Joonatan Rautiola opetti Sax-Set -saksofonikvartettia

Sointuja Seinäjoelta: Detlev Stürzenberger ja Pekka Väätäinen

|
Blogi

Saksalaissyntyinen Detlev Stürzenberger opettaa saksofoninsoittoa Seinäjoella ja Lapualla ja johtaa Seinäjoella myös nuorten puhallinorkesteria. Lokakuisena viikonloppuna hän sai kollegan kylään, kun Sibelius-Akatemiassa klassisen saksofonin soittoa opettava Joonatan Rautiola vieraili lakeuksilla opettamassa.

 

- Näiden vierailuiden merkitys on suuri meille opettajille. Saimme runsaasti uutta inspiraatiota ja virikkeitä oman opetuksemme arkeen. Pienissä oppilaitoksissa on puhallinsoitinten opettajia aika vähän ja työskentelemme joskus melko yksin, joten on tärkeää päästä vaihtamaan ajatuksia kollegoiden kanssa sekä saada vahvistusta ja tukea omalle työlleen -  sille mitä on jo tehnyt. Samalla tämä toimii itsellemme eräänlaisena täydennyskoulutuksena, Stürzenberger kertoo.

 

Varsinaisia saksofonin opettajia on melko vähän, ja etenkin pienissä musiikkiopistoissa saksofoninsoittajat sijoitetaan usein opiskelemaan klarinetinsoiton opettajalle. Sekä Stürzenberger että hänen kollegansa, klarinetinsoiton opettaja Pekka Väätäinen pitivät viikonloppua antoisana myös tästä näkökulmasta.

- Kurssilla soittavat saivat taitavaa henkilökohtaista soitonopetusta. Samalla he kuulivat myös muita soittajia ja saivat paljon oppia omaan soittoonsa seuratessaan miten toisia opetetaan. Joonatan käytti monenlaisia keinoja, joilla hän sai oppilaan soittamaan paremmin. Näistä keinoista sain paljon omaan työhöni opettajana! Tällaiset kurssit ovatkin todella tarpeellisia myös meille klarinetinopettajille, Väätäinen toteaa

 

Myös opiskelijat olivat motivoituneita: uusi opettaja tuo aina uusia näkökulmia ja piristystä opetuksen ja soiton arkeen.

- Eräs oppilaani sanoi, että uusi innostus soittamiseen valtasi hänet kurssin jälkeen. Joonatan huomioi hyvin eritasoiset ja eri ikäiset soittajat. Hän osasi hyvin opettaa soittamisen alkeita kuin pitkälle ehtineitä soittajia, kiittelee Väätäinen.
 

Stürzenberger arvelee, että lokakuun viikonlopun perusteella opiskelijat saattavat intoutua hakeutumaan vaikkapa kesäkurssille Rautiolan oppilaaksi – ja kenties saada jopa kimmokkeen harkita muusikon ammattia ja opintoja vaikkapa Sibelius-Akatemiassa. Tarvetta ja halukkuutta yhteistyön jatkamiseen löytyykin myös Seinäjoelta.

- Taloudelliset resurssit kunnissa ja myös niiden musiikkikasvatuspalveluissa ovat vähenemässä, joten yhteistyötä on hyvä tiivistää joka tapauksessa. Opettajilta pienillä paikkakunnilla  tarvitaan jatkossa yhä laajempaa ammattiosaamista, Stürtzenberger toteaa.

 


Taideyliopiston Sibelius-Akatemia käynnisti syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön. Viidellätoista viikonloppukurssilla nuoret eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa. Suomi soimaan -blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.