Alttoviulut soimaan Kuopiossa

|
Blogi

10-11. marraskuuta 2017 järjestettiin Kuopiossa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Kuopion konservatorion yhteinen alttoviulutapahtuma Kuopion musiikkikeskuksessa. Kulttuurirahaston tuella toteutetussa tapahtumassa Sibelius-Akatemian opettaja tulee maakuntaan opettamaan lapsille ja nuorille musisoinnin saloja – tällä kertaa alttoviululla. Tavoite on tehdä nuorisokoulutuksesta matalamman kynnyksen oppilaitos ja toimia oppilaan omien opettajien ja oppilaitoksen kanssa yhdessä.

Pirkko Simojoen opetukseen Kuopiossa pääsi 11 oppilasta, jotka olivat Kuopiosta, Tampereelta ja Oulusta. Lisäksi Kuopion alttoviulujen Colourstrings-ryhmät saivat oppitunnit. Kaikki kuopiolaiset alttoviuluoppilaat sekä kurssille osallistuneet tamperelaiset ja oululaiset muodostivat Multi-Viola-orkesterin. Kolmisenkymmentä nuorta alttoviulistia sai neuvoja yhteissoittoon Pirkon ohjauksessa. Nuotit yhteissoittokappaleista oli lähetetty oppilaiden omille opettajille aikaisemmin ja kaikki olivat päässeet harjoittelemaan jo etukäteen suomalaisia lauluja; On neidolla punapaula, Talikkalan markkinoilla ja Miss´ soutaen tuulessa. Pirkon pitämä luento ryhmäpedagogiikasta kuultiin perjantai-iltana. Ryhmäopetuksen haasteet ja mahdollisuudet tulivat esille monipuolisesti. Luulen, että tulevaisuudessa tätä opetusmuotoa tulemme kaikki tarvitsemaan enemmän. Opetussuunnitelmien muutokset ja rahoituksen järjestyminen luovat painetta lisätä ryhmäopetusta. Tällöin hyvät neuvot ja Pirkon mahtavat ”kikka viitoset” tulevat tarpeeseen.

Lauantaina saimme kuulla Tiina Kaukisen esittelyn tekemistään Pelle Pelikaani -oppimateriaaleista. Nämä alunperin alttoviululle tehdyt alkeisnuottimateriaalit ovat varsin harvinaisia. Pelle Pelikaanin kappaleet ovat saaneet niin suuren suosion, että vihkot on ”käännetty” myös viuluille. Pelle Pelikaani -kappaleista on tehty materiaali myös orkesterille, eri soolosoittimille ja kuorolle. Tämä on esitetty muun muassa 2.4. 2017 Tampere-talossa.

Kurssi huipentui konserttiin lauantai-iltana Kuopion musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa. Kaikki kurssille osallistuneet pääsivät esiintymään pianisti Juhana Huhtisen kanssa. Viimeisenä konsertissa, Suomi 100 -teemaan sopien, oli kaikkien altistien Multi-Viola-orkesterin esitys. Kurssilta saamieni ideoiden ja palautteen innoittamana uskon ja toivon, että tällainen yhteistyö Taideyliopisto Sibelius-Akatemian kanssa jatkuu. Tällaisia tapahtumia tarvitaan!

 

Kuva: Pirkko Simojoki opettaa Minja Bovellania, pianon ääressä säestämässä Juhana Huhtinen. Kuva: Anna Savolainen

Teksti: Kuopion konservatorion viulun- ja alttoviulunsoiton opettaja Leena Muona


Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyö on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Sen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Sibelius-Akatemian ja musiikkioppilaitosten yhteistyö käynnistyi puhallinsoitinten parista kokeiluluontoisesti 2015 ja lukukauden 2016-2017 aikana yhteistyötä laajennetaan muihinkin instrumentteihin ja musiikinlajeihin. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme opettajien terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.