Mis on Ohto synnytetty

Tuesday, February 25, 2020 - 16:30
Music Centre, Camerata
Free entry
Professori Juha Pentikäisen karhuesitelmä, jossa hän kertoo myös runolaulaja Marina Takalosta.

Juha Pentikäinen on kansainvälisesti tunnettu uskontotieteilijä ja kulttuurintutkija. Hän oli Helsingin yliopiston uskontotieteen professori 1970-2008. Tänä aikana hänestä tuli modernin suomalaisen uskontotieteen perustaja sekä merkittävä pohjoisen kansanuskon ja saamelaisuuden tutkija. Hän on myös Lapin yliopiston pohjoisen etnografian professori. Nykyään jo eläkkeellä.

Pentikäisen työn lähtökohtana on ollut oma tallennustyö. Kuuluisimpia ovat Siperian shamanismia koskevat tallennusmatkat 1990-luvulla. Ainutkertainen aineisto lienee nykyään Inarin Saamelaisarkistossa. Myöhemmin Pentikäinen on tullut tunnetuksi rohkeista kalliomaalausten tulkinnoista ja yleensä vanhan mytologian nykyaikaisista tulkinnoista.

Kuuluisin Pentikäisen kirjoista koskee vienankarjalaisen Marina Takalon perinnettä ja uskontoa. Marina Takalo (1890-1970) oli syntyisin Vienan Karjalasta, mutta muutti pakolaisena Suomeen 1922. Pentikäinen tapasi Takalon 1960 ja tallensi monien vuosien aikana valtaisan laajan aineiston runolauluja, itkuvirsiä ja maailmankatsomusta ja uskontoa koskevaa haastatteluaineistoa. Vuonna 1971 Pentikäinen julkaisi kansainvälisesti tunnetun, perusteellisen tutkimuksen Marina Takalon uskonto. Teoksella on jo klassikon asema. Vuonna 2010 siitä ilmestyi uudistettu painos Marina Takalo: Runolaulaja ja näkijä. Kumpikin painos on ilmestynyt myös englanniksi.

Further information:
Anna-Kaisa Liedes, anna-kaisa.liedes@uniarts.fi