Photo: Harriina Räinä

Kirsikankukkia Japanissa, avajaiset Helsingissä

|
Blog

Japanissa ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijat aloittavat opintonsa keväällä, eivät syksyllä kuten Suomessa yleensä on tapana. Nyt kun on täkäläisen kevätlukukauden alkuviikot meneillään, kampus on täynnä ihmeissään ja innoissan olevia uusia opiskelijoita. Minä yksi heistä tietysti, vaikka en täällä koko tutkintoa suoritakkaan. Oman koulutusohjelmani tervetulijaisjuhlat ovat ensi viikolla ja osan uusista maistereista olenkin jo päässyt tapaamaan. 

Onnekseni kirsikkakukkien aika ei ole vielä loppunut, vaikka suurin kukoistus Ibarakin alueella onkin hiipunut. Vaaleanpunainen kukkameri ja ilmassa leijailevat terälehdet ovat ihastuttava näky ja kokemus. Jotain uutta on taas syntymässä, kesä on jälleen tulossa.

Palanen koulumatkaani

 

Noin vuosi sitten keväällä lähti myös käyntiin jotain uutta. Teatterikorkeakoulussa Tanssin koulutusohjelmassa opiskeleva Johannes Paahto otti minuun yhteyttä ja pyysi minua esiintymään hänen kanssaan videolla, joka esitettäisiin hänen tanssisoolonsa aikana, RKKS/2 teatteriesityksessä Teatterikorkeakoululla. Kohtauksen idea oli kehollisesti palautua takaisin ensirakkauden kokemukseen suudelman kautta. Konseptista lisää kuultuani lupauduin mukaan, vaikka en ollut Johannesta, lukioaikaista seurustelukumppaniani noin kymmeneen vuoteen juuri nähnyt. Luotin hänen konseptiinsa ja ammattitaitoonsa. 

Tänä keväänä Kuvataideakatemian Praxis - taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelmassa opintojaan viimeistelevä Mia Kivinen halusi luoda näyttelyn teatteriesityksissä käytettyjen videoiden ympärille. Vuoden takainen suuteluvideo valikoitui mukaan. Muutaman mutkan kautta näyttelystä, jonka avajaiset ovat paraikaa Helsingissä Kallio Kunsthalle -galleriassa, muodostuikin kolmen teoksen kokonaisuus. Suuteluvideon lisäksi esillä on oma tänä vuonna tätä näyttelyä varten tekemäni excription videoteos. Suurkiitos kuvaajalleni Elisa Aaltoselle! Kolmas teos on Johannes Paahdon Suudelma kolmessa osassa -esitys, jonka voi nähdä kolmena eri iltapäivänä.

Vaikka siis majailenkin tällä hetkelle Japanissa, en kutsu teitä tänne vierailulle vaan Kallio Kunsthalleen, Helsingin Kallioon! Johanneksen kanssa olen kuluneen vuoden aikana työskennellyt useamman projektin parissa, niistä myöhemmin ehkä lisää. Suuri kiitos hänelle ja Mialle yhteistyöstä! Kiitos myös Taiteen edistämiskeskukselle ja Helsingin kulttuurikeskukselle tuesta.

DISTANT KISSES

14.4. - 30.4. 2017. Toinen Linja 31, Helsinki, ti-su klo 14 - 18. Suudelma kolmessa osassa -performanssi kestää vajaan tunnin. Se esitetään ke 19.4., la 22.4. ja su 23.4. klo 18.

Still videoteoksesta excription, Harriina Räinä, 2017

 

HARRIINA RÄINÄ

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.