Kansanmusiikkia Kauhajoella

|
Blogi

Kauhajoen Panula-opistolla pidettyyn kansanmusiikkiviikonloppuun 14.-15.12.2018 osallistui n. 20 opiston oppilasta opettajineen. Kurssin opettajina Sibelius-Akatemiasta toimivat Suvi Oskala, Kirsi Ojala sekä Emilia Lajunen.

Kurssille osallistui niin opiston jousi- kuin puhallinopiskelijoita ja soitinvalikoima olikin jo lähtökohdiltaan laaja. Mukana oli viuluja, kitaroita, bassoja, huiluja, klarinetti ja saksofoni. Omien soittimiensa lisäksi opiskelijat pääsivät tutustumaan kansansoittimien kuten pitkähuilujen, luikkujen, jouhikkojen, kontrabasharpan, nyckelharpan ja harmoonin soittoon ja sointimaailmaan.

Kansanmusiikkiviikonloppun aikana keskityttin korvakuulolta soittamiseen, riffien käyttämiseen sovituksissa, kehorytmiikkaan, liikkeen ja laulun kautta opettelemiseen, yhdessä musisoimiseen ja improvisointiin. Improvisoiden luotiin mm. metsän ja meren äänimaisemia. Osa kurssilaisista pääsi myös sanoittamaan rekilauluja kurssin aikana. Panula-opiston opettajat olivat aktiivisesti mukana koko viikonlopun ajan.

Kurssin loppukonsertissa kuultiin opiskelijoiden ja opettajien yhdessä soittamana neljä sävelmää: kaksi rekilaulusovitusta ’Mettän polkuja’ ja ’Likka istu kivellä’, Leija Lautamajan säveltämä sottiisi ’Vill du flyga?’, ’Hukkuneen valssi’ ja Mats Edénin ’Klappvalsen’. Näiden lisäksi kurssin opettajat Emilia Lajunen ja Suvi Oskala soittivat kuulijoille Kauhajokelaisen ’Polkkasetin’, joka on koottu Kauhajoen nuottikirjan polkista.

Kurssin aikana kurssilaisilla oli mahdollisuus tutustua jo aiemmin mainittujen kansansoittimien lisäksi puusarvien, munniharppujen soittamiseen ja äänen tuottamiseen.

Vierailu oli osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyötä ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta