Kirkkomusiikki

Kirkkomusiikin opiskelijana sinua odottavat korkealaatuiset ja monipuoliset musiikin opinnot. Saat halutessasi pätevyyden Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkomuusikon virkoihin ja voit työskennellä myös esimerkiksi pedagogina, laulajana, kapellimestarina tai säestäjänä.

Koulutus pähkinänkuoressa

  • Tavoitetutkinto: Musiikin kandidaatin ja maisterin tutkinto, Musiikin maisterin tutkinto
  • Tutkinnon laajuus: Kandi + maisteri, 180 + 150 op. (3v. + 2,5v.), Maisteri, 150 op (2,5v.)
  • Taiteenala: Musiikki
  • Järjestäjä: Sibelius-Akatemia
  • Seuraava hakuaika: tammikuu 2019
  • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa
  • Tutkinto-ohjelmasta vastaava henkilö: Ainejohtaja Timo Kiiskinen (Helsinki), ainejohtaja Seppo Kirkinen (Kuopio)

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Kirkkomusiikin opinnot suoritettuasi voit työskennellä monipuolisena musiikin asiantuntijana ja kehittäjänä sekä muusikon, pedagogin tai tutkijan tehtävissä. Käytännön seurakuntatyössä kanttorina suunnittelet ja toteutat jumalanpalvelusten musiikkia ja toimit muissakin kirkkomusiikin alan tehtävissä laulajana, soittajana ja musiikinjohtajana. Kirkkomuusikot työskentelevät myös muun muassa esiintyvinä taiteilijoina ja tutkijoina.

Koulutuksessa saat käytännön työssä tarvittavat pedagogiset, teologiset sekä soitinten huoltoon liittyvät tiedot ja taidot. Opintoihin voi sisällyttää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanttorin virkoihin vaadittavat kelpoisuusopinnot. Halutessasi voit suunnata opintojasi kiinnostuksesi mukaan esimerkiksi varhaiskasvatukseen, solistiseen muusikkouteen, gospelmusiikkiin tai vaikkapa kuoronjohtoon.

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Kirkkomusiikin koulutuksen ytimen muodostavat laulun, musiikin johtamisen ja urkujensoiton opinnot. Tutkintoon sisältyy myös laaja-alaisia muusikkoutta tukevia opintoja.

Kandidaatin opinnoissa saat perusvalmiudet jumalanpalvelusten musiikin toteuttamiseen sekä kirkkomusiikin alan tehtävissä toimimiseen. Opintoihin kuuluu improvisointia, säestämistä, sovittamista ja säveltämistä, pedagogiikkaa, yleismusiikillisia valmiuksia ja tutkimustaitoja ja ne huipentuvat liturgisen musiikin opinnäytteeseen. Kandidaatin tutkintoon kuuluvia vapaavalintaisia opintoja voit valita kiinnostuksesi mukaan kirkkomusiikin, Sibelius-Akatemian tai Taideyliopiston yhteisestä kurssitarjonnasta.

Maisterivaiheen opinnoissa laajennat instrumenttiopintojen, pedagogiikan ja tutkimuksen tietoja ja taitoja. Valitset syventymiskohteeksesi joko kuoronjohdon, laulun, urkujensoiton, projektin, tutkimuksen tai yksilöllisesti räätälöidyn taiteellisen opintokokonaisuuden. Opintoihin kuuluu kirjallinen työ sekä opinnäyte. Myös maisteriopintoihin sisältyy vapaavalintaisia opintoja, joita voi valita Taideyliopiston laajasta tarjonnasta.

Jatko-opinnot

Kirkkomusiikin koulutus antaa myös valmiuksia tohtorin tutkintoon johtaviin jatko-opintoihin. Jatko-opiskelijat tekevät tohtorintutkintoja DocMus-tohtorikoulussa taiteellisella ja tieteellisellä linjalla sekä kehittäjäkoulutuksessa. Sibelius-Akatemiassa voidaan suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatintutkinto (MuL, mus.lis.) ja musiikin tohtorintutkinto (MuT, mus. toht.). Kirkko- ja urkumusiikin aloilla on kautta vuosikymmenien tehty jatkotutkintoja monipuolisesti.

Hakeminen

Uusia kirkkomusiikin ja urkujen opiskelijoita valitaan vuosittain 25–30. Urkujensoiton pääaineopiskelijana aloittaa vuosittain muutama uusi opiskelija. Suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen otettavat opiskelijat valitaan omissa valintaryhmissään. Hakijalla pitää olla koulutettavuuden lisäksi hyvät musiikilliset taidot ja tiedot, motivaatio kirkkomusiikin opintoihin sekä opiskelussa tarvittava suomen tai ruotsin kielen taito. Kuopion ja Helsingin kirkkomusiikin koulutukseen haetaan saman valintakokeen kautta.

Tulevia tapahtumia

Tutustu soittimiin

  

Syksyllä 2011 Sibelius-Akatemian kirkko- ja urkumusiikin koulutus ja konserttitoiminta sai käyttöönsä Helsingin Musiikkitalon Organo-salin, jossa käytössä ovat kolmet urut. Lisäksi opiskelukäytössä ovat lukuisat urut sekä Helsingissä Nervanderinkadun toimipisteessä että Kuopiossa. Opetusta järjestetään myös yhteistyössä pääkaupunkiseudun ja Kuopion seurakuntien kirkoissa.

Yhteystiedot ja opettajat

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi

 

Yhteystiedot, Helsinki

Yhteystiedot, Kuopio

kuopioinfo (at) uniarts.fi

Kirkkomusiikin opettajat Helsingissä

Kirkkomusiikin opettajat Helsingissä

Professorit

Timo Kiiskinen (ainejohtaja)
Olli Porthán

 

Lehtorit

Jani Sivén
Pekka Suikkanen (vara-ainejohtaja)
Peter Peitsalo
Susanna Metsistö
Ville Urponen
Jorma Hannikainen


Tuntiopettajat
Liisa Ahlberg
Hannele Ketomäki
Susanne Kujala
Elina Laakso
Anna Marte
Katja Mäkiö
Matti Pohjoisaho
Olli Pyylampi
Kaisa-Marja Sidoroff
Senni Valtonen
Hilkka-Liisa Vuori
Markus Malmgren
Markku Hietaharju
Markku Mäkinen
Mari Torri-Tuominen

Kirkkomusiikin opettajat Kuopiossa

Kirkkomusiikin opettajat Kuopiossa

Lehtorit

Heikki Haverinen
Mari-Anni Hilander
Jaana Ikonen
Seppo Kirkinen (ainejohtaja)
Mikko Korhonen (vara-ainejohtaja)
Jan Lehtola
Heikki Liimola
Turkka Manninen

Tuntiopettajat

Riikka Haapamäki
Tommi Harju
Anna Immonen
Vesa-Pekka Kajava
Outi Keskinen
Annukka Knuuttila
Mari Koistinen
Jouni Kuronen
Markku Laakso
Juhani Lamminmäki
Elina Lehikoinen
Jukka Leutonen
Anna-Mari Linna
Jarkko Maukonen
Heikki Mononen
Richard Nicholls
Anu Pulkkinen
Olli Rantala
Joona Saraste
Annastiina Tahkola
Hanna Turunen
Matti Turunen
Jari Tyni
Laura Vallenius
Adam Vilagi
Mari Vuola-Tanila