Photo: Asko Artamaa
Viikonloppu huipentui päätöskonserttiin, jossa esiintyi muun muassa Suomen oboe ja fagottiseuran orkesteri Soineli Suomelan johdolla.

Oboella Töölössä

|
Blogi

Keväisenä viikonloppuna Sibelius-Akatemian Töölönkadun toimipiste täyttyi innokkaista nuorista oboisteista. Kaikkiaan 26 nuorta kahdestatoista eri musiikkioppilaitoksesta saapui klo 10 lauantaiaamuna Ackté-saliin, jossa oboensoiton lehtori Jorma Valjakka toivotti kaikki tervetulleiksi tapahtumaan. Kovin kauaa ei höpötelty, vaan Jorma aloitti heti yhteisten hengitysharjoitusten ohjaamisen. Muutamien röörisoittoharjoitusten jälkeen oboistit jatkoivat matkaansa pienryhmissä eri opettajien luo opettelemaan röörinveistoa, kamarimusisointia ja oboensoittoa.

Jämsänkoskelaista Elisa Soikkelia (17 v) ärsytti.

– Tuli tehtyä soittotunnilla ihan tyhmiä virheitä. Toisaalta - soittotunti ei ole suorittamista vaan oppimista varten. Neuvot, joita sain opettajaltani  (Valjakka) olivat tosi hyviä, ja sopivat soittoon yleisestikin. Mietin myös, miten ottaa kritiikkiä vastaan. Tuntuu, että olen niin huono... Mutta täällä tapahtumassa huomaan, että muitakin jännittää soittotunnilla, eli olemme kaikki samassa tilanteessa. Se helpotti. Oli siistiä nähdä, miten muut oboistit soittavat, tekevät röörejä...Tosi hyvä, että tällaisia koulutustapahtumia järjestetään!

Elsa Effe (19) oli mukana Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten yhteistyökoulutuksessa jo toista kertaa.

– Olin vastaavassa tapahtumassa Oulussa noin kaksi vuotta sitten. Siellä oli kivaa, joten päätin lähteä katsomaan olisikohan täälläkin kivaa, ja kyllä on ollut KIVAA!

Pianoa, kitaraa, ukulelea sekä oboeta soittava Elsa on pyrkimässä keväällä Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen koulutusohjelmaan. Tapahtumassa hän sai opetusta englannintorven soitossa Radion sinfoniaorkesterin oboistilta Sanna Niemikunnakselta. Elsa soitti mukana myös sunnuntain konsertissa, nuorisokoulutuksen esityksissä sekä Suomen oboe- ja fagottiseuran orkesterissa.

Rööripajassa työskennelleet espoolaiset Laura (19) ja Viivi (13) olivat yytyväisiä tapahtumaan. He aikovat jatkaa innokkaasti oboensoittoa.
Kuva: Veera Pesu

Nuorisokoulutustapahtuma oli tällä kertaa järjestetty tarkoituksella samana viikonloppuna Suomen oboe- ja fagottiseuran oman kevätkokoontumisen kanssa, ja moni nuori osallistuikin molempiin tapahtumiin. Viikonloppu huipentui päätöskonserttiin. Se järjestettiin Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa, joka oli tupaten täynnä tyytyväisen ja iloisen oloisia nuoria ihmisiä.

Teksti: Veera Pesu

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyö on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Sen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Sibelius-Akatemian ja musiikkioppilaitosten yhteistyö käynnistyi puhallinsoitinten parista kokeiluluontoisesti 2015 ja lukukauden 2016-2017 aikana yhteistyötä laajennetaan muihinkin instrumentteihin ja musiikinlajeihin. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme opettajien terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.