Ensimmäisen Maj Lind -pianokilpailun 1945 palkintolautakunnan jäsenten ja sihteerin allekirjoitukset: Elli Rängman-Björlin, Merete Söderhjelm, Selim Palmgren, Ernst Linko ja Martti Similä sekä Sulho Ranta.

Kilpailu alkoi pommitetussa Helsingissä 1945

|
Blogi

Maj Lind -pianokilpailun 1940-luku (1/2)

Maj Lind -pianokilpailu oli ensimmäisellä vuosikymmenellään tarkoitettu ainoastaan Sibelius-Akatemian opiskelijoille, jotka olivat Suomen kansalaisia. Siihen saivat osallistua, ”nykyiset tai enintään kaksi vuotta sen kirjoista poissa olleet entiset oppilaat”. Kilpailu järjestettiin vuosittain. Ohjelmaan kuului kaksi pakollista teosta sekä yksi vapaavalintainen teos.

1945

Maj Lind -pianokilpailun kaikkien aikojen ensimmäinen kilpailija asteli lavalle perjantaina 26.10.1945 klo 11.00 Helsingin konservatorion (myöh. Sibelius-Akatemia) konserttisalissa. Osoite oli Pohjoinen Rautatiekatu 9. Paikka oli sama, jossa tänä vuonna eduskunta pitää täysistuntonsa, kun eduskuntataloa remontoidaan. Sibelius-Akatemian konsertit järjestettiin siellä ennen kuin Musiikkitalo valmistui. 

Kymmenen viikkoa aiemmin toinen maailmansota oli päättynyt. Helsingissä korjattiin edellisen vuoden suurpommitusten jälkiä – niitä jatkosodasta jäi toki nykypolvienkin nähtäväksi mm. Kolmen sepän patsaaseen. Lahjoittaja Maj Lindin kuolemasta oli ensimmäisen kilpailun alkaessa kulunut kolme vuotta. 

Kilpailuun ilmoittautui kuusi opiskelijaa: Clara Grenman, Taimi Kuusi, Karin Lindroos, Timo Mäkinen, Leena Siukonen ja Jaakko Somero. 

Pakollisina teoksina olivat Bachin Preludi ja fuuga es-molli (DWK I) sekä Beethovenin sonaatti nro 3 op. 2/3 C-duuri.

Pöytäkirjassa palkintolautakunnan jäseniä tituleerattiin rouviksi ja herroiksi. Nämä olivat 1900-luvun alun huomattavimpiin suomalaisiin pianisteihin kuulunut Elli Rängman-Björlin (1882–1952), pianotaiteilija Merete Söderhjelm (1910–1996) sekä sävellyksen professori, pianonsoiton lehtorinakin toiminut Selim Palmgren (1878–1951), pianisti ja kapellimestari (sekä laulaja ja elokuvasäveltäjä) Martti Similä (1898–1958) ja pianonsoiton professori Ernst Linko (1889–1960). Pöytäkirjaa piti sävellyksen opettaja, vararehtori Sulho Ranta (1901–1960).

Kilpailu saatiin vietyä läpi kahdessa päivässä. Kolmantena päivänä oli palkintojenjakotilaisuus, jossa alkusanat lausui professori Ernst Linko. Tilaisuudessa kuultiin molemmat pakolliset kilpailuteokset sekä vapaavalintaisena ollut Debussyn Preludi a-molli. Teokset soitti kolme parhaiten sijoittunutta pianistia. 

Ensimmäisen palkinnon voitti Leena Siukonen. Palkinnon suuruus oli 30 000 markkaa (nykyrahassa noin 3600 euroa). Toiseksi sijoittui Karin Lindroos ja kolmanneksi Taimi Kuusi. 

Kilpailun lopuksi palkintolautakunta ja voittaja kutsuttiin nauttimaan yhteistä päivällistä ravintola Konservatorioon.

* * *

Viipurilaissyntyinen Leena Siukonen (1924–1994) oli 21-vuotias voittaessaan ensimmäisen Maj Lind -pianokilpailun. Seuraavana vuonna hän suoritti pianodiplomin, sitten viuludiplomin, niiden jälkeen vielä filosofian maisterin tutkinnon aineyhdistelmällä musiikkitiede, kansanrunous ja estetiikka. Hän konsertoi sekä pianistina että viulistina ja esiintyi Trio Siukonen -kokoonpanossa sisartensa sellisti Varpu Siiralan ja pianisti Inkeri Siukosen kanssa. Viulunsoiton lehtorina Sibelius-Akatemiassa Leena Siukonen-Penttilä toimi 40 vuotta. 

Siukosella oli useita luottamustoimia. Lisäksi hän laati oppiaineistoa, teki käännöksiä, toimitti radio- ja tv-ohjelmia ja toimi arvostelijana.

Viimeisinä vuosinaan Leena Siukonen-Penttilä innostui jälleen pianonsoitosta. Marras-joulukuussa 1994 järjestetyssä Maj Lind -kilpailussa hän istui vielä yleisön joukossa. Samoihin aikoihin hän oli ottanut soitettavakseen sen Beethovenin sonaatin, jolla hän 49 vuotta aiemmin oli voittanut samaisen kilpailun.

Leena Siukonen avioitui kirjailija Eino Penttilän kanssa. Pariskunta teki testamentissaan kuten Maj Lind: heidän nimeään kantava rahasto tukee nyt viulunsoittoa.

majlindcompetition.fi

Teksti: Katri Maasalo

Lähteinä: Lassi Rajamaan kirjoittama Leena Siukonen-Penttilän nekrologi (HS 24.12.1994); SKR: Leena Siukosen ja Eino Penttilän rahaston esittely