Photo: Veikko Kähkönen

Taideyliopiston Studia Generalia - Osallistujana nykytaiteessa

Lupa tehdä taidetta
Thursday, September 7, 2017 - 16:30 to 18:00
Music Centre, Auditorio
Kynnys taiteeseen osallistumiseen voi tuntua korkealta. Taide ei kuitenkaan kuulu vain taiteilijoille, vaan kaikkien pitää voida tehdä ja kokea taidetta.

Suomi 100 -juhlavuoden teema on Yhdessä. Myös Taideyliopiston syksyn yleisöluentosarjalla pohditaan, miten taide voisi kuulua meille kaikille. Luentoja pidetään syksyllä 2017 noin kerran kuukaudessa torstaisin klo 16.30–18, Musiikkitalon auditoriossa. Toimittaja Inari Tilli juontaa tilaisuudet. Musiikkitalon esteettömyydestä saa lisätietoa klikkaamalla tätä linkkiä.

Syksyn luentosarjan avaavat museopedagogi Kaija Kaitavuori ja taiteilija Tellervo Kalleinen. He puhuvat nykytaiteeseen osallistumisesta.

Museopedagogi Kaija Kaitavuori: Puheenvuoro tarkastelee nykytaidetta tutkijan ja osallistujan näkökulmasta: mitä erilaisia mahdollisuuksia taide ja taiteilijat tarjoavat yleisölle ottaa osaa teosten tekemiseen ja muokkaamiseen? Minkälaisessa roolissa osallistuja toimii ja miksi? Mitä osallistavassa taiteessa tapahtuu taiteilijan, kuraattorin ja katsojan rooleille? 

Kaija Kaitavuori on tutkija ja museopedagogi, jota kiinnostaa taide, ihmiset ja niiden kohtaaminen. Hän on työskennellyt Nykytaiteen museo Kiasmassa ja tehnyt väitöskirjan osallistumisesta ja nykytaiteesta.

Taiteilija Tellervo Kalleinen: Kalleisen työskentelyn ytimessä on luova yhteistyö muiden taiteilijoiden ja teoksiin osallistuvien vapaaehtoisten kanssa. Puheenvuorossaan hän valottaa tekemisensä filosofiaa ja käytäntöjä ja näyttää otteita teoksistaan.

Tellervo Kalleinen on Ars Fennicalla palkittu nykytaiteilija. Hänen osallistavia elokuviaan, installaatioitaan ja tapahtumiaan on nähty ympäri maailmaa kuten Mori Art Museumissa (Tokio), P.S.1:ssä (New York), KUMUssa (Tallinna), KIASMAssa (Helsinki) ja Ars Electronica Centerissä (Linz). Hän on mukana eri taiteilijakollektiiveissa (YKON, JOKAklubi, The Speech Karaoke Action Group), ja hän on tunnettu erityisesti yhteistyöstään Oliver Kochta-Kalleisen kanssa.

Luentosarjan tulevat luennot:

Saanko luvan? Torstai, lokakuu 5, klo 16:30 - 18:00

Antaako musikaalisuus luvan laulaa ja soittaa? Torstai, marraskuu 2, klo 16:30 - 18:00

Osallistuminen taiteeseen ja kulttuuriin: elinikäinen oikeus vai velvollisuus? Torstai, marraskuu 30, klo 16:30 - 18:00

Further information:
Heta Muurinen, 050 569 29 04, heta.muurinen@uniarts.fi