Huilun helinää Vaasan seudulla

|
Blogi

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian huilunsoiton opettaja Hanna Juutilainen piti kurssin Vaasan Kuula-opistossa 22.-24.1.2016. Paikalle kokoontui 22 soitonopiskelijaa Kuula-opistosta, Alajärven musiikkiopistosta Jalasjärveltä, Panula-opistosta, Musiikkiopisto Legatosta ja Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistosta Seinäjoelta. Soittajien ikäjakauma oli 13-18 vuotta. Opettajia oli mukana seitsemän. Lisäksi kurssia kävi seuraamassa parikymmentä passiivioppilasta.

Tuntien aikana perehdyttiin muun muassa huilun tekniikkaan, soittoasentoon ja tulkintaan. Oppilaat oli jaettu kahteen ryhmään ja tarkoitus oli, että kaikki seuraisivat opetusta koko ajan oman ryhmänsä tunneilla ja saisivat oppia henkilökohtaisesti saamansa opastuksen lisäksi myös kuuntelemalla. Lisäksi kaikki osallistuivat huiluyhtyeeseen, joka valmisti pari kappaletta päätöskonserttiin.

- Hannan luonteva tapa kohdata eri-ikäiset ja eritasoiset soittajat teki kurssin tunnelman heti alusta asti rennoksi ja inspiroivaksi. Opettajana oli hienoa seurata kuinka Hanna sai oppilaat yrittämään parhaansa ja oivaltamaan ja toteuttamaan asioita. Oli myös ilo tutustua ympäristön huilupedagogeihin. Kurssin opettajien keskuudessa virisi halu kehittää yhteistyötä alueen huilistien kesken. Vierailulla oli suuri merkitys sekä opettajille että oppilaille. Kaikki saivat varmasti virikkeitä, pureksittavaa ja inspiraatiota pitkäksi aikaa. Toivommekin tällaisen kurssitoiminnan saavan jatkoa!, toteaa Kuula-opiston huilunsoiton opettaja Satu Hiisvirta.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia käynnisti syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön. Viidellätoista viikonloppukurssilla nuoret eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa. Suomi soimaan -blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.