Photo: Arto Kunnola

Harpulla lötkösti ja briljantisti Helsingissä

|
Blogi

Sivan Magenin mestarikurssi Musiikkitalolla 14.-17.3.2019

Musiikkitalon uumeeniin kokoontui maaliskuussa laaja joukko kaikentasoisia harpisteja, kun Radion sinfoniaorkesterin harpisti ja kansainvälistä uraa tekevä harppusolisti Sivan Magen piti kurssin Suomen Harpistit ry:n jäsenille. 

Yhteensä 54 harppuoppilasta ja ammattiopiskelijaa eri puolilta Suomea sai viikonlopun aikana opetusta oman tasoisessaan ryhmässä. Magen kiinnitti huomiota soittoasentoihin: tuolin korkeudesta ja istuma-asennosta ranneliikkeisiin ja sormenpäihin saakka. Opetuksessa toistui myös ajatus laulamisesta. Melodian, basson tai väliäänen ääneen laulaminen on hyvä apukeino hahmottaa musiikilliset linjat harpun kaltaisessa soittimessa. Ehkäpä kaikkein useimmin kuultu sana oli kuitenkin lötkö! Koko käsivarren ja sormien rentous on harpunsoiton kulmakiviä niin aloittelijalle kuin huippuammattilaiselle. Magenin soolokonsertti perjantai-iltana oli elävä esimerkki virtuoottisesta taituruudesta rentoutta unohtamatta.

Täysipainoisen opetuksen lisäksi kurssi tarjosi harpisteille mahdollisuuden kuulla toistensa soittoa ja tavata muita harrastajia. Harpunsoitto voi Suomessa tällä hetkellä hyvin, mutta eri puolilla maata on musiikkiopistoja, jossa harrastajia on vain yksi tai muutama. Opetusta seuraaville vanhemmille kurssi antoi työkaluja lapsen harrastuksen tukemiseen. Ammattilaisille taas tarjoutui tilaisuus saada uusia näkökulmia omaan soittoon ja soitonopetukseen ja keskustella kollegoiden kanssa harpunsoiton tekniikasta ja pedagogiikasta. 

Antoisan viikolopun ytimekkäin ohje kuultiin ammattiopiskelijoiden tunneilla Sivan Magenin kurssin alkumetreillä: tärkeintä ei ole mitä tekee, vaan miten sen tekee - ja mieluiten että tekee sen lötkösti! Siinäpä evästä harjoitushetkeen ihan jokaiselle musisoijalle.

Teksti: Saara Olarte

Vierailu oli osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyötä ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta