Photo: Harriina Räinä
Owakudani, Japani

Maanjäristyksiä ja kuumia lähteitä

|
Blog

Japanin nykyinen valtio koostuu yli 3000 saaresta ja maaperä on hyvin vuoristoista. Alue sijaitsee kolmen mannerlaatan kohtauspisteessä, jonka takia maanjäristyksiä on jatkuvasti. Kun itse saavuin tänne Ibarakin alueelle, joka sijaitsee pääsaarella Honshulla, tunsin järistyksiä joka toinen päivä. Tällä viikolla taas oli niin suuri järistys (5.5 magnitudea), että kotirakennukseni teräsrunko aiheutti heiluessaan voimakasta narinaa.

Suurin osa järistyksistä on kuitenkin niin pieniä, ettei ihminen niitä juuri huomaa. Japanin rakennuskanta on onneksi myös kestävää. Tuhoisia maanjäristyksiä mahtuu kuitenkin yhteen vuosisataan useita. Vuoden 2011 järistys ja sen nostattama tsunami aiheutti 16 000 ihmisen kuoleman ja suuret ympäristötuhot. 

Owakudanin tuliperäinen kraateri Hakonessa, josta nousee jatkuvasti rikkipitoista höyryä. 

Tuliperäinen vuoristo on synnyttänyt Japaniin myös lukuisia kuumia lähteitä. Niissä kylpeminen on tärkeä osa japanilaista kulttuuria. Ihmiset eivät ole ainoita eläimiä, jotka nauttivat maaperän lämmittämästä vedestä, sillä myös muutamat japanilaiset maki-apina populaatiot harrastavat säännöllistä kylpemistä.

Itse pääsin ensimmäistä kertaa onseniin vieraillessani Hakonessa. Oman kaupunkini nimikkovuoren, Mt. Tsukuban rinteellä on tosin myös oma onsen. Japanissa tatuoinnit ovat tabu, eikä tatuoidulla ole yleensä pääsyä onseniin. 

 

HARRIINA RÄINÄ

 

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.