Photo: Harriina Räinä
Koululounas Japanissa

Japanilainen ruokakulttuuri ja opiskelijan lounas

|
Blog

こんにちは

 

Ulkomaille muuttaessa on varauduttava arjen ja rutiinien muutoksiin. Yksi suurimmista muutoksen kohteista koskee tietysti ruokaa ja ruokakulttuuria. Ennen Tsukubaan muuttoa olin vieraillut Japanissa kerran aikaisemmin ja syönyt japanilaista ruokaa muutenkin aika paljon. Ajattelin, että minulla on selkeä käsitys mitä japanilainen ruoka tarkoittaa ja juuri ruokakulttuuri oli yksi innostavimmista asioista miksi halusin asua juuri Japanissa. 

Suomessa korkeakouluopiskelijoille myönnettään Kelan toimesta ateriatuki. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lounas maksaa yleensä maksimissaan 2,60€. Se ei ole paljoa. Aloitin omat yliopisto-opintoni aikoinaan Ruotsissa ja siellä vastaavaa etuutta ei ollut. Vaikka kävin osa-aikaisesti töissä, ei kampuksen ravintoloissa ollut varaa käydä. Eväät tuli siis tehtyä lähes poikkeuksetta itse edellisenä iltana. Nyt kun Suomessa leikataan koulutuksesta, muistetaan ettei ateriatuki ole itsestäänselvyys eikä sitä saa poistaa! Ravintorikas lounas tukee opiskelua ja opiskelijan hyvinvointia valtavasti.

Japanilaista ruokaa pidetään usein erittäin terveellisenä. Usein se sitä onkin. Ruokavalio perustuu pitkälti riisiin, ja keitetyn riisin kanssa tarjoillaan usein kulhollinen keittoa ja jokin pääruoka. Kysyin eräältä koulukaveriltani mitä he syövät perheensä kanssa. Vastaus oli, että riisiä ja miso-keittioa on aina ja näiden lisäksi jotain vaihtuvaa pääruokaa. 

Tsukuban yliopiston pääkampus on jopa neljä kilometriä pitkä. Koska opiskelijoita on paljon, myös ravintoloita on lukuisia. Yllä on kuva suosikkilounasravintolastani ja eräästä lempiannoksestani, joka sisältää riisiä, miso-keittoa, erilaisia vihannessäilykkeitä (漬物, tsukemono), salaatin, palan kalaa makeassa kastikkeessa lisukkeineen ja ruokajuomaksi teetä. Hinta on noin 4,50 euroa. Tässä ravintolassa on aina vain muutamia vaihtoehtoja jotka vaihtuvat päivittäin. Monissa ravintoloissa on automaatti, johon ensin maksetaan ja tämän jälkeen kuponki viedään kokille. 

Japanilainen ruoka on perinteisesti hyvin vähärasvaista. Nykytilanne on kuitenkin hieman toinen, sillä uppopaistamista harrastetaan päivittäisessä ruuanlaitossa. Tässä toinen tyypillinen lounasannokseni, pala kalaa ja tempurapaistettuja kasviksia. Kyseisessä ravintolassa saa koota annoksensa useammista pienistä tai yhdestä isommasta lautasesta / kulhosta. Hinnat vaihtelevat kolmesta viiteen euroon. Poikkeuksetta ihmiset valitsevat pääannoksensa kylkeen myös miso-keiton ja riisin (ellei riisi sisälly pääruokaan). Japanissa ei tykätä sekoittaa eri ruokia samalle lautaselle, vaan ruuat ovat omissa kulhoissaan. 

Yllätyksenä, jopa järkytyksenä on tullut japanilaisen nykyruokavalion lihapitoisuus. Lihaa sisältämättömiä ruokia joutuu välillä metsästämään. Kasvikset myöskin usein uupuvat, etenkin tuoreet sellaiset. Kasvissyönti yhdistetään lähinnä uskontoon, eikä ruokatottumuksia hirveästi kyseenalaisteta. Annoskoot ovat kuitenkin kohtuullisia. Valtava ero on myöskin alkoholikulttuurissa, siinä missä eurooppalainen joisi ruuan kanssa vaikkapa oluen, täällä juodaan vihreää teetä

Iltapäivisin, kun lounasravintolat ovat jo sulkeneet ovensa, käyn usein syömässä annoksen sobanuudeleita. Tattarista valmistetut nuudelit ovat ehdottomasti nuudelimaailman suosikkini. Nuudeleiden päällä on tässä kitsunesoba nimisessa annoksessa uppopaistettua aburage-tofua, merilevää, sipulia ja pala kalakakkua. Annoksen saa tilattua säähän sopivasti joko kylmänä tai kuumana ja sen hinta on noin 2,50 euroa. Toinen japanilaisperäinen nuudelityyppi on paksu udon, joka valmistetaan vehnästä. 

Tsukuban yliopiston pääkampuksella on lisäksi pari leipomoa ja kioskeja, joista voi hakea evästä. Välillä tulee haettua välipalaksi iltapäivisin täytetty riisipallo, onigiri. Tyypillistä on myös ostaa valmiiksi täytettyjä voileipiä lounaaksi, mutta itselleni ne eivät maistu ollenkaan, kuten ei täkäläinen sokerinen vaalea leipäkään.

 

HARRIINA RÄINÄ

 

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.