Pohjois-Karjalasta kajahtaa: Petri Alanko ja Pekka Mustaniemi

|
Blogi

 

- Sain mukavan syyn palata pitkästä aikaa kotikaupunkiini Joensuuhun, kun kävin pitämässä siellä kurssia nuorille huilisteille marraskuisena viikonloppuna 14.-15.11. Matkaa Helsingistä Joensuuhun on yli 400 km, ja tämä tarkoitti myös siirtymistä himmeästä pääkaupungista valkoiseen Itä-Suomeen. Pieni muistutus siitä, että Suomi on iso maa!, toteaa huilumusiikin lehtori, puhaltimien, lyömäsoitinen ja harpun ainejohtaja Petri Alanko.

Joensuun konservatorio tarjosi ison konserttisalinsa koko viikonlopuksi kurssin käyttöön. Paikalle oli saapunut oppilaita ja opettajia kaikista Pohjois-Karjalan musiikkiopistosta sekä yksi oppilas Kainuun musiikkiopistosta Kajaanista. Aktiivioppilaita oli yhteensä 12, heidän opettajiaan kuusi, ja kuunteluoppilaitakin oli jonkun verran. Paikalla oli näin ollen hyvin kattava edustus pohjoiskarjalaista huilismia!

- Minulle kurssi oli mielenkiintoinen, kiva ja opettavainen kokemus. Oppilaat vaihtuivat nopeaan tahtiin, ja mukana oli eri vaiheessa olevia oppilaita PT2-tasolta ammattiopiskelijoihin. Pyrin antamaan jokaiselle oppilaalle joitain vinkkejä harjoitteluun, kuitenkin siten, että se tukee oman opettajan kanssa tehtävää työtä. Tällaisen kurssin varsinainen hyöty on mielestäni siinä, että oppilaat ja opettajat kerääntyvät yhteen, kuulevat ja näkevät toisiaan ja saavat tätä kautta uutta intoa ja uusia ideoita päivittäiseen työhön. Toivon myös, että mukana olleille nuorille jäisi kytemään joku pysyvämpi kipinä, joka innostaisi eteenpäin huilunsoiton harrastuksessa, vaikka ihan ammattiopintoihin saakka, Alanko toteaa.

Kurssi päättyi loppukonserttiin, jossa oppilaat esiintyivät tukijoukoilleen ja muille huilunsoiton ystäville. Konsertti huipentui yhteisnumeroon, jossa yleisö sai ihastella parinkymmenen huilun muodostaman yhtyeen jäljittelemätöntä sointia.

- Maestro Peten kannustava ja rauhallinen ote sai kaikki kurssilaiset yrittämään parhaansa. Suuri huiluorkesteri musisoi mm. Disneyn tunnelmissa, Petrin luotettavan kapellimestaroinnin alaisuudessa. Oppilaskin kommentoi: mie taisin oppia jotakin!, kiitteli myös Joensuun konservatorion huilunsoiton lehtori Pekka Mustaniemi.

 

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia käynnisti syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön. Viidellätoista viikonloppukurssilla nuoret eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa. Suomi soimaan -blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.