Photo: Johanna Kultala
Varjolaboratorio

Welcome to the autumn season of the Theatre Academy of the University of the Arts Helsinki!

This newsletter contains information about our performances in September and October. The next newsletter will be published in beginning of November and it will give you information on our performances in November and December.

Tickets for all performances (if not mentioned otherwise) 15€ / 7€ at Ticketmaster.
Performances at the Theatre Academy of the University of the Arts Helsinki (Haapaniemenkatu 6), if not mentioned otherwise.
All rights reserved.

 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu / teatteriopettajan maisteriohjelma

VARJOLABORATORIO

Varjolaboratorio koostuu syyskuussa perjantaisin järjestettävistä työpajoista, joissa voi tutustua varjoteatteriesityksen syntymiseen ja varjojen tekemiseen. Työpajoissa tutkitaan varjojen ja live-musiikin vuoropuhelua. Työpajajakson päätyttyä on mahdollista nähdä työpajan vetäjien työstämä varjoteatteriesitys. Työpajaan mahtuu kerrallaan ainoastaan kaksi henkilöä, ilmoittautumiset etukäteen. Yhden työpajan kesto on noin 1 tunti. Aikaisempaa kokemusta varjoteatterista ei tarvita, tervetuloa!

Your darkness is shining. My darkness is shining (Alexander Ebert)

Pimeys kietoutui hänen ympärilleen kymmenkertaisena, kaksikymmenkertaisena, se täytti kauluksen ja hänen kimononsa hihat, paidan laskokset ja jokaisen tyhjänä kutsuvan paikan. Vai olisiko kaikki saattanut olla toisinpäin? Mahtaako pimeys ollakin suuren hämähäkin kutomaa lankaa, peräisin hänen suustaan ja noista mustista hampaista, ja hänen hiustensa mustasta väristä (Junichiro Tanizaki)

Varjoteatteri-ohjaus ja esiintyminen: Johanna Kultala (TEO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, TeM)
Live-musiikki: Joona Hasan (vier.)

TYÖPAJAT, ilmoittautuminen etukäteen https://www.lyyti.in/Varjolaboratorio
pe 9.9.2016 klo 10.00-11.00, klo 11.00-12.00, klo 13.00-14.00 ja klo 14.00-15.00
pe 16.9. klo 10.00-11.00, klo 11.00-12.00, klo 13.00-14.00 ja klo 14.00-15.00
pe 23.9. klo 10.00-11.00, klo 11.00-12.00, klo 13.00-14.00 ja  klo 14.00-15.00

VARJOTEATTERIESITYS (kesto n. 20 min.),
ilmoittautuminen etukäteen https://www.lyyti.in/Varjolaboratorio
to 29.9. klo 14 ja pe 30.9 klo 18
Esityksen yhteydessä voi tutustua installaatioon, joka on kooste varjotyöskentelystä matkan varrelta.

Tila: 532

Vapaa pääsy

 

-----

taideyliopiston teatterikorkeakoulu / näyttelijäntaiteen koulutusohjelma

Kärpäset ja herrat

Tämä on meidän saaremme
tämä on hyvä saari –
toiveiden, unien, pelkojen,
utopian, illuusion ja toden
rajallinen ja rajaton saari

pohjoiseurooppalaisen sivilisaation reunamilla
jossa jumalaa ei näy,
jossa yhdessä olemisen
tavat on määriteltävä uudelleen,

jossa minän, meidän,
teidän, noiden, toisen, pimeän,
olleen, tulevan ja tuntemattoman välinen raja vuotaa
ja hakee uutta muotoaan.

Tämä on hyvä saari
tämä on meidän saaremme,
viidakon teemme näin

näin viidakko tekee meidät.

Kärpäset ja herrat on TeaKin viidennen vuosikurssin opiskelijoiden ja virolaisen ohjaajan Juhan Ulfsakin yhteistyössä toteuttama esitys. Esitys ammentaa William Goldingin klassikkoromaanista Kärpästen herra. Kohtaukset ovat syntyneet törmäyttämällä näyttelijöiden omien kokemusten, pelkojen, haaveiden, ihmis- ja maailmankuvan pohjalta työstettyä materiaalia romaanin maailman kanssa.

Ohjaus: Juhan Ulfsak (vier.)
Dramaturgi: Ronja Louhivuori (Dma)
Ohjausassistentti: Ilmari Pursiainen (Oma)
Lavastus: Ina Saarinen (Aalto ARTS)
Äänisuunnittelu: Ilkka Tolonen (Äma)
Valosuunnittelu: Petri Tuhkanen (vier.)

Rooleissa: Anna Kankila, Verneri Lilja, Mari Naumala, Chike Ohanwe, Manoel Pinto, Heikki Ranta, Sohvi Roininen, Janna Räsänen ja Sonja Salminen (kaikki Nma)

Ensi-ilta ke 21.9. klo 19
Muut esitykset: pe 23.9. klo 19, la 24.9. klo 19 ja ma 26.9. klo 13 & 19
Esityspaikka: Teatterisali

Kiertue-esitykset:
Kuopion kaupunginteatteri pe 30.9. klo 19:15 ja la 1.10. klo 13:15
Kotkan kaupunginteatteri ke 5.10. klo 19 ja to 6.10. klo 12
Turun kaupunginteatteri la 15.10. klo 18
Kemin kaupunginteatteri pe 21.10. klo 19 ja la 22.10. klo 14

---

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat auki! –hanke on avaus uudenlaiseen intensiiviseen näyttelijänkoulutukseen. Vuonna 2015 alkanut kansainvälinen hanke toteutetaan nyt toista kertaa ja se on ennen kaikkea uudenlainen toimintaympäristö, sekoitus kansainvälisyyttä ja kotimaan teatterikentän tuntemusta.

Lavat auki! avaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun katsomot ympäri Suomea. Teatterin katsojille tämä on tilaisuus tutustua juuri valmistumassa oleviin tulevaisuuden taiteilijoihin.  Hanke on osa Taideyliopiston kansainvälistymistavoitetta ja tavoitetta kehittää monimuotoista vuorovaikutusta yhteiskunnan kanssa.

-----

 

Theatre Academy of the University of the Arts Helsinki/ Performing Arts Research Centre

Joa Hug: “Reflecting with practice. The research score as a medium of artistic research”

My doctoral research investigates the epistemic potential of the ‘Manipulations’, one of the core practices of ‘Body Weather’ performance training. This presentation is the second artistic part of my doctorate. It concludes a series of 3 workshops conducted in collaboration with a group of 5 artist-researchers who I invited to put my research to the test and to explore the further development of the Manipulations into a medium of artistic research – the ‘research score’.

With Outi Condit, Tashi Iwaoka, Paula Kramer, Josh Rutter and Riikka T. Innanen 

October 1st, 4pm

Studio 523

Free entrance.

www.joahug.net

Supported by a Tutke production grant.

-----

 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu / tanssin- ja teatteriopettajan sekä äänen koulutusohjelmat

UOMA

Uoma on maisemia luopumisesta.

Vasta kolme kuukautta sitten
Kaksi rantaa
Tiesin etten osannut
Hissi toimii
Minulla on sitä ikävä
Jalat menevät solmuun
Selkärankaan
Kellon ympäri

Elämän syklisyys
Lettinauhat keitto kaatuu
Ne nauraa ei ne kestä
Tyhjyyttä
Puhtaasti vapaasti you will see

Ohjaus & koreografia: Katriina Kantola (TAO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, tanssit.maist.), Elina Väänänen (TEO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, TeM)
Materiaali: Työryhmä
Äänisuunnittelu: Niklas Nybom (Äma)
Valosuunnittelu: Eero Alava (vier.)
Videot: Matti Hirvonen
Puvut: Nina Paakkunainen
Esiintyjät: Anna Häkkinen (vier.), Atte Hänninen (vier.), Jussi Rauvola (vier.) ja Vilma Tihilä (vier.)

Ensi-ilta: pe 7.10.2016 klo 19.00.
Muut esitykset: la 8.10. klo 15 ja 19, ma 10.10. klo 19, ti 11.10. klo 19, ke 12.10. klo 13 ja 19, to 13.10. klo 19.

Tila: Studio 3

Lipunmyynti alkaa 6.9.

---

Kantolan ja Väänäsen yhteistyön lähtökohtana oli työskennellä monitaiteellisessa työryhmässä, jossa eri alat ja traditiot kohtaavat. Teos on syntynyt ryhmäkeskeisessä prosessissa kahden ohjaaja-koreografin toimesta.

Katriina Kantola on freelance tanssija ja tanssinopettaja. Hän opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa suorittaen tanssinopettajan maisteriopintoja. Katriina on opettanut tanssia monissa eri tanssikouluissa, ja toiminut tanssijana useissa produktioissa ja kokoonpanoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Katriina on helposti uusista asioista innostuva. Hän onkin laajentanut osaamistaan tanssin lisäksi fyysiseen teatteriin ja äänen käyttöön sen eri muodoissa.

Elina Väänänen on esiintyjä, ohjaaja ja teatteripedagogi. Parhaillaan hän viimeistelee teatteriopettajan maisteriopintoja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Elina on työskennellyt ja opiskellut  tanssin, yhteisötaiteen ja teatterin parissa sekä Suomessa että ulkomailla. Näyttelijäntaiteen opinnot Royal Scottish Academy of Music and Drama -koulussa maailmankuulujen opettajien johdolla oli käänteentekevä kokemus hänen polullaan teatteritaiteen maailmassa. Lisäksi Elina on toiminut teatteriopettajana mm. Senegalissa ja Swazimaassa. Elinaa kiinnostaa erityisesti fyysisen teatterin mahdollisuudet, läsnäolo ja dialogisuus sekä esitystaide.

-----

 

Theatre Academy of the University of the Arts Helsinki/ Performing Arts Research Centre

The Theatre SeasonREDUX

Vincent Roumagnac
11.10. – 19.10. 2016

First artistic part of Vincent Roumagnac’s doctoral artistic research Heterochrony, Multitemporality, Idiorythmie at Play ; Through the Expansion of the Theatrical Co-presence at the Time of the Acknowledgement of the Anthropo(s)cenic Turn.

The first artistic part of Vincent Roumagnac’s artistic research consists of the exhibition and the exposition of the project The Theatre Season. The double-proposal is displayed simultaneously in the Theatre Academy and in the Performing Arts Lab (ETLAB).

The Theatre SeasonREDUX restages, revisits and reconstructs Roumagnac’s one-year project The Theatre Season that took place in the vicinity of an abandoned outdoor stage located in a public park in Helsinki from May 2015 to April 2016.

More info and handprogram from the Theatre Academy´s information desk.

Free of charge.

---

Vincent Roumagnacin taiteellisen tutkimuksen Heterochrony, Multitemporality, Idiorythmie at Play ; Through the Expansion of the Theatrical Co-presence at the Time of the Acknowledgement of the Anthropo(s)cenic Turn ensimmäinen taiteellinen osa.

Vincent Roumagnacin taiteellisen tutkimuksen ensimmäinen taiteellinen osa koostuu projektista The Theater Season. Työ on esillä samanaikaisesti näyttelynä Teatterikorkeakoulussa ja ekspositiona Esittävien taiteiden tutkimuslaboratoriossa, ETLABissa.

The Theatre SeasonREDUX rekonstruoi ja asettaa yhden vuoden kestäneen projektin The Theatre Season näyttämölle. Projekti oli käynnissä Helsingissä toukokuusta 2015 huhtikuuhun 2016 yhden puistoalueen hylätyllä ulkoilmanäyttämöllä.

Lisätiedot ja käsiohjelma Teatterikorkeakoulun infosta.

Vapaa pääsy.

-----

 

Hymylä Teatteri Telakalla (Tampere)

Ootko sää oikeesti tollanen? Mikä sun nimi on? Mitä sää odotat? Mää oon tässä niin kun esillä mutta mitä sää täällä oikein teet? Tuu Hymylään. Siellä on kaikki päinvastoin kun oikeessa elämässä. Se alkaa ihan parin minuutin päästä. Tavataan siellä.

Hymylä on syntynyt Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yleisökontaktikurssilla, joka toteutettiin yhteistyössä Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön kanssa.

Käsikirjoitus: Laura Valkama
Ohjaus: Antti Haikkala
Esiintyjät: Henri Tuominen, Pipsa Tuppela
Lavastus: Tuoli

Teatteri Telakka (Tampere) su 9.10. klo 16.30

Lisätiedot ja liput teatteritelakka.fi

-----

 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu/ tanssinopettajan maisteriohjelma

Kahden teoksen yhteisilta

HÄIVÄHDYS
Koreografia Virpi Leppäniemi (TAO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, tanssit. maist.)

ALL I HAVE LEARNED
Koreografia Tiina Santavuo (TAO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, tanssit. maist.)

Ensi-ilta: to 20.10.2016 klo 19.00
Muut esitykset: la 22.10. klo 14, ma 24.10. klo 19, ti 25.10. klo 14 ja klo 19, ke 26.10. klo 19

Esityksien yhteiskesto on noin 2 tuntia, väliaika.

Tila: Studio 2

Liput tulevat myyntiin 6.9.

---

Häivähdys

"Kuinka kohdataan niin, että kaikki näkyy ja salattu pysyy piilossa? Kuinka nähdä toinen itsensä ohi?" (Runo: Heidi Ilves)

Koreografia: Virpi Leppäniemi (TAO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, tanssit. maist.)
Esiintyjät: Virpi Leppäniemi (TAO), Riina Kalmi (vier.)
Valosuunnittelu: Mia Jalerva (VBa)
Ääni- ja videosuunnittelu: Joonas Pernilä (Äma)

---

ALL I HAVE LEARNED

Sometimes it is easier to say major things in foreign language.
People are important. I need others.
Walking is a metaphor of life. You can not move on if you are not moving on. Maybe I should stop.
Count to  eight, go with the one. Or then be countless. Restless.
To confess when I have nothing more to say. ”My childhood was lovely”. For Real!
The best pop songs are made of C, F, G, D, Am, and Em.
I have bones
I have pelvic floor.
I am getting older. I like it.
I have learned everything that I know now. Is this the end.

I am: Tiina Santavuo (TAO, taiteellis-pedagoginen opinnäyte, tanssit. maist.)
Perfomers: Anna-Liisa Parkkinen (TAO), Elina Keinonen (vier.), Essi Santavuo (vier.), Anna Tuomola (vier.), Jenni Tuomola (vier.), Sonja Setälä (vier.)
Light designer: Mia Jalerva (V)

-----

 

Valosuunnittelun ja Äänen koulutusohjelmat 30 vuotta!

Juhlavuoden kunniaksi koulutusohjelmat järjestävät avoimia tapahtumia 25.10.─4.11. Suvilahden Kattilahallissa.

25.─27.10. Studia Generalia - keskustelutilaisuudet alan ammattilaisten kanssa
29.─30.10. avoimia valo- ja äänityöpajoja lapsille
2.─4.11. opiskelijoiden ja alumnien teosnäyttely
4.11. Juhlaseminaari. Puhujina kansainväliset alan ammattilaiset.

Lisätiedot ja päiväkohtaiset aikataulut päivittyvät syyskuun aikana osoitteeseen: uniarts.fi/valo

-----

 

Kusaman maailmoissa

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen 3. vuosikurssin opiskelijat sukeltavat syksyllä kuvataiteilija Yayoi Kusaman maailmaan ja luovat sen pohjalta esityksiä, jotka esitetään osana HAM Helsinki Art Museumissa lokakuussa avautuvaa Kusaman näyttelyä.

Esitykset vkoilla 41 ja 47, lisätietoa https://www.hamhelsinki.fi/

-----

 

Muista myös

Lainsuojattomat-teatterifestivaali Porissa 6.─11.9. ─ Mukana 9.9. TeaK off-produktio Miestä ei voi raiskata, lisätiedot festivaalin sivuilta

-----

Lyhenteet

D: Dramaturgian koulutusohjelma
N: Näyttelijäntaiteen koulutusohjelma
O: Ohjauksen koulutusohjelma
S: Näyttelijäntaiteen koulutusohjelma (ruotsinkielinen)
TAO: Tanssinopettajan maisteriohjelma
TEO: Teatterinopettajan maisteriohjelma
TA: Tanssin koulutusohjelma
TT: Tanssijantaiteen maisteriohjelma
TK: Koreografian maisteriohjelma
LAPS: Live Art and Performance Studies
V: Valosuunnittelun koulutusohjelma
Ä: Äänen koulutusohjelma
OPEK: Yhteisen opetuksen keskus
TUTKE: Esittävien taiteiden tutkimuskeskus