Hanna Ojamo

  • Tohtorikoulutettava, S/MuTri-tohtorikoulu2, Sibelius-Akatemia

Esittely

Väitöskirjatutkija (MuTri-tohtorikoulu, Arts management), Taideyliopisto.

Tutkin VOS-lakiuudistuksen vaikutuksia taideorganisaatioihin vuosina 2017–2021. Sosiologiaa, lakitiedettä, kulttuuripolitiikkaa ja johtamista yhdistävä seurantatutkimus keskittyy arvoihin lakiuudistuksen taustalla kansainvälisessä kulttuuripoliittisessa kontekstissa sekä analysoi lain kuljetusta ja ympärillä käytävää poliittista diskurssia. Väitöskirjan ohjavat lakitieteen professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen Yliopistosta ja professori, taidehallinnon aineryhmän johtaja Tanja Johansson Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.

Olen toiminut taiteen kentällä 15 vuotta. Minut tunnetaan luottamustoimista ja hallitusten puheenjohtajana kolmannen sektorin etujärjestöissä ennen väitöskirjaopintoihin siirtymistä (STS 2010–2013, MUU ry 2008–2010, FRAME Valtuuskunta 2012–2013), kuvateiteen, manageroinnin ja luovien alojen EU-hankkeissa ohjausryhmän puheenjohtajana (ART 360) sekä ohjausryhmän jäsenenä (Kolmio-hanke), hallitusammattilaisena säätiöissä (Gerda ja Salomo Wuorion säätiö, Kustannus OY Taide) sekä Opetushallituksen kuvataiteen toimikunnassa sekä Opetus- ja kulttuuriministeriössä perustamassa säätiötä osana toimenkuvaani järjestön johdossa. Käytännön kokemusta minulla on oman kansainvälisen residenssiohjelman perustamisesta (Sfakiotes Residency Programme, Kreikka) ja johtamisesta, galleriakollektiivin perustamisesta ja johtamisesta (Showroom Berliini, Saksa) sekä mediataiteen, elokuvan ja videotaiteen alalla toimimisesta. Olen toiminut urani alkuvaiheessa myös tuottajana, opettajana ja nyttemmin taiteen ammattilaisten kouluttajana (uravalmennus ja työelämätaidot) akateemisen työn ja tutkimuksen ohella sekä kulttuuripoliittisena initiaattorina (MU-sopimus, julkiset taidetilat, taiteilijan työllisyyskysymykset, eläke- ja sosiaaliturva-asiat). Hanna Ojamon maisterintutkielma Taidehallinnon ohjelmaan Sibelius-Akatemiaan vuonna 2013 käsitteli talouskriisin 2008 vaikutuksia nykytaiteen museo Kiasman ja New Yorkin MoMA PS1:n johtamiseen. Hänellä on aikaisempi maisterintutkinto Kuvataideakatemiasta vuodelta 2003. Ojamo istuu kokopäiväisten väitösopintojen ohessa oman kuntansa luottamustoimissa ja valtakunnallisissa lautakunnissa sosiaali- ja terveydenhuollon (HUS) ja taloushallinnon alalla (tarkastuslautakunta).

Väitös mediassa

Rahoitusblogikirjoitan artikkeleja väitökseen, kulttuuripolitiikkaan ja rahoitukseen liittyen osoitteessa sjobergojamo.fi. Ehdota aihetta ja ota yhteyttä! hanna.ojamo@uniarts.fi