Photo: Karoliina Pirkkanen
Sibelius-Akatemian harpunsoitonopiskelija Bengi Canatan ja Gabriella Bosio

Harpisteja Helsingissä: Gabriella Bosio ja "kirahvipeukalo"

|
Blogi

Italialainen harpisti, pedagogi Gabriella Bosio on vieraillut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettamassa harpunsoitonopiskelijoita musiikkiopistoikäisistä yliopisto-opiskelijoihin. Lokakuisella mestarikurssilla Bosio on perehtynyt opiskelijoineen muun muassa vasemman käden käyttöön harpunsoitossa, artikulaatioon ja sointiin.

Bosio aloitti työskentelyn opiskelijoiden kanssa Suzuki-pedagogiikkaprojektissa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Mestarikurssilla Sibelius-Akatemiassa hänen opetuksessaan oli hyvin eri-ikäisiä opiskelijoita. Bosio kertoo, että laaja ikähaitari tekee kurssista mielenkiintoista myös opettajalle. Hän­ vihjaa, että lasten kanssa on puhuttava heidän kielellään: opettaja ei voi käyttää liian vaikeaa termistöä, puhua esimerkiksi ”artikulaatiosta”.

- Sen sijaan kysyn, millä eläimellä on pitkä kaula. Vastaushan on: kirahvilla, ja soittajan peukalo on kuin kirahvi, joka on kohtelias eläin ja taivuttaa kaulaansa tietyllä tavalla. Tätä kautta lapset oppivat kuin huomaamattaan harpistille haastavaa tekniikkaa. Lapset eivät pelkää mitään. Ehkä juuri siksi koen, että heille on mahdollista opettaa harpunsoiton vaativiakin teknisiä seikkoja, kunhan käyttää mielikuvitustaan ja heille ymmärrettäviä sanoja.

Bosio on tarkastellut harpunsoiton maailmaa vuosikymmeniä. Hänen mukaansa se on muuttunut muusikolle astetta haastavammaksi: taitavia, lahjakkaita harpisteja on paljon ja kilpailu työpaikoista on tiukempaa kuin ennen.

- Esimerkiksi Italiassa orkestereja on lakkautettu ja se tietenkin vähentää osaltaan myös harpistien työmahdollisuuksia. Toisaalta harpunsoiton voi nykyisin aloittaa nuorempana kuin aiemmin, ja tätä kautta opetuspaikkoja voi tulla tarjolle enemmän, Bosio huomioi.

Gabriella Bosion mestarikurssi Sibelius-Akatemiassa on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, jolla tuetaan musiikinopiskelun verkostoitumista ja vireyttä eri puolilla Suomea.