Elämyksiä Espoossa: Laura Clewer

|
Blogi

Orkesteripuhaltajan workshop –viikonloppu 13.-14.11.

Tapiolan nuoret sinfonikot (TNS) on Espoon musiikkiopiston täysikokoinen sinfoniaorkesteri. Sen vuoden 2015 ensimmäinen periodi huipentui yhdessä ja erikseen –konserttiin, jossa kuultiin sekä isoa sinfoniaorkesteria että erikseen puhaltajia ja jousia. Tästä innostuneena päätettiin jatkaa työskentelyä myös näin.

Marraskuulle tarjoutui upea tilaisuus saada Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puhallinopettajat ja pitkän linjan orkesterimuusikot Hanna Juutilainen (huilu) ja Erja Joukamo-Ampuja (käyrätorvi) pitämään orkesteripuhaltajan workshop –viikonloppua TNS:n puhaltajille.

Workshop alkoi perjantaina tutustumisleikeillä ja hengitys/rentoutumisharjoituksilla. Alun jälkeen puut ja vasket jakaantuivat erikseen. Huilisteja ja klarinetisteja oli upeampi paikalla, joten puut soittivat erilaisilla kokoonpanoina: huilukvartetti, klarinettikvintetti ja sinfoniaorkesterin puupuhallinsektio, jossa mukana 2 huilua, 2 oboeta, 2 klarinetti ja 2 fagottia. Näillä kokoonpanoilla ja eri kappaleilla Hanna Juutilainen opasti soittajia toistensa kuunteluun keskittyen fraseerauksen ja artikuloinnin yhtenäistämiseen sekä intonaation kuuntelemiseen. Vasket keskittyivät samoihin asioihin toisaalla Erja Joukamo-Ampujan kanssa.

Perjantaina lopputunti vietettiin vielä kaikki yhdessä Erjan kanssa. Tällä tunnilla jätettiin nuotit koteloihin ja improvisoitiin ensin erilaisin rytmein ja äänin ja lopulta soittimin. Erityisesti tämä jäi monen soittajan mieleen positiivisena improvisointikokemuksena. Toivottavasti vastaavaa saadaan lisää!

Lauantaina espoolaisilla nuorilla oli hieno mahdollisuus päästä tutustumaan Sibelius-Akatemian tiloihin Helsinkiin. Päätoimipisteenä toimi Nervanderinkadun toimipiste. Aamu alkoi lämmittely- ja puhalteluharjoituksilla. Etenkin vasket kävivät aamupäivällä Erjan kanssa puhaltajille tärkeitä asioita läpi. Puhuttiin hengittämisestä ja tehtiin erilaisia hengitysharjoituksia, tarkasteltiin hyvää soittoasentoa istuen, puhallettiin pitkiä lämmittelyääniä ja mietittiin miten vaskisoittajan kannattaa lämmitellä.

Toisaalla puupuhaltajat pureutuivat lämmittelyn jälkeen Brahmsin Serenadin nro 2 haasteisiin koko sektion voimin. Hannan kanssa keskusteltiin fraseerauksesta ja artikuloinnista sekä kuunneltiin intonaatiota. TNS:läisillä oli tilaisuus päästä kuuntelemaan Brahmsin Serenadeja pari viikkoa myöhemmin Tapiola Sinfoniettan konsertissa.

Aamupäivän soittojen jälkeen siirryttiin musiikkitalokierrokselle, jossa Hanna esitteli Sibelius-Akatemian opetustiloja. Osa kävijöistä ei ollut koskaan vielä käynyt Musiikkitalossa eli hieno kokemus monelle. Harmi vain, että saleihin ei ollut mahdollista päästä.

Iltapäiväksi palattiin vielä omiin luokkiin N-talolle, jossa puut toimivat pienryhmissä (klarinetti- ja huilukvartetti) ja vasket taas omana isona sektiona. Lauantaina mukana oli myös pasuunat ja vaskisektio pääsi työstämään Raine Ampujan Teema ja variaatiot –kappaletta, jossa pureudutaan orkesterisoittajan haasteisiin.

Upeat ja antoisat kaksi päivää ovat takana ja TNS:n puhaltajat ovat monta uutta oppia rikkaampia orkesterimuusikoita.

Laura Clewer, orkesterin intendentti