Klassiset instrumentit: harppu

Haluatko harpistiksi? Sibelius-Akatemiassa voit opiskella harpunsoittoa monipuolisesti pienessä mutta kansainvälisessä ja korkeatasoisessa yhteisössä.

Koulutus pähkinänkuoressa

 • Tavoitetutkinto: Musiikin kandidaatti ja maisteri
 • Laajuus: 180/150 op
 • Taiteenala: musiikki
 • Järjestäjä: Sibelius-Akatemia
 • Seuraava hakuaika: tammikuu 2019
 • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa
 • Tutkinto-ohjelmasta vastaava henkilö: Vastuuopettaja Päivi Severeide

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Tutkinnon suoritettuasi saat valmiudet työskennellä monipuolisena harpunsoiton ammattilaisena solistina, orkestereissa tai kamarimuusikkona. Lisäksi voit halutessasi suorittaa laajat opettajan pätevyyden tuottavat pedagogiikkaopinnot.

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Saat harpunsoiton henkilökohtaista opetusta 90 minuuttia viikossa. Soittotunneillasi keskeisenä ääni-ihanteena on orkesterisoitossa tarvittava soundi. Keskeisen soolo-ohjelmiston ohella tutustut opinnoissasi kattavasti myös harpistin keskeisiin orkesteristemmoihin. Orkesterimuusikon uraan sinua valmentavat harpisteille järjestettävät käytännön koesoitot ja harjoituskoesoitot. Osana soittimesi hallintaa perehdyt uuteen musiikkiin yhteistyössä säveltäjien kanssa ja pääset osallistumaan vierailevien opettajien mestarikursseille. Vuosittain vaihtuvilla erityiskursseilla voit opiskella esimerkiksi harpun huoltoa, varhaisen musiikin soittamista harpulla, kansanmusiikkia, nykymusiikkia tai harpistin kehonhuoltoa fysioterapeutin kanssa.

Kolmevuotisissa kandidaatin opinnoissa valmistat B-tason ohjelmasuorituksen tasokuvausten mukaisesti. Opiskelet kamarimusiikkia ja osallistut Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin toimintaan heti ensimmäisenä opintovuonnasi. Opinnot sisältävät myös musiikin hahmotustaitoja, musiikin historiaa, pedagogiikkaa, kieliopintoja, sivuaineopintoja ja valinnaisia opintoja. Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä tarjonnasta.

Maisterivaiheessa jatkat pääinstrumenttisi opintoja ja valmistat A-tason ohjelmasuorituksen.

 

Sibelius-Akatemian harppuluokka on hyvin kansainvälinen. Opiskelijana sinua myös kannustetaan osallistumaan kilpailuihin, koesoittoihin, ulkomaisille mestarikursseille sekä ottamaan tunteja Suomessa vierailevilta opettajilta. Sibelius-Akatemian harppuopiskelijat osallistuvat vuosittain Suomen Harpistit ry:n toimintaan.

 

Sibelius-Akatemia omistaa seuraavat säännöllisesti huolletut ja hyväkuntoiset soittimet:
 

 • Lyon& Healy 23 (2013)
 • Lyon & Healy 23 (1964)
 • Salvi Aurora
 • Horngacher Orchestra gold
 • pikkuharppu (engl.lever-harp) Camac Korrigan.
 • Camac Blue -elektroakustinen pedaaliharppu

Harpisteilla on käytössään oma luokka Musiikkitalolla sekä toinen luokka, jota harpistit saavat etuoikeutettuna varata. Opiskelijana sinulla on mahdollisuus myös hakea käyttöösi Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistamaa arvosoitinta, Salvi Iris gold -harppua.

Hakeminen

Seuraava hakuaika Taideyliopistoon on tammikuussa 2019. Ohjeet hakemiseen ja akatemiakohtaiset valintaoppaat löytyvät Hae opiskelijaksi -sivulta.

Opettajat ja yhteystiedot

Opettajat

Päivi Severeide, harpun vastuuopettaja
Stefania Saglietti

 

Yhteystiedot

Päivi Severeide, paivi.severeide@uniarts.fi
Puh. 044 353 8534