänentoisto
 • Media ja äänitaide
 • Elektroakustinen musiikki
 • Äänitaiteen kokeellisten instrumenttien rakentaminen ja niillä esiintyminen
 • Musiikin ja teknologian luovan työn välineet, metodit ja kehitystyö
 • Soveltava musiikki
 • Musiikkiteknologian pedagogiikka

Opiskelet useista näistä sisältöalueista ainakin perusteiden verran ja viimeistään maisterivaiheessa syvennät osaamistasi haluamiisi osa-alueisiin.

Opinnot sisältävät studiotyöskentelyä, luentoja, työpajoja ja mestarikursseja. Opettajina vierailee säännöllisesti alan asiantuntijoita Suomesta ja ulkomailta. Aineryhmän yksi tärkeä yhteistyökumppani on Aalto-yliopiston medialaboratorio Sound in New Media. Yhteistyön ansiosta musiikkiteknologian opiskelijat voivat verkostoitua tämän yksikön opiskelijoiden kanssa ja osallistua sen järjestämille kursseille ja työpajoihin.

Musiiikkiteknologian tutkintovaatimukset ja opintojaksokuvaukset löydät täältä.

SAMA: Sound Art & Sonic Arts education

The education in sound art and sonic arts combines the knowledge of UniArts’ three academies: Sibelius Academy, the Academy of Fine Arts and Theatre Academy Helsinki. SAMA is a University of the Arts pilot program to develop mobility and collaboration between the academies.

 

Hakeminen

Musiikkiteknologian aineryhmä järjestää valintakokeet joka toinen vuosi. Kokeet ovat monivaiheiset. Valintalautakunta on kiinnostunut hakijan musiikillisesta ja äänitaiteellisesta taustasta, motivaatiosta opiskella musiikkiteknologian aineryhmässä, hakijan mahdollisista kokemuksista alalta ja hänen taiteellisista suuntauksistaan.

Tutkimus ja jatko-opinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatintutkinnon (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorintutkinnon (MuT, mus. toht.). Musiikkiteknologian maisteritutkinnolla voi hakea tohtorikoulutukseen samalla alalla myös kansainvälisesti.

Käynnissä olevia tutkimushankkeita

Taiteellinen toiminta

Musiikkiteknologian aineryhmän taiteellinen toiminta kytkeytyy perus- ja jatkokoulutukseen sekä tutkimustoimintaan, sillä se joko tukee niitä tai syntyy niistä. Taiteelliseen toimintaan kuuluvat aineryhmän opiskelijoiden konsertit, vierailevien kansainvälisten opettajien tai muiden alalla vaikuttavien tekijöiden teosten esittäminen, Sibelius-Akatemian tuotantojen taltiointi sekä yhteistyö nykymusiikin, monimediaisten musiikkiesitysten ja elektroakustisen musiikin konserttien toteutuksessa.

 

Tilat

Musiikkiteknologian opiskelijoilla on käytössään kuusi hyvin varusteltua studiotilaa Helsingin Musiikkitalossa. Ne ovat Sibelius-Akatemian opiskelijoiden yhteiskäytössä ja musiikkiteknologian aineryhmä on niiden suurimpia käyttäjiä. Studioita vuokrataan mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolisille kiinnostuneille. Tarjouspyynnöt voi lähettää sähköpostitse esitystekniikkapäällikkö Marko Myöhäselle osoitteeseen marko.myohanen (at) uniarts.fi. Studioiden lisäksi musiikkiteknologian aineryhmä antaa opetusta ja järjestää konsertteja Helsingin Musiikkitalon saleissa, useimmiten Black Boxissa. Ääni-installaatio-opetuksessa on käytetty hyväksi Sibelius-Akatemian Agora-aulaa.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

 

Ainejohtaja Marianne Decoster-Taivalkoski

 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi


 

Opettajat

Vakituisen henkilökunnan lisäksi musiikkiteknologian aineryhmässä vierailee säännöllisesti kansainvälisiä asiantuntijoita. Opettajina ovat vierailleet muun muassa Robin Minard, Ludger Hennig, Leigh Landy, Jim Anderson, Robert Normandeau, Wayne Siegel, Roland Cahen, Marko Timlin, Derek Holzer, John Richards, Francesco Giomi, John Young, David Griesinger, Manuel Rocha Iturbide, Bob Katz, Andrey Smirnov, Natasha Barrett, Dinah Bird, Ka Ho Cheung, Dorit Chrysler, Josep Comajuncosas, Simon Emmerson, Charles Dye, Shinji Kanki, Michihito Mizutani, Henrik Möller, Jean-Philippe Renoult, Denis Smalley, Jean-Claude Risset ja Jukka Ylitalo.

 

Professori

Yliassistentti

Lehtorit

Tuntiopettajat

Tekninen asiantuntija