Ruskasoitto-kansanmusiikkikurssi Kemijärvellä

|
Blogi

Ruskasoitto-kurssi järjestettiin Kemijärvellä Koillis-Lapin musiikkiopistossa 16.-17.9. Kurssin aikana tutustuttiin yhdessä kansanmusiikkiin soittaen, tanssien, laulaen ja kehorytmejä käyttäen Helmi Camuksen ja Suvi Oskalan johdolla. Alkuperäinen opettajakokoonpano meni uusiksi viime hetkillä Irina Cederbergin sairastuessa. Onneksi Suvi Oskala pystyi hyppäämään mukaan viime hetken varoituksella.
 
Kurssilla oli yli 40 innokasta osallistujaa ja heidän opettajiaan Koillis-Lapin, Kuusamon ja Lapin musiikkiopistoista. Oppilaat olivat tulleet paikalle monelta eri paikkakunnalta: Kemijärveltä, Rovaniemeltä, Kuusamosta, Ranualta, Sodankylästä, Savukoskelta ja Sallasta. Opiskelijoiden ikähaarukka oli laaja – nuorin osallistuja oli kuusivuotias ja siitä ylöspäin mukana oli monen ikäistä lasta ja nuorta. Myös useampi aikuinen osallistui kurssille. Niin ikään kurssilla käytetty soittimisto oli monipuolinen: mukana oli huilisteja, kosketinsoittajia, viulisteja, sellistejä, sekä harmonikan, kitaran, alttoviulun, nokkahuilun, perkussioiden, laattasoitinten ja kanteleen soittajia.
 
Ruskasoitto-kurssin ohjelmistoksi oli valittu sävelmiä, joissa kaikki pääsevät nopeasti mukaan soittamaan, mutta joiden stemmoissa ja sovitusratkaisuissa riitti haastetta myös edistyneemmille soittajille. Suomalaiset ja skandinaaviset tanssi- ja paimensävelmät kaikuivat rinnakkain inkeriläisten ja karjalaisten laulumelodioiden kanssa. Keksivätpä kurssilaiset myös omia rekilaulusanoituksia. Jokainen kurssin osallistuja pääsi myös kokeilemaan huutokatrillin tanssimista.
 
Kurssi huipentui loppuunsa Kemijärven kulttuurikeskuksen salissa pidetyssä konsertissa. Yhteissoiton ja -laulun riemu oli käsinkosketeltavaa ja sai kurssille osallistuneet lapset, nuoret ja aikuiset sädehtimään!

 

Teksti: Helmi Camus, Suvi Oskala

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyö on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Sen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Sibelius-Akatemian ja musiikkioppilaitosten yhteistyö käynnistyi puhallinsoitinten parista kokeiluluontoisesti 2015 ja lukukauden 2016-2017 aikana yhteistyötä laajennetaan muihinkin instrumentteihin ja musiikinlajeihin. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme opettajien terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.