Photo: David Bird

Saariaho, Karttunen ja Poissonnier opettajina Creative Dialogue -työpajassa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia isännöi kansainvälistä Creative Dialogue -työpajaa 28.8.–5.9.2017 Järvenpäässä Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksessa. Nyt yhdeksättä kertaa järjestettävän työpajan tavoitteena on rohkaista nuoria säveltäjiä ja muusikoita luovaan vuoropuheluun. Opiskelijoita tulevat opettamaan säveltäjä Kaija Saariaho, sellisti Anssi Karttunen ja äänisuunnittelija-tarkkailija, elektroniikkaspesialisti David Poissonnierin kanssa. Teemana ovat tällä kertaa jousisoittimet ja elektroniikka. Työpajaan osallistuu viisi säveltäjää, kolme viulistia, kaksi alttoviulistia ja kolme sellistiä Yhdysvalloista, Suomesta, Sveitsistä, Norjasta, Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Tanskasta ja Hollannista.  

Vuoden 2017 Creative Dialogue -työpajaan Saariahon ja Karttusen rinnalle saapuu opettamaan David Poissonnier, joka työskentelee Geneven musiikkikorkeakoulussa sekä freelance-äänisuunnittelijana. Poissonnier on tehnyt yhteistyötä paitsi Saariahon, myös lukuisien muidenkin merkittävien nykysäveltäjien kuten Pierre Boulez'n, Philippe Manoury'n, Michael Jarrellin, Jonathan Harveyn, Georges Aperghisin, Martín Matalonin kanssa. 

Säveltäjät luovat työpajan aikana uusia teoksia jousikokoonpanoille ja elektroniikalle. Jousisoittajat valmistavat lisäksi Saariahon teoksen. Creative Dialogue IX huipentuu työpajan tuloksia esittelevään konserttiin Helsingin Musiikkitalossa 5. syyskuuta 2107.

Paloheimo-säätiön tukemia Creative Dialogue -työpajoja on järjestetty vuodesta 2008 Yhdysvaltojen Santa Fessä sijaitsevassa Paloheimo-säätiön talossa. Vuonna 2015 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Työpajan ajatuksena on tarjota eri instrumentalisteille ja säveltäjille mahdollisuus työstää uusia teoksia yhteistyössä. Työpaja auttaa opiskelijoita syventämään ymmärrystään siitä, kuinka säveltäjien ja esiintyjien väliset ystävyyssuhteet ovat vaikuttaneet musiikin historiaan. Vuosien aikana työpajoissa ovat opettaneet sellotaiteilija Anssi Karttusen lisäksi mm. säveltäjät Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg, huilisti Chen Halevi sekä sopraano Barbara Hannigan.

Lisätietoja:
Johdon assistentti Kristina Lillqvist
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
kristina.lillqvist (at) uniarts.fi

Creative Dialogue IX -työpajan päätöskonsertti
5.9.2017 klo 15, Musiikkitalo, Black Box, Mannerheimintie 13

Vapaa pääsy

Ohjelma

Nuño Fernández: Piece for violin, cello and electronics (maailman ensiesitys)
David Bird: Piece for String Trio and electronics (maailman ensiesitys)
Sophya Polevaya: Piece for viola, cello and electronics (maailman ensiesitys)
Jonas Skaarud: Piece for String Trio and electronics (maailman ensiesitys)
Kaspar Querfurth: Piece for String Trio and electronics (maailman ensiesitys)
Kaija Saariaho: Vent Nocturne, for viola and electronics 
Kaija Saariaho: Près, for cello and electronics 
Kaija Saariaho: Frises, for violin and electronics (Suomen ensiesitys)

Esiintyjät

Wendy Toh, viulu
Danielle Daoukayeva, viulu
Onni Toikka, viulu
Danika Paskvan, alttoviulu
Zane Sturme, alttoviulu
Juan Sebastian Delgado, sello 
Ayano Kanimura, sello
Laura Martin, sello