Ritva Koistinen-Armfelt

  • Tuntiopettaja, kantele, Piano, harmonikka, kitara ja kantele, Sibelius-Akatemia

Esittely

Ritva Koistinen-Armfelt on toiminut Sibelius-Akatemiassa klassisen kanteleensoiton opettajana vuodesta 1987, jolloin kanteleluokka perustettiin. Vuonna 1995 hänet nimitettiin kantelemusiikin lehtoriksi. Hän on tehnyt uraauurtavaa kehittämistyötä kanteleensoiton alalla ja paneutunut syvällisesti kanteleen soittotaidon ja ilmaisun kysymyksiin. Vuonna 2016 hän suoritti musiikin tohtorin tutkinnon aiheenaan Kehollisuus ja kosketus kanteleensoitossa. Tutkimuksen ytimessä oli kehollisuuden merkitys kanteleen soittotaidossa sekä kosketus kanteleensoitossa monivivahteisena kehollisena tietona ja taitona.

Koistinen-Armfelt on opiskellut kanteleensoittoa Tyyne Niikon ja Ulla Katajavuoren johdolla. Viulunsoittoa hän on opiskellut Joensuun musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui viulunsoiton opettajaksi 1981.

Kanteleensoittajana hän on esiintynyt lapsuudestaan lähtien ja konsertoinut laajalti kotimaassa ja ulkomailla 1970-luvulta alkaen, mm. Pohjoimaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Saksassa, Ranskassa, Israelissa, Kanadassa ja USA:ssa. Hän on työskennellyt lukuisten säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt noin 30 teosta – sooloteoksia, kamarimusiikkia ja konserttoja. Hän on tehnyt yhteistyötä eri muusikoiden, yhtyeiden ja orkestereiden kanssa, kuten Kokkola-kvartetti, Kerava-kvartetti, Zagros-kvartetti ja yhdysvaltalainen Kronos-kvartetti sekä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Sinfonia Lahti, Tampereen kaupunginorkesteri ja ruotsalainen Musica Vitae -kamariorkesteri. Kronos-kvartetin kumppanina hän on esiintynyt Tukholmassa, Glasgowssa, San Franciscossa sekä kahdesti New Yorkin Carnegie Hallissa.

Ritva Koistinen-Armfelt on julkaissut kolme sooloalbumia – New Finnish Kantele 1993, From the Eastern Lands 1998 ja Hiljaisin hetkin 2007 – ja levyttänyt myös sopraano Raita Karpon (1981) ja baritoni Rauno Keltasen (1985) partnerina. Hän on myös vieraillut useilla muilla äänitteillä, mm. basso Martti Talvelan ja artisti Vesa-Matti Loirin albumeilla.

Suomalaisten opiskelijoiden lisäksi Ritva Koistinen-Armfeltin luokalla on ollut opiskelijoita Virosta, Venäjältä ja Japanista sekä vaihto-opiskelijoita myös Latviasta ja Liettuasta. Monet eturivin kanteletaiteilijoista ovat hänen entisiä oppilaitaan: mm. Eva Alkula, Eija Kankaanranta, Kristi Mühling ja Hedi Viisma.

Tutkimus ja julkaisut

Doctoral project

Ritva Koistinen-Armfelt (Bachelor of Music, Sibelius Academy 1981): Bodily Experience and the Art of Touching in Kantele Playing

Development Study Programme, Concert kantele

Abstract of the doctoral project

The focus of my doctoral work is on the concert kantele and on the meaning of the body and the art of touching. Touching is a central phenomenon to playing the kantele: it is the means of producing the sound. As a holistic phenomenon, touching gives expression to the subtle and rich potential of the human mind and body. How a musician uses his or her body is thus a critical part of performing. A musician’s fundamental knowledge of the art forms strata through experience, practice and the repertoire that has been played. The parallel and intertwined processes of aural and tactile-kinaesthetic sensations can together become an increasingly conscious resource. As a practical demonstration of my work, I have created a website with learning material entitled ‘Multisensory Motility in Kantele Playing Techniques’.