Fagottimaniaa Turussa!

|
Blogi

Joukko fagotinsoiton harrastajia kerääntyi 21.-23. syyskuuta Turun konservatorioon kuuntelemaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtori Jussi Särkän vinkkejä tuon puupuhaltimen salaisuuksiin. Viikonloppuun osallistui kuusitoista fagotistia Turun musiikkioppilaitosten lisäksi Rauman, Huittisten ja Salon musiikkiopistoista. Opetettavat olivat Jarmo Korhosen ja Juha Kuukan oppilaita. Viikonlopun mestarikurssin järjestivät yhteistyössä Sibelius-Akatemia ja Turun konservatorio. Oppilaat olivat nuoria ja vähän varttuneempiakin fagotisteja, joiden taitotaso vaihteli vasta-alkajista varsin edistyneisiin. Nuorin osallistuja oli muutaman viikon fagottia soittanut 9-vuotias Magdaleena!
 
Särkkä antoi tunneillaan ohjeita muun muassa hengityksestä, ansatsista, äänenmuodostuksesta ja soittoasennosta.

- Oppilaita selvästi yhdisti halu kuunnella tarkkaan mitä heille sanoin ja toimia sen mukaisesti. Kahdeksalle annoin henkilökohtaisen soittotunnin ja muu aika käytettiin yhtyesoittoon, joissa kokoonpano vaihteli kolmesta aina kuuteentoista fagottiin. Säveltäjäkirjo kulki Bachista Beatlesiin. Fagottiyhtyeessä soittaminen oli enemmistölle uusi kokemus, mikä tuntui olevan hyvin innostavaa ja joillekin hiukan jännittävääkin. Teosten vaatimustaso vaihteli niin, että kaikkein pienimmätkin saattoivat osallistua muutamiin numeroihin, mikä on mielestäni hyvin tärkeä moottori heidän soittoharrastukselleen kohti tulevia aikoja. Yhtyesoitossa oli ihanaa nähdä fagotistien kirkastuneita katseita, kun he huomasivat, että ”täällä on muitakin”! Ryhmäytyminen olikin yksi kurssin tärkeimpiä anteja, Särkkä toteaa.

- Soittajien lähtökohdat olivat hyvin erilaisia ja uskonpa, että tämä antoi varmasti mielenkiintoisia haasteita opettajallekin. ”Kuunteluoppilaana” sain itsekin Jussilta paljon hyviä ja raikastavia vinkkejä omaan opetukseeni. Minulla oli aikoinaan ilo ja kunnia opiskella aikidoa kuuluisan turkulaisen mestarin Petteri Sileniuksen johdolla. Opetuksesta jäi voimakkaasti mieleeni hänen syvällinen taitonsa asettaa itsensä aina kunkin opetettavan tasolle. Jussin opetuksessa toteutui erinomaisesti tuo sama taito, toteaa Jarmo Korhonen, joka työskentelee sekä Turun filharmonisen orkesterin fagotistina ettö Turun, Rauman ja Huittisten musiikkioppilaitosten fagotinsoiton opettajana.

Kurssi huipentui sunnuntai-iltapäivänä pidettyyn FAGOTTOMANIA-konserttiin Turun konservatorion Sigyn-salissa, jonne saatiin yleisöäkin runsain mitoin. Viikonlopun aikana harjoiteltiin reilun tunnin konserttiohjelma, jossa oli yhden opiskelijan ja Jussi Särkän sooloesityksen lisäksi opettajatrion yhteisesitys sekä lukuisia yhtye-esityksiä.

- Vierailu kokonaisuudessaan oli erityisen antoisa niin oppilaille kuin meille opettajillekin, sillä fagotinsoittajat pitkin maakuntaa eivät useinkaan arkisen aherruksen lomassa tapaa lajitovereitaan. Toivoisin tällaiselle sivistykselle mitä hartaimmin jatkoa, jos yhteiskuntamme varat sen suinkin sallivat, Korhonen toivoo.

Vierailu oli osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyötä ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja SIbelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta

Asiasanat