Personal Space

Wednesday, June 20, 2018 - 11:00 to Sunday, July 15, 2018 - 18:00
Exhibition Laboratory

Exhibition Laboratoryn kesä-heinäkuun näyttelyssä on esillä teoksia kuudelta taiteilijalta: Teresa Kari, Kastehelmi Kollmann, Talvikki Kollmann, Annaliisa Krage, Maisa Majakka ja Rosaliina Paavilainen.

Teresa Karin teokset ovat Dungeons & Dragons -roolipelistä innoituksen saaneita puuveistoksia, joihin on yhdistetty myös muita materiaaleja, kuten epoksihartsia ja metallia. Roolipeliestetiikan lisäksi teoksissa voi havaita pop-henkistä ilottelua.

Talvikki Kollmannin teoksen sadan ja kahden kirjoituspöydän dokumentaatio tapahtui Seoulissa, Etelä Koreassa. Vuonna 2017 hän asui Hongik Yliopiston asuntolassa, jossa hän tutki ihmisten suhdetta rakentamaansa ympäristöön sekä sitä, miten ihmiset ilmaisevat identiteettiään omistamiensa esineiden kautta. 

Kastehelmi Kollmannilta nähdään maalaus “You like me as I am”: Kuka olen? Minne kuulun? -tyyppiset kysymykset vievät ajatukset menneisyyteen. Onko menneisyyteni todellinen tapahtumaketju vai pelkkä myytti – tarina jonka kulkua voin muuttaa? Tarkoittaako elämä uudella mantereella todella uutta mahdollisuutta?

Annaliisa Kragen osuus näyttelyssä rakentuu pienikokoisista vesivärimaalauksista ja maalatuista objekteista tilassa. Maalaukset viittaavat tekniikkansa, väriensä ja kompositioidensa kautta myöhäisen keskiajan maalaustaiteeseen. Ne liittyvät maalaustaiteen historiaan, jossa kuva kertoo kirjoitetun tarinan tapahtumaa. Maalaukset pohtivat kerronnallisuutta kuvan mahdollisuutena, ja niiden tapahtumatilat ovat tyhjennettyjä ja pelkistettyjä – unenomaisia, muistelmallisia hahmotelmia. Maalatut objektit tuovat näyttelytilaan elementtejä, jotka esiintyvät myös vesivärimaalauksissa. Maalausten tila laajentuu näyttelytilaan, jonka kautta näyttelykokonaisuus havaitaan samanlaisena rakennelmana kuin se on nähtävissä maalauksissa. 

Maisa Majakka tarkastelee keraamisissa veistoksissaan vapauden arkisuutta ja rakkauden jokapäiväisyyttä sekä eristäytyneisyyden tunteita ja kaipuuta. Figuratiivisten veistosten lähtökohtana on intuitiivinen yhdistelmä koettua, kuviteltua ja unessa nähtyä, jotain vasta jälkikäteen tärkeäksi ymmärrettyä ja muistoksi hahmottuvaa. Majakka työskentelee vaihtelevien keraamisten materiaalien parissa. Hän pitää siitä miten tarkasti saveen jää jälki: Savi näyttää taiteilijan käsialan, ja se paljastaa myös virheet.

Rosaliina Paavilaisen videoinstallaatio tutkii perhesuhteisiin sisältyviä jännitteitä. Teoksessa nähtävien ja kuultavien keskustelujen ytimessä ovat kasvukokemukset ja sanomatta jätetyt asiat, jotka vaikuttavat ihmissuhteisiin nykyhetkessä ja tulevaisuuudessa. 

Näyttely kiinni 22.-24.6.