Photo: Tero Hytönen

Opintomatkalla Berliinissä II

|
Blogi

2.1.2018

 

Ensimmäinen työskentelypäivä

 

Aloitamme ensimmäisen työskentelypäivän klo 12:00 Pankowissa S2 metron viimeisellä pysäkillä sijaitsevassa Eden Dock 11 työtilassa. Tila on käytännössä vuokrattu hotelli / hostelli huone ilman sänkyjä, mutta soveltuu harjoitteisiin erittäin hyvin. Rakennus on vanha ja luonteikas ja sen yhteydessä toimii jooga studio sekä kahvila. Tilat ovat korkeita, isoilla ikkunoilla ja paksulla vanhalla puulattialla varustettuja. Työskentelytilassamme on myös hieno vanha takka ja kattokruunu. Meitä on lisäksemme yksi Margrét Saran tanssijoista, Lena, joka osallistuu työskentelyviikkoon.

 

Aloitamme session selällä tapahtuvalla meditaatio-harjoitteella. Teimme samaa harjoitetta myös syksyllä, joten osasimme jo hieman odottaa minkälaisia asioita se saattaa tuoda mukanaan. Edessä olisi 2 tuntia 15 minuuttia täyttä paikalla olemista, joten vessahätä tai kylmyys saattaisi yllättää nopeasti. Teemme tarvittavat valmistelut ja asetumme joogamatoille, joiden päällä vuoraamme itsemme lämpimillä vaatteilla ja vilteillä.

 

Margrét Sara ohjaa suullisesti ensimmäisen 20-minuuttia, johdattaen sisäistä katsetta sulattamaan luita kehosta. Käymme läpi luut varpaista päälakeen ja muutamme niiden koostumuksen voimaiseksi, pehmeäksi materiaksi. Selällä tapahtuvassa meditaatiossa painovoima vetää kovasti kohti lattiaa ja luiden sulattaminen todella litistää kehoa kohti lattian pintaa. Tärkeätä on ajattelun ja tekemisen keveys, ei tarvitse eikä pidä pakottaa. Samaa liikettä mitä kehossa on jatkuvasti, tapahtuu myös ajattelussa. Ajattelu on jatkuvaa liikettä, ei ole tarkoituskaan tyhjentää päätä ja saavuttaa jotain tiettyä tilaa. Tarkoitus on herkistää kehoa kuuntelulle, että voisi aistia kehossa jatkuvasti jo tapahtuvia asioita. Hyper Sensing – kuten Margrét asian ilmaisee.

 

20 minuutin jälkeen sanallinen ohjaus loppuu ja vaihtuu taustalla soivaan äänimattoon / musiikkiin. Kukin jatkaa omaa sisäistä työskentelyään itsenäisesti harjoituksen loppuun.

 

Margrét Sara haluaa korostaa kehon ja mielen integraatiota, ei dualistista työtapaa. Ihminen on kokonaisvaltainen systeemi, joka on jatkuvassa vuorovaikutuksessa itsensä muiden kanssa. Toisaalta myös kysymykset itsestä, egosta ja subjektista tulevat uudelleen pohtimisen alle, en todellakaan hallitse kaikkea itsessäni tapahtuvaa. Väillä meditaatiossa tuntuu kuin seuraisin ulkoapäin jotain tapahtumaa, johon voin ottaa erilaisia rooleja. Toisaalta voin lähteä mukailemaan tuntemusta, voin vain tarkkailla sitä ja voin siirtää huomioitani mutta tärkeämpää on antaa asioiden tulla ja ilmaantua ilman odotuksia. Ei voi arvottaa onko täysi 2 tunnin hiljaisuus ja liikkumattomuus huonompi vai parempi kuin villi kehollinen trippi jossa sukelletaan erilaisiin itseä liikuttaviin tapahtumiin. Kaiken kokemuksen samanarvoisuus ilman vaatimuksia ja ennakko-odotuksia avaa mahdollisuuden uuden löytämiselle.

 

Meditaatioharjoitus on joka kerta erilainen, mekin olemme joka kerta erilaisia.

 

Ensimmäisen harjoitteen jälkeen jaamme näitä yhteisiä kokemuksemme ja käymme syömässä.

 

Iltapäivällä jatkamme parityöskentelyn kautta faskioiden kuuntelua. Toinen pareista istuu penkille, toinen asettuu tämän taakse ja asettaa kätensä olkapäille lepäämään. Pyrimme kanavoimaan aamupäivän herkistymisen nyt parin kuunteluun. Ensin takana seisova pari kuuntelee ihon liikettä ja mukailemme sen olemusta, pyrkien samalla rentouttamaan tämän ensimmäisen kerroksen kehosta. Sen jälkeen kutsumme luut tulemaan kohti käsiämme, iho väistyy ja kädet aistivat vahvasti luiden omaa olemusta. Oli yllättävää, miten tarkasti pystyi kuuntelemaan samoja tapahtumia parin kehosta mitä oli juuri tutkinut omassaan. Yllättävää oli myös se, miten tarkasti vain käsien kautta pystyy kuuntelemaan, kädet ovat herkät aistimiselle ja tunnistavat erilaisia pintoja, materiaaleja, kovuuksia ja liikettä todella herkästi.

 

Lopettelemme 18 aikoihin ja suuntaamme keskustaan syömään, muistaakseni jälleen vietnamilaista, joka oli taas hyvää. Sovimme samalla että huomisen session jälkeen menisimme yhdessä Margrétin kanssa viettämään iltaa / syömään.