Käsiohjelma: Sibelius-​Akatemian Har­mo­nik­ka­fes­ti­vaa­li: Ki­pi­näs­tä soin­tien juh­laan

26.3.2022 klo 13

Ohjelma

Magnus Lindberg, Jeux d’anches

Janne Valkeajoki

Herman Rechberger, Minirendezvous 

Pilvi Huhta & Vilma Wiren

Heikki Valpola, Maassako marjani makaavi (san. Kanteletar)
trad. sov. Matti Rantanen , Surullinen polska Jalasjärveltä
Heikki Valpola, Pyyhkeeseen kirjailtu runo (san. Ilpo Tiihonen)

Jonna Pirttijoki

Ilkka Kuusisto, Hymnit

  • Caelestis aulae Nuntius
  • Salve Regina
  • Gloria

Kiia-Maria Piispa & Janne Järvilehto

Einojuhani Rautavaara, Pelimannit 

  • Närböläisten braa speli
  • Kopsin Jonas
  • Jacob Könni
  • Klockar Samuel Dikström
  • Pirun polska
  • Hypyt

Soile Närhi

Harri Vuori , Suden hetki

Minna Ristamäki

Kalaniemi-Jokinen-trad, Suden tuutusta Alonen kautta Grönlundin Kustaan polkkaan

Elina Leskelä & Maria Kalaniemi

Jukka Tiensuu, Aion

Petteri Waris & Heidi Luosujärvi 

Esiintyjäesittelyt

Janne Valkeajoki

Janne Valkeajoki opiskeli harmonikansoittoa ja orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa ja Hochschule für Musik Würzburgissa. Yksi opintojen ehdottomasti suurimmista vaikuttajista ja tärkeimmistä opettajista oli professori Matti Rantanen. Muihin merkittäviin opettajiin kuuluvat mm. Heidi Velamo, Veli Kujala, Stefan Hussong ja Jorma Panula. Janne on esiintynyt lukuisien suomalaisten orkesterien, kuten Jyväskylän, Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien, Keskipohjanmaan kamariorkesterin ja radion sinfoniaorkesterin solistina. Lisäksi hän on johtanut lukuisia orkestereita niin Suomessa kuin Saksassa.

Hän on soittanut ja/tai johtanut lukuisilla eurooppalaisilla festivaaleilla, mm. Musica Nova Helsinki, Katrina Kammarmusik Ahvenanmaalla, Oulun, Kauniaisten, Ilmajoen ja Mäntän Musiikkijuhlilla sekä ”Tage der Neuen Musik” Bamberg, ”Acht Brücken” Köln, ”Internationale Orgelwoche” Nürnberg ja ”Nacht der Neuen Musik” München festivaaleilla. Valkeajoki on tehnyt yhteistyötä ja kantaesittänyt useiden maailmankuulujen säveltäjien, kuten Aulis Sallisen, Magnus Lindbergin, Viera Janárčekován ja Ville Raasakan teoksia. Keväällä 2021 hän julkaisi laajaa huomiota herättäneen Magnus Lindbergin koko harmonikkatuotannon kattavan levyn (NEOS Music). Vuonna 2015 Janne voitti ensimmäisen palkinnon maailman merkittävimpiin kuuluvassa Arrasate Hiria -harmonikkakilpailussa Espanjassa.

Pilvi Huhta

Pilvi Huhta on 19-vuotias ensimmäisen kandivuoden harmonikansoitonopiskelija Sibelius-Akatemiassa. Ennen kandiopintoja hän opiskeli Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Hänen opettajanaan toimii tällä hetkellä Veli Kujala. Pilvi on soittanut harmonikkaa 16 vuotta ja on voittanut muun muassa Kultainen Harmonikka -kilpailun vuonna 2019 sekä sijoittunut kansainvälisissä Coupe Mondiale kilpailuissa Kiinassa neljännelle sijalle 2019. Hän on menestynyt myös Minä Soitan Harmonikkaa -kilpailuissa eri ikäluokkien sarjoissa.

Vilma Wiren

Vilma Wiren on 18-vuotias harmonikansoittaja, joka on soittanut jo 13 vuoden ajan ja opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa toista vuotta. Vilma on osallistunut menestyksekkäästi erilaisiin kilpailuihin, mm. Valtakunnalliseen Minä Soitan Harmonikkaa – kilpailuihin, sekä Hopeinen ja Kultainen harmonikka – kilpailuihin, joista voitti vuoden 2014 Hopeinen Harmonikka -kilpailun sekä Kultainen Harmonikka -kilpailun kesällä 2021.

Minna Ristamäki

Minna Ristamäki (s. 1997) on suomalainen harmonikkataiteilija. Hän viimeistelee musiikin maisterin tutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettajanaan professori Matti Rantanen. Ristamäki on esiintynyt lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla sekä kamarimuusikkona että sooloesiintyjänä, yhtenä esimerkkinä mainittakoon sooloresitaali vuoden 2021 kansainvälisellä klassisen musiikin Luosto Soi! -festivaalilla. Ristamäki on erityisen kiinnostunut pohjoismaisesta harmonikalle sävelletystä nykymusiikista ja sen esittämisestä.

Kiia-Maria Piispa

Kiia-Maria Piispa (s. 2001, Miehikkälä) aloitti harmonikansoiton 5-vuotiaana Seija Kiiverin opetuksessa. Vuosina 2007-2015 Kiia-Mariaa opetti Maija Rantanen Kotkan Seudun Musiikkiopistossa. Syksystä 2015 alkaen hän on opiskellut Sibelius Akatemiassa, ensin nuorisokoulutuksessa Heidi Velamon johdolla ja tällä hetkellä toista vuotta peruskoulutuksessa Matti Rantasen oppilaana. Hän on osallistunut useisiin harmonikkakilpailuihin sekä Suomessa, että ulkomailla. Kiia-Maria soittaa lisäksi sivuaineena urkuja, joita hän on opiskellut Kotkan Seudun Musiikkiopistossa Jaana Jokimiehen oppilaana. Tällä hetkellä urkuja opettaa Olli Porthan.  

Janne Järvilehto

Janne Järvilehto aloitti sello-opinnot 7-vuotiaana Hyvinkään musiikkiopistossa. Syksystä 2015 alkaen hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ensin nuoriso-osastolla ja syksystä 2018 lähtien peruskoulutuksessa, missä hän tällä hetkellä opiskelee Samuli Peltosen luokalla. Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille ja mm. kansainväliselle Musica Mundi -kamarimusiikkifestivaalille. Hän on ottanut osaa kotimaisiin sekä kansainvälisiin kilpailuihin ja soittanut useiden eri orkestereiden kokoonpanoissa ja solistina.

Soile Närhi

Soile Närhi on Sibelius-Akatemiasta valmistunut harmonikkapedagogi. Soile opettaa Käpylän musiikkiopistossa harmonikan soittoa ja hänen oppilaitaan on nähty ansiokkaasti niin harmonikkakilpailuissa, kuin päätyneenä Sibelius-Akatemian harmonikkaopintoihin asti. Tässä Matin kunniaksi järjestetyssä konsertissa hän esittää Samuel Rinda-Nickolan nuottikirjasta innoitustaan saaneen Einojuhani Rautavaaran Pelimannit -pianosarjan, joka on syntynyt samana vuonna (1952) kuin harmonikkaprofessorimme Matti Rantanen. Matti sovitti teoksen harmonikalle yhdessä säveltäjän kanssa vuonna 1993. Matti on ollut Soilelle tärkeä oppi-isä niin musiikissa kuin muillakin elämän osa-alueilla. ”Pelimannit-sarjaa opiskelin Matin johdolla hyvin perusteellisesti. Vielä tänäänkin Matin merkinnät löytyvät soittamastani nuotista.”

Elina Leskelä

Elina Leskelä aloitti harmonikansoiton Espoon musiikkiopistossa Matti Rantasen johdolla vuonna 1976. Vuonna 1977 opinnot jatkuivat Heidi Velamon kanssa. Elina oli toki soitellut (piano)harmonikkaansa ennen ensimmäistä soittotuntiaan omin nokin espoolaisessa harrastusryhmässä jo muutaman kuukauden. Ensimmäisellä soittotunnilla Matti kuitenkin ehdotti siihen aikaan uutukaisen kaksiäänikertaisen convertor-harmonikan hankintaa. Tämä soitin sitten löytyikin pian Lasse Pihlajamaan uima-altaasta.

Matin opettamat niksit Tuusulan polkkaan ja Metsäkukkiin johtivat harmonikkakilpailujen, leirien, kurssien ja Sibelius-Akatemian maisteriopintojen kautta Espoon musiikkiopiston harmonikansoiton lehtoriksi ja niksit siirtyvät nyt seuraaville sukupolville. Elina taitaa olla toistaiseksi ainoa suomalainen naisharmonikansoittaja joka on voittanut kansainväliset harmonikkakilpailut Euroopassa taidemusiikin saralla, ja jos siihen lisätään vielä, että ensipalkinto tuli kolmen lapsen äitinä, niin voi olla että haastajia ei ole kansainvälisestikään vielä kovin paljon.  Ystävyys ja yhteissoitto Maria Kalaniemen kanssa alkoi jo vuonna 1976 yhteisillä automatkoilla soittotunneille ja on edelleen kukoistuksessaan; Maria ja Elina toimivat tällä hetkellä säännöllisesti HoivaPelimanneina Espoossa. 

Maria Kalaniemi

Maria Kalaniemi on palkittu, omaleimainen harmonikkataiteilija, joka tunnetaan hyvin intuitiivisena ja herkkänä säveltäjänä. Hän on myös arvostettu pedagogi ja toimii lehtorina Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla. Hän suoritti Sibelius-Akatemiassa tohtorintutkintonsa vuonna 2009 jossa Matti Rantanen oli osa lautakunnan jäsenistöä. Kalaniemi on konsertoinut laajalti Euroopassa, Skandinaviassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Taiwanissa ja Kiinassa. Marian viimeisimpiä tunnustuksia ovat vuonna 2018 myönnetyt musiikin valtionpalkinto ja Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsenyys. EtnoEmma palkinto myönnettiin Mielo albumista vuonna 2021.

”Aloitin harmonikansoiton opiskeluni Helsingissä Pekka Loposen johdolla. Siirryin vuonna 1976 Espoon musiikkiopistoon Matti Rantasen oppiin. Jatkoin opiskelujani sittemmin Heidi Velamon siipien suojissa. Matin opissa sain ilon olla lukuisilla kursseilla ja leireillä vuosien mittaan. Matti Rantasta mentiin tapaamaan ensimmäisen kerran mummoni Astridin kanssa vuonna 1976. Matti pyysi minua soittamaan ja mukanamme oli 1-rivinen kiinalainen punainen leluhaitari, jolla päräytin Karjalan poikia -polkan. 5-rivisellä taisin soittaa Säkkijärven polkan. Mummoni Astrid kannusti myös laulamaan Matille, joten lauloin rakastamani tangon Pettäjän tien. Espoon musiikkiopistossa alkoi ystävyys ja soitannollinen matka Elina Leskelän kanssa, josta tänään saamme kuulla pienen näytteen.”

Heidi Luosujärvi

Heidi Luosujärvi on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen johdolla sekä Folkwang Universität der Künstessä Essenissä Mie Mikin johdolla. Hän on menestynyt useissa kansainvälisissä musiikkikilpailuissa Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Japanissa. Luosujärvi konsertoi säännöllisesti sekä solistina että kamarimuusikkona laajalti niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, Aasiassa, USA:ssa ja Lähi-Idässä. Hän tekee säännöllisesti yhteistyötä uuden musiikin yhtyeiden kanssa ja on kantaesittänyt useita nykysäveltäjien teoksia. Solistina Luosujärvi on esiintynyt Thailand Philharmonic Orchestran, Kurpfälzische Kammerochesterin sekä Lapin Kamariorkesterin kanssa. Hänen konserttejaan ovat lähettäneet useat radio- ja televisioasemat mm. YLE, BBC, Sveriges Radio, Westdeutscher Rundfunk, Deutschlandfunk, Südwestrundfunk ja Music Bird Japan. Vuosina 2013-2021 Heidi Luosujärvi toimi harmonikansoiton tuntiopettajana Folkwang Universität der Künstessä Essenissä.

Petteri Waris

Petteri Waris opiskeli harmonikansoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen johdolla sekä Folkwang Universität der Künstessä Essenissä Mie Mikin johdolla. Waris on osallistunut lukuisiin kilpailuihin kotimaassa ja ulkomailla. Klingenthalin kansainvälisen harmonikkakilpailun hän voitti vuonna 2015. Solistina Petteri Waris on esiintynyt Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Vaasan Kaupunginorkesterin, Kirkkonummen kamariorkesterin, Vogtland Philharmonien, Neue Philharmonie Westfalenin sekä Philharmonisches Orchester Hagenin solistina. Vuodesta 2019 alkaen hän on saksalaisen nykymusiikkiyhtye E-MEX-Ensemblen jäsen.