Katkeransuloista aikaa

|
Blogi

Niin vain sujahti mennä tämäkin lukukausi. Meillä kansanmusiikin aineryhmässä on ollut suuri ilo saada tutustua ei vain uusiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoihin, vaan myös Nordic Master in Folk Music - ja Global Music Master -opiskelijoihin niin Suomesta kuin muualta maailmastakin. Tänä syksynä aloitti myös uusia lehtoreita sekä uusi professorimme, eli syksy on ollut täynnänsä uusia asioita ja kasvoja. Kuitenkin, jo tässä vaiheessa lukuvuotta kaikki nämä uudet hahmot ovat integroituneet osaksi tiivistä yhteisöämme.

On suorastaan häkellyttävää, kuinka tällainen sekalainen joukko voi muodostaa niin lämminhenkisen ja yhtenäisen porukan. Aineryhmäämme tullaan hyvinkin erilaisista taustoista ja erilaisilla intresseillä. Kansanmusiikki-käsitteen sisällä meillä on viljalti vapauksia ja mahdollisuuksia oman musiikillisen ilmaisumme etsimiseen. Jokaisella meistä on oma tiemme, mutta tämä opiskeluaika on kuin eräänlainen risteys, jossa nämä lukuisat polut kohtaavat. Osa viivähtää risteyksen kohdalla vain hetken, osa on leiriytynyt hieman pidemmäksi aikaa. Kun nyt itse olen tässä niin sanotussa pitkässä maisterinohjelmassa, minulla on suuri onni saada seurata aineryhmämme tapahtumia ja ihmisiä vähintäänkin viiden ja puolen vuoden ajan. Nyt on kolme ja puoli mennyt, eli hieman vajaa puolet olisi vielä jäljellä. Tässä ajassa olen ehtinyt rauhassa tutustua itseeni, koulutusohjelmaani sekä valtavaan määrään mahtavia ihmisiä.

Monet lyhyen maisteriohjelman (2,5-vuotinen koulutus) opiskelijat ovat harmitelleet, että siinä ajassa ehtii tehdä vain pienen pintaraapaisun kansanmusiikkiin, kursseihin ja opiskelutovereihin. Vielä lyhykäisemmäksi jää kansainvälisten opiskelijoidemme kokemus aineryhmästämme ja meidän pidempiaikaisten kokemus heistä. Mutta onneksi koulutusohjelmamme tukee yhteisöllisyyttä niin vankasti, että meidän on mahdollista tutustua toisiimme useissa tilanteissa. Lisäksi opiskelijamme tuppaavat olemaan kovin sosiaalisia ja aktiivisia järjestämään kaikenlaisia illanistujaisia, joten myös koulun ulkopuolisia tilaisuuksia opiskelutovereihin tutustumiseen kyllä piisaa! Ja nämä mahdollisuudet ovat kyllä ehdottomasti käyttämisen arvoisia, oli kyse kuinka lyhyistä tutustumisjaksoista tahansa.

Tammikuussa alkaa sitten taas uusi lukukausi. Tienristeyksessä väki vaihtuu jälleen: Nordic Master -opiskelijat jatkavat opintojaan Norjassa, osa Global Music Master -opiskelijoista taas siirtyy Tanskan Århusiin, missä sijaitsee GloMas-opintokokonaisuuden toinen päämaja. Myös osa perusmaisteriopiskelijoista on jatkanut omalla tiellään eteenpäin. Tämä joulunalusaika onkin katkeransuloista ja tunteellisesti ristiriitaista aikaa: toisaalta jo odottaa loman alkamista ja pientä irrottautumista opiskeluarjesta, mutta toisaalta taas toivoisi saavansa vielä edes vähän lisäaikaa vain nauttia näiden hyvin rakkaiksi käyneiden ihmisten seurasta ennen kuin osa porukasta jälleen hajaantuu maailmalle.

Vaikka haikeus meinaakin täyttää mielen, en voi olla kuin vain kiitollinen siitä, että saan kokea näin suurta yhteenkuuluvuuden tunnetta näin suuren ja rakastavan joukkion osasena. Ja samalla saan toteuttaa itseäni juuri sellaisena, kuin olen ja haluan olla. Juuri tällaista hyväksyntää ja rakkautta toivon jokaiselle ihmiselle tällä planeetalla. Ja mitä ikinä joulu kenellekin tarkoittaa, niin tahdon vielä toivottaa: Onnellista ja hyvää joulua!