Ensimmäinen kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin 2002. Käsiohjelman kansi.

Kansainväliseksi kilpailuksi 27 kansallisen kilpailun jälkeen

|
Blogi

Maj Lind -pianokilpailu laajeni 2000-luvulle siirryttäessä kansainväliseksi, ja sitä alettiin järjestää viiden vuoden välein. Kilpailu oli järjestetty 27 kertaa kansallisena vuodesta 1945 alkaen. Kamarimusiikkiosuudeksi vakiintui pianokvintetto. 

2002

Ensimmäistä kertaa Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin kansainvälisenä elokuussa 2002 (6.–22.8.2002). Aivan ensimmäisestä kilpailusta oli ehtinyt kulua 57 vuotta.

Kilpailuun osallistui 46 pianistia, joista suomalaisia oli 16. Ensimmäisen palkinnon suuruus oli 20 000 euroa.

Kilpailun tuomaristossa istuivat Aleksei Ljubimov puheenjohtajana sekä Marie-Françoise Bucquet, Bella Davidovitsh, Erika Haase, Ilkka Kuusisto, Risto Lauriala sekä David Owen Norris.

Jousikvartetit olivat mukana kilpailussa ensimmäistä kertaa finaaliin kuuluvassa pianokvintetossa. Maj Lind -keikalle kutsuttiin Tempera, A-QUArtet ja UTA.

Orkestereita oli kaksi: Helsingin kaupunginorkesteria johti John Storgårds ja Radion sinfoniaorkesteria Hannu Lintu. 

Suomalaista säveltaidetta kilpailussa edustivat tilausteos Einojuhani Rautavaaralta (Narcissos) ja Veli-Matti Puumalalta. 

Kilpailun voitti Alberto Nosè (Italia). Toiseksi sijoittui Kotaro Fukuma (Japani) ja kolmanneksi Pierre Mancinelli (Ranska). Suomen Juho Pohjonen tuli neljänneksi.

Finaaliin jatkoivat myös Albert Tiu (Filippiinit), Sarah Tysman (Ranska), Joonas Ahonen (Suomi), Mei Yi Foo (Malesia). Erikoispalkinnot saivat Alexandre Pirojenko (Venäjä) ja Kotaro Fukuma (Japani).

Alberto Nosè oli 22-vuotias voittaessaan kilpailun. Hänelle oli kertynyt siihen mennessä jo viisi merkittävää kilpailusijoitusta, varhaisin 11-vuotiaana. Ensimmäisen palkinnon myötä hän teki konserttikiertueen Italiaan, Itävaltaan ja Ranskaan. Maj Lind -pianokilpailun jälkeen hän jatkoi kilpailemista edelleen. Nosè valmistui F. E. Dall’Abaco -konservatoriosta Veronassa ja jatkoi Imolan kansainvälisessä pianoakatemiassa. Hän konsertoi eri puolilla maailmaa, pitää mestarikursseja ja istuu kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa. Hän myös on pianonsoiton opettajana Accademia Amadeus -musiikkikoulussa Valeggio sul Minciossa. 

Tänä vuonna Alberto Nosè on palannut Helsinkiin neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun tuomaristoon. 

2007

Toinen kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin viisi vuotta ensimmäisen jälkeen, alkukesästä 2007 (24.5.–7.6.2007).

Tuomaristossa istuivat Gustav Djupsjöbacka puheenjohtajana, Sulamita Aronovsky, Konstanze Eickhorst, Mieko Harimoto, Emanuel Krasovsky, Alain Planès ja Tapio Tuomela.

Finaalissa kilpailijat pääsivät soittamaan Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Orkesteria johti Leif Segerstam, kansallisen Maj Lind -pianokilpailun voittaja 45 vuoden takaa. 

Kamarimusiikkifinaalin muusikot olivat Reeta Maalismaa, viulu, Annemarie Åström, viulu, Joel Laakso, sello, ja Markus Hohti, sello.

Kilpailun voitti Sofija Guljak (Sofya Gulyak) (Venäjä). Toiseksi sijoittui Suomen Roope Gröndahl ja kolmanneksi Violetta Khachikian (Venäjä). Muut finalistit olivat Marko Mustonen (Suomi), Yoonjung Han (Etelä-Korea) ja Irina Zahharenkova (Viro). 

Erikoispalkinnon saivat parhaasta tilausteoksen esityksestä Sofija Guljak (Venäjä) ja parhaista suomalaisten pianoteosten esityksistä Sonja Fräki (Suomi) ja Maija Väisänen (Suomi). 

Sofija Guljak oli (s. 1979 Kazan) oli 28-vuotias voittaessaan kilpailun. Kaksi vuotta myöhemmin hän voitti Leedsin pianokilpailun. Hän aloitti opinnot Kazanissa ja jatkoi Imolassa Italiassa sekä Royal College of Musicissa Lontoossa. Hän konsertoi eri puolilla maailmaa ja on tehnyt useita kiitettyjä levytyksiä. Hän istuu kilpailutuomaristoissa, pitää mestarikursseja sekä opettaa Royal College of Musicissa.

2012

Kolmas kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin syksyllä 2012 (13.–27.9.2012).

Tuomaristossa istuivat Gary Graffman puheenjohtajana sekä Chen Pi-hsien, Akiko Ebi, Ivari Ilja, Dominique Merlet, Matti Raekallio ja Eliso Virsaladze.

Finaalissa Radion sinfoniaorkesteria johti Ernest Martínez Izquierdo.

Kilpailun voitti Sergei Redkin (Venäjä). Toiseksi sijoittui Denis Zhdanov (Ukraina) ja kolmanneksi Gehui Xu (Kiina). 

Muut finalistit olivat Shinnosuke Inugai (Japani), Oskar Jezior (Puola), Johannes Piirto (Suomi). Erikoispalkinnon parhaan tilausteoksen esityksestä sai Gehui Xu (Kiina) ja Taneli Kuusisto -säätiön palkinnon sai parhaasta suomalaisen teoksen (Rautavaara: Narcissus) esityksestä Visa Sippola (Suomi).

Sergei Redkin (s. 1991 Krasnojarsk) oli 21-vuotias voittaessaan kilpailun. Edellisenä vuonna hän oli opiskellut Lake Como -pianoakatemiassa Italiassa mm. Dmitri Baškirovin ja Peter Franklin johdolla. Redkin oli aloittanut synnyinkaupunkinsa musiikkikoulussa piano-opinnot sekä improvisaatio- ja sävellysopinnot 6-vuotiaana. Sieltä hän eteni opiskelemaan Pietariin. Hän jatkoi myös sävellysopintojaan ja on tullut palkituksi sävellyskilpailuissa. Maj Lind -pianokilpailun jälkeen hän menestyi Tšaikovski-kilpailussa Moskovassa. Hän konsertoi eri puolilla maailmaa, soittaa paljon kamarimusiikkia ja jatkaa säveltämistä.

Teksti: Katri Maasalo

majlindcompetition.fi