Klassiset instrumentit: Orkesterisoittimet

Onko unelmanasi edistää soittotaitoasi mahdollisimman pitkälle parhaiden opettajien johdolla? Haaveiletko toimivasi orkesterimuusikkona, solistina, kamarimuusikkona tai soitonopettajana? Sibelius-Akatemiassa voit kehittää osaamisesi huippuunsa kansainvälisesti korkeatasoiseksi arvioidussa ympäristössä.

Koulutus pähkinänkuoressa

  • Tutkinto: Musiikin kandidaatin ja maisterin tutkinto
  • Tutkinto-ohjelman laajuus: Kandidaatti + maisteri, 180 + 150 op, Maisteri 150 op.
  • Taiteenala: Musiikki
  • Koulutuksen järjestäjä: Sibelius-Akatemia
  • ​Seuraava hakuaika: Tammikuu 2019
  • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa

Koulutuksesta vastaavat vastuuhenkilöt:

  • Puhaltimet, lyömäsoittimet ja harppu: ainejohtaja Kaisa Holopainen, professori Harri Mäki ja professori Pasi Pirinen
  • jouset: ainejohtaja Päivi Arjas ja professori Kaija Saarikettu, professori Reka Szilvay, professori Martti Rousi ja professori Marko Ylönen
  • Harppu: vastuuopettaja Päivi Severeide
  • Lyömäsoittimet: vastuuopettaja Antti Rislakki

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Opinnoistasi saat valmiudet toimia sekä solistina että monipuolisena kamari- ja orkesterimuusikkona. Valmistuttuasi tunnet oman instrumenttisi keskeisen ohjelmiston, tyylit, tekniikat ja tulkintatavat sekä länsimaisen taidemusiikin keskeisen orkesteriohjelmiston. Saat tarvittavat taidot oman instrumenttisi tehokkaaseen ja järkevään harjoitteluun sekä itsenäiseen opiskeluun. Opinnoissasi saat myös pedagogisia valmiuksia. Yhteistyössä pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitosten kanssa järjestettävissä syventävissä pedagogiikkaopinnoissa perehdyt oman instrumenttisi soitonopetukseen alkeistasolta ammattiin valmistavaan koulutukseen. Voit halutessasi suorittaa myös yleisen opettajan kelpoisuuden antavat pedagogiset opinnot (60 op). Koulutuksessa saat ammatillisia valmiuksia työskennellä myös erilaisissa kulttuurin ja muiden alojen rajapinnoissa. Halutessasi voit pyrkiä myös tutkijan uralle, hallinnollisiin tehtäviin, media-alalle tai suunnata musiikkialan yrittäjäksi.

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Koulutuksen ytimessä on korkeatasoinen oman soittimen hallinta. Saat pääinstrumenttisi henkilökohtaista opetusta 90 minuuttia viikossa. Oman opettajan opetuksen lisäksi voit osallistua säännöllisesti järjestettäville vierailevien opettajien mestarikursseille.

 

Kolmevuotisissa kandidaatin opinnoissa valmistat B-tason ohjelmasuorituksen instrumenttisi tasokuvausten mukaisesti. Opiskelet kamarimusiikkia ja osallistut Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin toimintaan heti ensimmäisenä opintovuonnasi. Opinnot sisältävät myös musiikin hahmotustaitoja, musiikin historiaa, pedagogiikkaa, kieliopintoja, valinnaisia opintoja ja sivuaineopintoja; Sibelius-Akatemian koulutustarjonnassa on muun muassa  valinnaisia sävellys- ja sovitusopintoja, kapellimestariopintoja sekä jazz- ja kansanmusiikkiopintoja. Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä tarjonnasta.

 

Maisterivaiheessa jatkat pääinstrumenttisi opintoja ja valmistat A-tason ohjelmasuorituksen. Valinnaisissa opinnoissa voit kehittää osaamistasi laaja-alaisesti tai syventyä kiinnostuksesi mukaan esimerkiksi orkesterisoittoon ja kamarimusiikkiin, nykymusiikkiin tai vanhan musiikin soittimiin ja esittämiskäytäntöihin

Jatko-opintomahdollisuudet


Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatintutkinnon (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorintutkinnon (MuT, mus. toht.).

Lue lisää orkesterisoitinten opiskelusta Sibelius-Akatemiassa

Puhaltimet
Pääaineena voi opiskella huilun, oboen, klarinetin, fagotin, saksofonin, käyrätorven, trumpetin, pasuunan, baritonin ja tuuban soittoa.

Puhallinsoitinten opettajat
Jouset
Pääaineena voit opiskella viulun, alttoviulun, sellon ja kontrabasson soittoa.


Jousisoitinten opettajat