Maj Lind -pianokilpailun 1982 palkitut: Jari Salmela (vas.), Teppo Koivisto, Olli Mustonen ja Ilkka Paananen. Sibelius-Akatemian arkisto.

1980-luvulla pianokilpailu järjesti sävellyskilpailuja

|
Blogi

Maj Lind -pianokilpailussa alettiin 1980-luvulla kuulla kilpailua varten sävellettyjä teoksia. Ohjelmistoon saatiin sekä pianokonserttoja että viiden minuutin kestoisia pikkukappaleita. Finaaleissa otettiin suuri harppaus, kun oppilasorkestereiden sijaan lavalle asettui Radion sinfoniaorkesteri.

1980, 1981

Vuosina 1980 ja 1981 kilpailua ei järjestetty.

1982

Vuonna 1982 Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin 22. kertaa (13.–19.11.1982). Kilpailun voitti Ilkka Paananen. Toinen sija jaettiin Teppo Koiviston ja Olli Mustosen kesken. Rahapalkintojen suuruus oli 14 000 ja 6 500 markkaa (nykyrahassa noin 5 500 ja 2 500 euroa). Kolmanneksi sijoittui Jari Salmela ja neljänneksi Katariina Liimatainen. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 26 pianistia. 

Ilkka Paananen sai kunniapalkintona myös Bechstein-flyygelin. Se oli lahjoitettu kilpailulle filosofian tohtorin Magnus Ehrnroothin testamentin mukaisesti. Tämä oli kuollut samana vuonna yli 80-vuotiaana. Ehrnroothia luonnehdittiin hyväksi pianistiksi ja suureksi musiikin harrastajaksi, joka nähtiin usein Helsingin konserteissa yli 60 vuoden ajan. 

Paananen kertoo, että arvosoitin tuli hänelle silloin todelliseen tarpeeseen. Vanhassa flyygelissä oli upea sointi ja hän arvosti sitä itse asiassa enemmän kuin saamaansa rahapalkintoa. Korjauksia oli toki tehty ja niitä tehtiin vielä lahjoittajan kustannuksella sittenkin, kun voittaja oli saanut pianon kotiinsa.

Paanasen muistaa elävästi myös juryn puheenjohtajan Erik Tawaststjernan ja tämän roolin nuorten pianistien suurena innoittajana. Tuomariston ulkomaalaisia jäseniä olivat mm. Bruno Lukk (Tallinna) ja Stanislav Knor (Kööpenhamina). 

Finaali oli Finlandia-talossa, jossa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria johti Jukka-Pekka Saraste.

Ensimmäisessä erässä kilpailijan piti valita yksi seitsemästä uudesta suomalaisesta sävellyksestä, jotka olivat Mikko Heiniön Deductions 1 (III–V), Eero Hämeenniemen Pianosonaatti -79, Jouni Kaipaisen Je chante la chaleur désespérée, Magnus Lindbergin Tre små pianostycken, Jukka Tiensuun Prélude non-mesuré, Tapio Tuomelan Symmetry ja Harri Wessmanin Intermezzo nro 1.

Uuden pianokonserton saamiseksi järjestettiin sävellyskilpailu. Samalla juhlitiin Sibelius-Akatemian sataa vuotta. Ensimmäinen palkinto jaettiin Paavo Heinisen ja Usko Meriläisen kesken, ja ohjelmisto karttui Heinisen pianokonsertolla ja Meriläisen Kineettisellä runolla. Kolmannen palkinnon sai Tapio Tuomela. Tämän kilpailuosuuden palkintolautakunnan jäsenet olivat Liisa Pohjola, Einojuhani Rautavaara, Ulf Söderblom, Tapani Valsta ja Eero Hämeenniemi. 

Ilkka Paananen (s. 1960 Keitele) oli 22-vuotias voittaessaan kilpailun. Kolme vuotta myöhemmin hän sai tanskalaisen Sonning-säätiön palkinnon. Hän oli aloittanut opinnot Kuopion konservatoriossa, ja Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli Eero Heinosen oppilaana. Hän opiskeli myös Ralf Gothónin ja Lontoossa Phyllis Sellickin johdolla. Paananen tunnetaan etenkin liedpianistina, joka on tehnyt yhteistyötä maamme maineikkampien laulajien kanssa. Hän on ollut mukana useissa poikkitaiteellisissa teatteri-, elokuva- ja televisioproduktioissa. 

1983–1985

Vuosina 1983, 1984 ja 1985 kilpailua ei järjestetty.

1986

Vuoden 1986 kilpailu järjestettiin poikkeuksellisesti keväällä (23.2.–4.3.1986), sillä syksyllä oli vuorossa kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu. Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin nyt 23. kertaa. 

Kilpailun voitti Raija Kerppo. Toiselle sijalle tuli Heini Kärkkäinen, kolmanneksi Pentti Rättyä ja neljänneksi Kimmo Kepsu. Kaikkiaan kilpailijoita oli 19. 

Arvostelulautakunnassa istuivat Einar Englund puheenjohtajana, István Lantos (Budapest), Gunnar Sjöström (Göteborg) sekä Risto Kyrö, Jaakko Somero, Jukka Tiensuu ja Marita Viitasalo. 

Toisessa erässä oli valittavana uutena suomalaisena teoksena joko Kalevi Ahon Solo II tai Jouni Kaipaisen Conte pour piano op. 27.

Raija Kerppo (s. 1961 Turku) oli 24-vuotias voittaessaan kilpailun. Hän oli Erik T. Tawaststjernan oppilas Sibelius-Akatemiassa. Kolme vuotta myöhemmmin Kerppo sijoittui kärkisijoille pohjoismaisessa pianokilpailussa Tanskassa. Hän täydensi opintojaan Martin Caninin johdolla Juilliard Schoolissa New Yorkissa. Raija Kerppo esiintyy pianotaiteilijana sekä opettaa Keskisen Uudenmaan musiikkiopistossa.

1987

Vuonna 1987 kilpailua ei järjestetty.

1988 

Vuonna 1988 oli vuorossa 24. Maj Lind -pianokilpailu (20.–29.11.1988). Tätä tapahtumaa varten pianokilpailu järjesti sävellyskilpailun Sibelius-Akatemian opiskelijoille. Kisalla etsittiin kilpailukappaleeksi soveltuvaa sävellystä, jonka kesto oli noin 5 minuuttia. Kaikkiaan 28 ehdokkaasta valittiin toisen erän kilpailuteoksiksi Osmo Honkasen Von Elise, Keira Höltön Sonatine, Jukka Koskisen Transformazioni sekä Timo Laihon Extensions avec les mains géométriques. Päätöksen tekivät Kalevi Aho ja Erik T. Tawaststjerna.

Finaaliin kuului ensimmäistä kertaa kamarimusiikkiosuus, jossa kilpailija esiintyi duona viulistin tai sellistin kanssa. 

Orkesterifinaalissa soitettiin Finlandia-talossa. Oppilasorkesterin sijaan lavalla oli nyt Radion sinfoniaorkesteri johtajanaan Pertti Pekkanen. 

Tuomaristossa olivat Tuomas Haapanen puheenjohtajana sekä Kalle Randalu, Jacques Rouvier, Kari Kurkela, Margit Rahkonen, Izumi Tateno ja Pekka Vapaavuori.

Kilpailun voitti Kari Tikkala. Jaetulle toiselle sijalle tulivat Eeva Havulehto ja Timo Koskinen. Kolmannen palkinnon sai Tarmo Järvilehto. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 27 nuorta pianistia. Voittaja sai 25 000 markkaa (nykyrahassa noin 7 000 euroa). 

Kari Tikkala (s. 1963 Tornio) oli 25-vuotias kilpailun voittaessaan. Hän oli opiskellut viisi vuotta Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan opissa ja osallistui kilpailuun nyt kolmatta kertaa. Länsi-Pohjan musiikkiopistossa Kemissä hänen opettajansa oli Jouko Juntunen ja Oulun konservatoriossa mm. Pekka Vapaavuori. Ennen voittoaan hän oli opiskellut myös Tukholmassa Gunnar Hallhagenin ja Sveitsissä György Sebökin johdolla. Kari Tikkalasta tuli pianisti, cembalisti ja soitonopettaja. Hän toimii lehtorina musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa sekä Sibelius-Akatemiassa tuntiopettajana.

1989

Vuonna 1989 kilpailua ei järjestetty.

 

Teksti: Katri Maasalo

majlindcompetition.fi