Photo: Leena Muona

Alttoviuluosaamista Oulussa

|
Blogi

Marraskuun 18. ja 19. päivä järjestettiin Oulussa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Oulun konservatorion yhteinen alttoviulutapahtuma. Kulttuurirahaston tuella toteutetussa tapahtumassa Sibelius-Akatemian opettajat tulevat maakuntiin opettamaan lapsille ja nuorille alttoviulunsoiton saloja. Tavoite on tehdä nuorisokoulutuksesta matalamman kynnyksen oppilaitos ja toimia oppilaan omien opettajien ja oppilaitosten kanssa yhdessä. 

– On terveellistä tietää puolin ja toisin, missä mennään. Ilman vuorovaikutusta moni lahjakas opiskelija saattaa myös jäädä niin sanotusti löytämättä tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, joskus vaikka uskalluksen puutteesta, totesi Sibelius-Akatemian alttoviulunsoiton lehtori Lilli Maijala.

Alttoviulisteista on edelleen pulaa joka paikassa, joten tällaiset tapahtumat Kehä III:n ulkopuolella ovat tärkeitä. Hanke on käynnissä myös muissa "harvinaisemmissa" instumenteissa, kuten kitarassa, fagotissa ja oboessa.

Aikataulu tapahtumassa oli tiivis. Perjantai-iltapäivä alkoi Lilli Maijalan pienellä konsertilla ja alustuksella projektista. Tämän jälkeen alkoivat Maijalan ja Pirkko Simojoen oppitunnit. 9–15-vuotiaita oppilaita oli paikalla noin 20. He saivat molemmilta opettajilta yhden noin 40 minuutin mittaisen oppitunnin. Lisäksi paikalla olivat myös oppilasorkesterin alttoryhmä sekä tänä syksynä Oulussa aloittaneiden Colourstrings-alttoryhmä. Mestarikurssin tapaan kuulijoita oppitunneilla oli huomattavasti enemmän: oppilaita, oppilaiden vanhempia sekä muita paikalle saapuneita viulu- ja alttoviuluopettajia.

Oppilaista koottiin myös Multiviolaorkesteri, joka muutamalla harjoituksella Pirkon mahtavassa ohjauksessa sai pikkukappalesovituksista muhkeat soundit. Oppitunneilla käsiteltiin perusasioita äänenotosta jousituksiin, mutta myös fraseerausta ja musiikillisia linjoja opiskeltiin: jousikäden sormien pyöreyttä ja seisomisasentoa, olkapäiden rentoutta ja monia muita asioita, joista muhkea alttoviulusoundi syntyy. Ihana oli kuulla myös Lillin ja Pirkon soittavan malliksi, jolloin lasten silmät pyöristyivät opettajien alttoviulun äänen muhevuudesta.

Perjantai-iltana Pirkko piti luennon Aurinko-laulusta Akatemiaan, jossa minusta mukavalla tavalla tuli esille alkeisopetuksen vaativuus: perusasioiden oikein opettaminen ja nykyajan lasten mielenkiinnon ylläpitäminen soittoharrastukseen. Ainakin minulla opettajana on taipumus sokeutua oppilaiden virheille, ja niistä jankuttaminen vähenee. Myöhemmin virheiden korjaaminen on paljon vaikeampaa.

Kurssi huipentui lauantai-iltana konserttiin, jonka aloitti Multiviolaorkesteri. Tämän jälkeen kurssille osallistuneet pääsivät esittämään omia kappaleitaan pianisti Laura Heikkilän säestämänä. Vaikka reissussa rähjääntyy, kurssin tuomat uudet vinkit ja oppilaiden innostuneisuus korvaavat kaiken. Ja niin kuin yksi oppilaani tuli konsertin jälkeen sanomaan minulle – ”kiitos, että sain tulla tälle kurssille” – tämä kuvaa varmasti meidän kaikkien osallistujien tuntemuksia.

Tämä hanke on kolmivuotinen, joten jatkoa seuraa. Tällä hetkellä ainakin Kuopio ja Tampere ovat olleet kiinnostuneita järjestämään kurssia. Toivotaan menestystä alttoviululle ja lasten soittoharrastukselle!

Terveisin Leena Muona